Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πόλεις και χώρες των λουλουδιών

Οι πόλεις ή τα μέρη του πλανήτη που ακολουθούν γιορτάζουν την άνοιξη λίγο πιο επίσημα. Ντύνονται για λίγες εβδομάδες με πολύχρωμα λουλούδια και σπάνια φυτά και αυτά με τη σειρά τους, τους χαρίζουν την ομορφιά, τις μυρωδιές τους.  Τις τυλίγουν με το χρωματιστό πέπλο και με μεθυστικά αρώματα από τουλίπες, λεβάντες, γιασεμιά και τριαντάφυλλα. Ανακαλύψτε τις πιο λουλουδένιες γειτονιές του πλανήτη και χορτάστε χρώματα!
 
Προβηγκία: Λεβάντες

Χρώματα και ήχοι απόλυτα συνδεδεμένοι με την άνοιξη και το αιώνιο καλοκαίρι. Το μοβ της λεβάντας, το κόκκινο της παπαρούνας, το κίτρινο του ηλίανθου, το ασημένιο της ελιάς, η ώχρα και η τερακότα των σπιτιών, το μπλε του ουρανού. Είναι αυτό το ανεξήγητα μαγευτικό φως της Προβηγκίας που έκανε τον Βαν Γκογκ, το Σεζάν και τον Πικάσο να προσπαθούν απεγνωσμένα να το αποτυπώσουν στους πίνακές τους. Εκατοντάδες πετρόχτιστα χωριουδάκια, πύργοι, μεσαιωνικές πόλεις, μοβ λιβάδια στρωμένα με ανθισμένες λεβάντες, καθεδρικοί ναοί, φεστιβάλ, υπαίθριες αγορές και λιλιπούτεια μπιστρό μετατρέπονται στο απόλυτο σκηνικό της απόδρασης από τις πρώτες ζέστες της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Μην γελαστείς. Είναι τεράστια η Προβηγκία και δεν θα σου δοθεί με ένα μόνο ταξίδι. Θα χρειαστεί να της αφιερώσεις χρόνο. Κι εκείνη θα σε ανταμείψει με αρώματα και χρώματα πρωτόγνωρα και θα επιστρατεύσει τον Μιστράλ, τον βόρειο άνεμο που κατεβαίνει από την κοιλάδα του Ρήνου και φτάνει μέχρι τη θάλασσα για να σου πάρει μακριά κάθε έγνοια. Ακριβώς όπως σκορπίζει τα αρώματα της λεβάντας σε όλο το νότο.
 
 
 
 
 
 
 
Ιαπωνία: Κερασιές
Σε αυτή τη χώρα ζουν και αναπνέουν για την άνοιξη περισσότερο από οπουδήποτε άλλου. Κι αυτό γιατί οι ανθισμένες κερασιές – οι sakura όπως τις αποκαλούν – είναι το μεγαλύτερο γεγονός του έτους. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη όχι μόνο για το πότε θα ανθίσουν σε κάθε πόλη αλλά και για την εβδομάδα κατά την οποία η ανθοφορία θα φτάσει στο ζενίθ. Έτσι, τα πρώτα άνθη θα εμφανιστούν στα μέσα Μαρτίου στις νότιες πόλεις Kumamoto και Fukuoka για να ολοκληρωθούν στο πιο βόρειο Sapporo στις αρχές Μαΐου. Σε όλη την περίοδο της ανθοφορίας διοργανώνονται αμέτρητα φεστιβάλ αλλά και ειδικές ξεναγήσεις σε πάρκα ενώ οι ντόπιοι κάνουν πικ νικ στα ανθισμένα πάρκα και απολαμβάνουν τη φύση σύμφωνα με το παμπάλαιο έθιμο Hanami.
 
 
 
 
 
 
 
Τοσκάνη: Ηλιοτρόπια
Αυτό θα είναι το τελευταίο ταξίδι της Άνοιξης. Τότε που ο Μάιος θα αφήνει σιγά σιγά τη θέση του στον Ιούνιο. Ακριβώς αυτή είναι η εποχή που η καταπράσινη Τοσκάνη στρώνεται με ένα κατακίτρινο χαλί από ηλιοτρόπια που θα την καλύπτει ως τα τέλη Ιουλίου. Είναι λες και η Τοσκάνη δημιουργήθηκε για να γιορτάζει την άνοιξη: στα αναγεννησιακά palazzi, στους αμπελώνες, στους επιβλητικούς πύργους, στα τραπεζάκια που γεμίζουν ντόπια τυριά κι αλλαντικά και σε μια πρόποση με φλογερό Chianti. Χαμηλοί λόφοι, μεσαιωνικά κάστρα, ήσυχα χωριά και αγροικίες ανάμεσα σε κυπαρίσσια, ελιές, στάχυα και ηλιοτρόπια. Αυτό είναι το ονειρεμένο σκηνικό που κάνει τους φανατικούς της να την επισκέπτονται ξανά και ξανά. Έστω και με ταξίδια του μυαλού.
 
 
 
 
 
 
Γκρας: Γιασεμί

Δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε πόλη της γαλλικής Ριβιέρα αλλά για την παγκόσμια πρωτεύουσα της αρωματοποιίας. Ήδη από το 19ο αιώνα, καλλιεργούνταν στη Γκρας εσπεριδοειδή, αγιόκλημα, μιμόζα και γιασεμί που προορίζονταν αποκλειστικά για τη χρήση τους στην αρωματοποιία. Μόλις 20 χιλιόμετρα χωρίζουν την Γκρας από τις Κάννες αλλά είναι αρκετά για να νιώσει κάνεις ότι βρίσκεται έτη φωτός από τα αστραφτερά κότερα και τα φλας των paparazzi. Τρεις μήνες το χρόνο λευκά πέταλα στρώνονται σαν χαλί πάνω στους αγρούς της Γκρας αναδίδοντας μια υπέροχη ευωδιά. Εκεί η οικογένεια Μιουλ παράγει κατ’ αποκλειστικότητα το μοναδικό αυτό είδος γιασεμιού, το οποίο δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Αυτό χρησιμοποίησε το 1920 ο Ερνέστ Μπο, ο δημιουργός του Chanel No 5 για την Κοκό Σανέλ, και αυτό χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
 
 
  
 
 

Ολλανδία: Τουλίπες

Από το 1593 όταν και φυτεύτηκαν οι πρώτες τουλίπες στη χώρα, η Ολλανδία κάθε άνοιξη μετατρέπεται σε ένα απέραντο, πολύχρωμο χαλί, με την κορύφωση της ανθοφορίας να πραγματοποιείται τον Απρίλιο και το Μάιο. Οι Ολλανδοί έχουν σχεδιάσει το “Δρόμο της Τουλίπας”, ένα ιδιαίτερο ταξίδι-εξόρμηση που περνά από τις σημαντικότερες πόλεις της τουλίπας από βορρά προς νότο, με αφετηρία την πόλη Haarlem και τερματισμό στο Naaldwijk. Απαραίτητη η στάση στην πόλη Lisse, όπου βρίσκεται ο Keukenhof, ο μεγαλύτερος κήπος λουλουδιών στον κόσμο που εγκαινιάστηκε το 1949 από τον τότε δήμαρχο της πόλης. Κάθε χρόνο φυτεύονται περισσότεροι από 7 εκατομμύρια βολβοί που ανθίζουν κάθε άνοιξη. Ιδανική περίοδος για να απολαύσετε τα αμέτρητα χρώματα είναι από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου, περπατώντας στα μήκους 14 χιλιομέτρων μονοπάτια του κήπου. Το Άμστερνταμ δε θα μπορούσε να μείνει έξω από τη γιορτή των λουλουδιών: αμέτρητοι πάγκοι με τουλίπες, πλωτές αγορές και ποδήλατα με καλαθάκια παραγεμισμένα με λουλούδια στήνουν το πολύχρωμο σκηνικό γύρω από τα κανάλια.
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Βουλγαρία: Τριαντάφυλλα

Ούτε μήνα δεν κρατάει η συγκομιδή των διάσημων ροζ τριαντάφυλλων με το απίστευτο άρωμα στην Κοιλάδα των Ρόδων, στην καρδιά της γειτονικής χώρας. Κι όμως, οι 3-4 εβδομάδες στα μέσα Μαΐου είναι αρκετές για να συγκεντρωθούν με το χέρι τόνοι εκλεκτών τριαντάφυλλων που θα δώσουν το περίφημο ροδόνερο, που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. “Ρευστό χρυσό” το αποκαλούν οι ντόπιοι παρόλο που είναι τρεις φορές πιο ακριβό απ’ ό,τι ο αληθινός χρυσός, αφού απαιτούνται περίπου 4 τόνοι ρόδων για την παραγωγή μόλις ενός κιλού ροδέλαιου. Για τους ντόπιους, η συγκομιδή είναι μια μεγάλη γιορτή και συνοδεύεται από χορούς, τραγούδια και φεστιβάλ.
 
 
 
  
 
 
 
Ελλάδα: Ασπάλαθος

Όλο το χρόνο μοιάζει με ξερό θάμνο γεμάτο μυτερά αγκάθια. Είναι το “καμουφλάζ” του για να γλιτώνει από τα πρόβατα και τα αγριοκάτσικα που δεν το πλησιάζουν. Στις αρχές της Άνοιξης όμως αυτός ο άσχημος θάμνος μεταμορφώνεται σε ένα πελώριο μπουκέτο από κατακίτρινα λουλουδάκια που μοσχοβολούν. Το άρωμά του κατακλύζει τα άγρια και ξερά μέρη όπου φυτρώνει με τις μέλισσες να στήνουν γύρω του πανηγύρι. Κάθε άγονη σπιθαμή της Ελλάδας, από την Κρήτη και τα νησιά ως την ηπειρωτική χώρα, ντύνεται στο κίτρινο χαλί του ασπάλαθου, του φυτού που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αρωματίζουν το ελαιόλαδο και να περιποιούνται το σώμα τους. “Επί Ασπαλάθων” ήταν ο τίτλος του τελευταίου ποιήματος του Σεφέρη που δημοσιεύτηκε τρεις μέρες μετά το θάνατό του στην περίοδο της δικτατορίας.
 
 
 
 
(artravel)

2 σχόλια:

  1. σου κοβεται η λαλια με αυτα που βλεπεις . ΕΚΘΑΜΒΟΣ με την μανα φυση .κανενας ζωγραφικος πινακας δεν μπορει να συναγωνισθει αυτο που η φυση κανει . δεν ειναι τυχαιο τοσες ευαισθητες ψυχες ζωγραφων να αφιερωσαν ωρες και μερες για να αποτυπωσουν την ψυχη τους μεσα στα χρωματα ………….η ανοιξη ειναι εδω ………….καντε την επαφη σας με της φυση..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απιστευτος κοσμος χρωματος συναισθηματων και εικονας …

    ΑπάντησηΔιαγραφή