Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Τι σκοτώνει τη γονιμότητα στον άνδρα;

Δολοφόνος της γονιμότητας των ανδρών αλλά και της σεξουαλικής ζωής των ανδρών αποτελούν οι κακές διατροφικές συνήθειες. 
Σύμφωνα με νεότερη έρευνα οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως άλλωστε αντίστοιχα συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά.

Ποιοι παράγοντες επιβαρρύνουν την γονιμότητα στον άνδρα; Ποιος ο ρόλος της διατροφής;
Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις αποδόσεις σας; Απαντήσεις στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί.
Του Ευάγγελου Γκάνα
χειρουργού ουρολόγου
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ
 
Γιατρέ, παίζει κάποιο ρόλο η διατροφή στη γονιμότητα και στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα;
 
Η διατροφή και κυρίως το βάρος φαίνεται να παίζει μεγάλο ρόλο τόσο στη γονιμότητα όσο και στη σεξουαλική λειτουργία. Γνωρίζουμε ότι οι τροφές περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό βιταμινών-μετάλλων και ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. 
 
Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως άλλωστε αντίστοιχα συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
 
Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος κάποιου πάνω από το φυσιολογικό, τόσο χειρότερη είναι η ποιότητα του σπέρματός του, κάτι που αποδίδεται κυρίως σε ορμονικές διαταραχές, με συνέπεια να μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η ζωτικότητά τους.
 
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σπέρμα ήταν, κατά μέσο όρο, 10% αραιότερο στους υπέρβαρους άνδρες και 20% στους παχύσαρκους, σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Το ποσοστό των ανδρών με μηδενικό αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπέρμα ήταν σχεδόν τετραπλάσιος (3,8%) μεταξύ των παχύσαρκων, έναντι 1% σε όσους είχαν κανονικό βάρος.
 
Μια καλή διατροφή προστατεύει από την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως είναι η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αλλά και είναι απαραίτητη για τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών. Τα χρόνια νοσήματα και η κακή ποιότητα διατροφής είναι δύο από τους καταλυτικότερους παράγοντες στην ολοένα αυξανόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες.
 
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία του άντρα είναι οι εξής:
 
Παχυσαρκία: Οι άντρες με παχυσαρκία έχει φανεί ότι έχουν 3 φορές μικρότερο αριθμό και κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Επίσης, το επιπλέον λίπος στον παχύσαρκο άντρα δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη και πιθανώς ευνοεί τη μετατροπή της σε οιστρογόνο, γεγονός που μειώνει την ερωτική επιθυμία. Τέλος, η παχυσαρκία συνοδεύεται με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, μειωμένη libido και κινητικότητα.
 
Κοιλιακή παχυσαρκία: Οι άντρες με κοιλιακή παχυσαρκία (περίμετρος μέσης άνω των 92εκ.) έχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.
 
Αγγειακή λειτουργία: Η καλή μικρο- και μακρο-αγγειακή κυκλοφορία είναι απαραίτητη για την καλή στυτική λειτουργία και μια διατροφή πλούσια σε ζωικά λιπαρά, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία, δημιουργούν βλάβη των αγγείων.
 
Δυτικού τύπου διατροφή: Στην Ελλάδα ο τρόπος διατροφής φαίνεται να έχει στραφεί περισσότερο προς τα δυτικά πρότυπα παρά ποτέ. Η Δυτικού τύπου διατροφή αποτελείται από πολλά πολυακόρεστα, κορεσμένα λιπαρά και υψηλές σε απλά σάκχαρα τροφές. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή και για αυτού του τύπου τις διαταραχές
 
Για την καλή λειτουργία τoυ υποθαλάμου, της υπόφυσης, των όρχεων και των επινεφριδιών, που παράγουν και ελέγχουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, είναι επίσης απαραίτητη η κατανάλωση ψευδαργύρου, βιταμινών Α και C, ω-3 λιπαρών οξέων (όλα τα παραπάνω είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά) και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
 
Τα αντιοξειδωτικά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία, την κινητικότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενώ παίζουν ρόλο στην ορμονική ισορροπία και στην παραγωγή τεστοστερόνης.

(iatropedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου