Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

J. Edgar (Κριτική)

Κατάφωρη αδικία η απουσία Ντι Κάπριο από τα Όσκαρ

Μέρες και έργα του Τζέι Εντγκαρ Χούβερ, του διευθυντή του Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ και του FBI. Οι φιλοδοξίες, οι φόβοι, οι αδυναμίες, η ιδιότυπη αγάπη για την πατρίδα, ενός εκ των ισχυρότερων Αμερικανών αντρών στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Με τον Ντι Κάπριο σε ερμηνευτικά κέφια και τον Ιστγουντ να σκηνοθετεί με τον ιδιαίτερο χαμηλότονο τρόπο του, εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια ολοκληρωμένη βιογραφία ενός αινιγματικού και αμφιλεγόμενου προσώπου της ιστορίας των ΗΠΑ.


Η ταινία ξεκινάει "μουδιασμένα" αλλά όσο περνάει η ώρα το ενδιαφέρον μεγαλώνει, το σενάριο αναδεικνύει την προσωπικότητα του Χούβερ και ο Ντι Κάπριο ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Ένα ταλέντο, όμως, που δε φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα οι συμπατριώτες του, οι οποίοι δεν τον συμπεριέλαβαν καν στις υποψηφιότητες για τον Α' ανδρικό ρόλο στα επερχόμενα βραβεία Όσκαρ!

Αλλά οι ενστάσεις μας σχετικά με την αντιμετώπιση που έχει η ταινία δε σταματούν εδώ... Οι υπεύθυνοι των βραβείων μάλλον είναι ιδιαίτερα μεροληπτικοί στις αποφάσεις τους από τη στιγμή που θεωρούν πως μια ταινία σαν το "J. Edgar" δεν αξίζει ούτε ΜΙΑ υποψηφιότητα, ενώ π.χ. το "Δέντρο της Ζωής" δοκιμάζεται σε 3 κατηγορίες, ανάμεσα τους και αυτή της καλύτερης ταινίας!

Εμείς από την πλευρά μας, σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα καθώς είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, τα αρνητικά της οποίας (π.χ. μακιγιάζ) ξεχνιούνται μπροστά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Υ.Γ.: Το ότι θεωρούμε καλή μια βιογραφική ταινία δε σημαίνει πως συμφωνούμε με τις ιδέες του πρωταγωνιστή, αλλά πως παρουσιάζεται όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται η προσωπικότητα και η ζωή του. Καλό θα ήταν αυτό να το γνωρίζουν και όσοι έχουν βιαστεί να κρίνουν μια ταινία με βάση ιδεολογικά κριτήρια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Trailer



Άλλες ταινίες:

Επτά μέρες με τη Μέριλιν (Κριτική)

Sherlock Holmes 2: Το παιχνίδι των σκιών (Κριτική)

Η Σιδηρά Κυρία (Κριτική)

Το άλογο του πολέμου (Κριτική)

Το κορίτσι με το τατουάζ (Κριτική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου