Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΜΗ ΣΠΡΩΧΝΕΙΣ, ΕΡΧΟΜΑΙ

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

STAR 22.00
Κωμωδία, 2010 (Έγχρ.), 95'

DUE DATE. Αμερικανική ταινία του Τοντ Φίλιπς, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ζακ Γαλιφιανάκης, Μισέλ Μόναχαν.

Ο σκηνοθέτης του «Hangover» επιστρατεύει ξανά τον Ελληνοαμερικανό κωμικό και τον ρίχνει στο δρόμο του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για να του κάνει τη ζωή πατίνι. Ο τελευταίος είναι ένας καθωσπρέπει αρχιτέκτονας, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταβεί αεροπορικώς από την Ατλάντα στο Λος Άντζελες για τη γέννηση του παιδιού του. Μια σειρά συμπτώσεων, όμως, θα τον αναγκάσει να διασχίσει οδικώς τη μισή Αμερική μαζί με έναν ενοχλητικό επίδοξο ηθοποιό και τον σκύλο του.


Το πρωταγωνιστικό δίδυμο διαχειρίζεται με άνεση ένα σενάριο το οποίο του ταιριάζει γάντι, χτίζοντας την ερμηνευτική σχέση του πάνω σε όλες τις προβλέψιμες αντιθέσεις. Το άγχος και η νευρικότητα του ενός κουμπώνουν χωρίς πολλούς κραδασμούς με την εξωστρέφεια του άλλου και είναι φυσικά ο Γαλιφιανάκης αυτός που, με τον πιο αβανταδόρικο ρόλο, φροντίζει να κρατάει όπου χρειάζεται τις κωμικές στροφές πάνω από το ρελαντί. Γιατί το φιλμ του Τοντ Φίλιπς αποφεύγει τις (πολλές) φτηνές υπερβολές και μένει στις ασφαλείς, χαμηλές ταχύτητες, κερδίζοντας μερικά σίγουρα γέλια.


ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ ΣΑΜΟΥΡΑΪ

STAR 01.45
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 132'

THE HIDDEN BLADE. Ιαπωνική ταινία του Γιόζι Γιαμάντα, με τους Μασατόσι Νακάζε, Τακάκο Μάτσου, Χιντετάκα Γιοσόκα.

Ένας σεμνός και φτωχός σαμουράι, ερωτεύεται μια υπηρέτρια και την παίρνει από τα χέρια του βάναυσου άντρα της, διακυβεύοντας όμως τη φήμη του. Όταν ένας επαναστάτης σαμουράι αποδρά, διατάσσεται να τον σκοτώσει, παρότι είναι παλιός του φίλος.

Από τον βετεράνο Γιόζι Γιαμάντα, μια δημιουργία παραπλήσιας θεματολογίας με τον «Σαμουράι του Λυκόφωτος», βασισμένη επίσης σε τρεις νουβέλες του Σουχέι Φουτζισάουα. Η παρακμή των Σογκούν και των σαμουράι που ξεπερνιούνται από τη σύγχρονη πολεμική τεχνολογία, ένας φτωχός και ειρηνιστής σαμουράι ερωτευμένος με μια γυναίκα που δεν μπορεί να παντρευτεί καθώς αυτή ανήκει σε κατώτερη κάστα, αλλά και ο συνειδησιακός διχασμός του ανάμεσα στη δυσάρεστη αποστολή εξόντωσης ενός φίλου και στον κώδικα τιμής των σαμουράι – όλα αυτά θυμίζουν υπερβολικά την προηγούμενη ταινία του Γιαμάντα, σαν να πρόκειται για ένα (υπερβολικά ακαδημαϊκό) ριμέικ της.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου