Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Το δέντρο της ζωής (Κριτική)

Ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα από τον Τέρενς Μάλικ, ο οποίος έβαλε στόχο να γυρίσει μια φιλοσοφικο-αλληλογορική ταινία πάνω στο νόημα της ζωής, μέσα από ένα θρησκευτικό και ηθικοπλαστικό περιεχόμενο.

Παρόλο που η παραγωγή είναι εξαιρετική, εντέλει δεν καταφέρνει να καταστήσει την ταινία άξια αναφοράς... Ανιαρή στο μεγαλύτερο μέρος της, με μερικές "τραβηγμένες" σκηνές οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν, προκαλεί τη δυσφορία του κοινού σε πολλές περιπτώσεις(ειδικά για όσους δεν έχουν πάει...προετοιμασμένοι)

Τα ατού της ταινίας είναι η φωτογραφία και ο ήχος, τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν άνετα κάποιο Όσκαρ στις σχετικές κατηγορίες. Από την άλλη όμως δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν κυρίως το μονότονο σενάριο, τις -έστω περιορισμένες- σκηνοθετικές υπερβολές και τη μετριότητα των ερμηνειών.


Όσοι την επιλέξουν, καλό θα ήταν (όπως αναφέραμε και παραπάνω) να έχουν μια ιδέα για το concept και το ύφος της ταινίας αλλιώς θα απογοητευθούν! Τα νοήματα που περνάει είναι σε αρκετές περιπτώσεις δυσδιάκριτα, και αν προκαταλαμβάνεσαι και από νευρικότητα για την σεναριακή εξέλιξη, θα περάσεις δύο -και κάτι- μαρτυρικές ώρες...Θα την κατατάσσαμε περισσότερο στις σινεφίλ παρά στις κοινωνικές ταινίες (το κοινωνικό στοιχείο είναι έντονο βέβαια). Για λίγους...

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1.5/5

Trailer

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικα..... και μεσα απο την καρδια μου εξ'αιτιας της χθεσινοβραδινης μου ζοφερης εμπειριας.... ανεξιτηλης πλεον θα ελεγα.... ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΩ τον καθε ανυποψιαστο..... Χιλιες φορες..... ΤΡΑΝΣΦΟΡΜΕΡΣ!!!!!!!!!!!! Η'... 2 κουτια βαλιουμ για να βγαλετε αναιμακτα τις 2 1/2 ωριτσες, αν κ θα επρεπε κανονικα να ειναι προσφορα των σινεμα κατα την εισοδο στην ταινια.... Ελπιζω καποιοι να με ακουσουν....
    Υ.Γ. ολα η αξια της ταινιας.... η σκηνη των δεινοσαυρων στο ποταμι.... !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή