Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το άλογο του πολέμου (Κριτική)

Αξιόλογη Σπιλμπεργκική δημιουργία

Ο νεαρός Άλμπερτ εκπαιδεύει το άλογο που αγόρασε ο πατέρας του μέχρι τη στιγμή που, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο δεύτερος θα αναγκαστεί να το πουλήσει στον αγγλικό στρατό τη στιγμή που αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά από πολλές περιπέτειες και ενώ ο πόλεμος κλιμακώνεται, ο Άλμπερτ ελπίζει πως κάποια στιγμή θα το ξαναδεί.


Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί με ακρίβεια και προσφέρει ένα περιπετειώδες δράμα που ενίοτε συγκινεί και άλλοτε εντυπωσιάζει. Το "άλογο του πολέμου" είναι ο...πρωταγωνιστής σε ένα σύνθετο σενάριο που προσπαθεί να συνδυάσει την ανθρώπινη ευαισθησία και επιμονή, με την σκληρότητα της ζωής, τις αντιξοότητες του πολέμου αλλά και την "ματαιοδοξία" αυτού.

Ευχάριστη εντύπωση προκαλεί, επίσης, στο μέσο θεατή, η ομορφιά των εικόνων που παρουσιάζονται στην ταινία, και για τις οποίες ένα Όσκαρ στην συγκεκριμένη κατηγορία (φωτογραφία) θα ήταν απαραίτητο (έχει κερδίσει ήδη υποψηφιότητα για Bafta). To ίδιο ισχύει και για τον ήχο και τη μουσική, οι οποίες αξίζουν, τουλάχιστον, την υποψηφιότητα.

Μελανό σημείο της ταινίας, ίσως, είναι η επιτηδευμένη συγκίνηση που προσφέρει (σε λίγες, ευτυχώς, σκηνές) καθώς και μερικές στιγμές χιούμορ και ολίγον σάτιρας που δε δένουν αρμονικά με τις δραματικές σκηνές που κυριαρχούν.

Επιλέξτε το, κατά τ' άλλα, καθώς είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.5/5

Trailer



armageddon-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου