Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Financial Times: Οι ελληνικές εταιρείες βγαίνουν στις αγορές - Ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με τους Financial Times οι αποδόσεις ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα δείχνουν πως επιστρέφει η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές επιχειρήσεις που στρέφονται όλο και περισσότερο στις αγορές αντί να στηρίζονται στις τράπεζες.


Ψήφος εμπιστοσύνης το ρεκόρ στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

Οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν 4 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές φέτος, που αποτελεί νέο ρεκόρ, καθώς εκτινάσσονται οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Η φρενήρης δραστηριότητα αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο στις αγορές για τη βασική τους χρηματοδότηση αντί να στηρίζονται στις αποδυναμωμένες τράπεζες. Δείχνει επίσης ότι ανακάμπτει η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αυτούς τους πιο επικίνδυνους ευρωπαϊκούς τίτλους.

«Υπάρχει μία ευρύτερη τάση από τον τραπεζικό δανεισμό προς την έκδοση ομολόγων, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν επίσης να δώσουν ένα μήνυμα, ότι έχουν πρόσβαση στις αγορές όπως οι ανταγωνιστές τους σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξηγεί ο Frazer Ross, της Deutsche Bank.

Για το 2013, περίπου 15 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει τίτλους αξίας 3,97 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic. Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες έγινε από τον ελληνικό βραχίονα της Coca Cola. Άλλες επιχειρήσεις όμως, είχαν ισχυρότερους δεσμούς με την εγχώρια οικονομία, όπως ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό το μήνα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2010 – όταν το χρέος της Ελλάδας εξερράγη οδηγώντας στην κρίση της ευρωζώνης – και οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στις αγορές τους επόμενους μήνες.

«Τρεις ή τέσσερις, από το to 30 των ελληνικών επιχειρήσεων, αναμένεται να προχωρήσουν πριν το τέλος του χρόνου» δηλώνει ο κ. Νίκος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank.

Η ελληνική οικονομία παραμένει υπό πολλή μεγάλη πίεση

Οι έκδοση εταιρικών ομολόγων αυξάνεται και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αν και η συνολική έκδοση πορτογαλικών εταιρικών ομολόγων βρίσκεται φέτος στα 5,6 δισ. ευρώ, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το ρεκόρ των 9 δισ. ευρώ τα ου 2009. Η συνολική έκδοση εταιρικών ομολόγων στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης άγγιξε τα 61,6 δισ. ευρώ, που επίσης είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Την Παρασκευή, η Galp Energia, η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, άντλησε 500 εκατ. ευρώ με ομόλογα λήξεως το 2019. Η απόδοση στο 4,25% βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από την απόδοση του κρατικού 5ετούς τίτλου. Αυτό δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές «είναι περισσότερο διατεθειμένοι να κοιτάξουν πέρα από τις όποιες ανησυχίες σχετίζονται με την κρατική οικονομία και την ευρωζώνη» υποστηρίζει ο Gideon Gent, της BBVA.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ross προειδοποιεί: «Για ορισμένους επενδυτές, είναι ακόμη μεγάλο το βήμα. Εάν δούμε τη συνεχή βελτίωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον της ευρωζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα, είναι κατανοητό γιατί οι επενδυτές τοποθετούνται στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα. Όλοι όμως χρειάζεται να έχουν υπόψη ότι η ελληνική οικονομία παραμένει υπό πολλή μεγάλη πίεση».

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου