Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;

Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 
(Βαθμολογία Αrmageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)
STAR 21.00
Περιπέτεια φαντασίας, 2005 (Έγχρ.), 151'
HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE. Αμερικανική ταινία του Μάικ Νιούελ, με τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ, Έμα Γουάτσον.

Ο Χάρι Πότερ, παρότι μικρότερος σε ηλικία απ’ ό,τι προβλέπει ο κανονισμός, επιλέγεται να συμμετάσχει στο Τρίαθλο Μαγείας, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από θανάσιμους κινδύνους, την ίδια ώρα που οι οπαδοί του κακού Βάλντεμορτ αποπειρούνται να τον νεκραναστήσουν.


Χιούμορ, μαύρη μαγεία, περιπέτεια, σασπένς και τα απρόσμενα προβλήματα της εφηβείας στις σχέσεις με το άλλο φύλο, βρίσκονται στο επίκεντρο της τέταρτης ταινίας του Χάρι Πότερ. Συμπυκνώνει πειστικά το βιβλίο, χωρίς ωστόσο να επιφυλάσσει την όποια έκπληξη ή καινοτομία (κάτι που αποπειράθηκε να κάνει, όχι και τόσο επιτυχημένα, ο Κουαρόν στον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν»).


ΚΩΔΙΚΟΣ: ENIGMA 
(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)
ET1 22.00
Κατασκοπική, 2001 (Έγχρ.), 119'
ENIGMA. Αγγλική ταινία του Μάικλ Άπτεντ, με τους Ντάγκρεϊ Σκοτ, Κέιτ Γουίνσλετ, Σάφρον Μπάροουζ.

Στη Μεγάλη Βρετανία του 1943, ένας ιδιοφυής μαθηματικός, προσπαθεί να σπάσει τον μυστικό κώδικα συνεννόησης των ναζί, ερευνώντας ταυτόχρονα το μυστήριο της εξαφάνισης της πρώην ερωμένης του.

Ο Τομ Στόπαρντ υπογράφει το σενάριο που βασίζεται σε μπεστ σέλερ του Ρόμπερτ Χάρις, αναπτύσσοντας μια παράταιρη παράλληλη ιστορία μυστηρίου και κατασκοπείας. Υπάρχει μια αίσθηση παλιομοδίτικης βρετανικής κατασκοπικής ταινίας, που δεν βοηθήθηκε από την απρόσωπη σκηνοθετική παρουσία του Μάικλ Άπτεντ.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ
ALPHA 22.45
Κομεντί, 2005 (Έγχρ.), 90'
STANDING STILL. Αμερικανική ταινία του Μάθιου Κόουλ Βάις, με τους Έιμι Άνταμς, Άνταμ Γκαρσία, Ίθαν Έμπρι.

Μια παρέα νέων ανθρώπων συναντιέται με αφορμή το γάμο δύο φίλων τους.

Όμως οι αναμνήσεις τους και οι ανησυχίες τους στα πρώτα βήματα της ενήλικης ζωής, δεν εξυπηρετούν την ταύτιση. Ίσως γιατί το μωσαϊκό των χαρακτήρων είναι αρκετά εκκεντρικό για να τους συμπαθήσει ένας μέσος άνθρωπος και να συμπάσχει με τις ομολογίες και τις διαψεύσεις της ζωής τους.


ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ET3 23.00
Δραματική, 1952 (Α/Μ), 87'
ANGEL FACE. Αμερικανική ταινία του Ότο Πρέμινγκερ, με τους Ρόμπερτ Μίτσαμ, Τζιν Σίμονς, Χέρμπερτ Μάρσαλ.

Μια πλούσια κληρονόμος με αγγελικό πρόσωπο προκαλεί την καταστροφή στα συγγενικά της πρόσωπα, όπως και στον εραστή της.

Θα έλεγε κανείς ότι έχει να κάνει μ’ ένα μελόδραμα της... πεντάρας. Κι όμως, παρά τις απίστευτες σεναριακές καταστάσεις, ο Πρέμινγκερ καταφέρνει να φτιάξει μια άκρως ρομαντική ταινία πάνω στο τρελό πάθος, που υιοθετεί τη σκοτεινιά και την απελπισία του φιλμ νουάρ, κάνοντας έναν κριτικό να γράψει ότι «πρόκειται για το μοναδικό λυρικό εφιάλτη του σινεμά».


ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ 
STAR 24.00
Περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 101'
SHADE. Αμερικανική ταινία του Ντέιμιαν Νίμαν, με τους Γκάμπριελ Μπερν, Στούαρτ Τάουνσεντ, Θάντι Νιούτον.

Μια ομάδα χαρτοκλεφτών βάζει στο στόχαστρό της τον «Πρύτανη», έναν θρύλο του πόκερ, που κανείς δεν έχει νικήσει μέχρι τώρα.

Οι ταινίες με χαρτοπαικτικά κόλπα σπάνια πετυχαίνουν να καταγράψουν τον πυρετό του τζόγου και ο νεοφερμένος Ντέιμιαν Νίμαν προσπαθεί να ξεπεράσει το σκόπελο με πλάγιο τρόπο: μεταθέτει το ενδιαφέρον της ίντριγκας από τον τζόγο στην απάτη, στα διάφορα κόλπα που στήνουν οι ήρωες και στα ερωτήματα του τύπου «ποιος απατά ποιον;», χωρίς όμως ίχνος πρωτοτυπίας. Ωστόσο ο Νίμαν δεν είναι Μάμετ, ενώ τα πράγματα τα κάνουν ακόμα χειρότερα οι ερμηνείες.


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ 
ALPHA 00.30
Τρόμου, 2005 (Έγχρ.), 120'
HOUSE OF WAX. Αμερικανική ταινία του Ζομ-Κολέτ Σερά, με τους Ελίσα Κάθμπερτ, Τσαντ Μάικλ Μάρεϊ, Πάρις Χίλτον.

Μια παρέα νεαρών κατασκηνώνει στην ύπαιθρο, αγνοώντας ότι δίπλα υπάρχουν ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων και μια πόλη φάντασμα, με κέρινα εκθέματα τους ταξιδιώτες που περνούν από κει.

Οι κλασικές ταινίες τρόμου με μουσεία κέρινων ομοιωμάτων στηρίζουν τη γοητεία τους εν μέρει και στην επιβλητική παρουσία τού (κατά κανόνα) παράφρονος ιδιοκτήτη τους. Κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτήν τη σαδιστική, σπλάτερ παραλλαγή. Διασκεδαστικό, πάντως, το «μακελάρεμα» της Πάρις Χίλτον.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου