Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Με καταιγισμό πυραύλων σε ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση απειλεί το Ιράν

Με σφοδρά αντίποινα στην περίπτωση που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ επιτεθούν κατά της χώρας του για το πυρηνικό της πρόγραμμα απείλησε ο Ιρανός διοικητής της επίλεκτης δύναμης «Αλ Κουντς» των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Τζαφαρί που παραδέχτηκε μάλιστα ότι μέλη των Κουντς βρίσκονται στη Συρία και το Λίβανο, αλλά μόνον (για την ώρα) ως σύμβουλοι.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι το Ιράν (μία από τις λίγες χώρες που εξακολουθούν στηρίζουν το καθεστώς Άσαντ) εμπλέκεται στον εμφύλιο στη Συρία και μάλιστα στο τεχνικό-στρατιωτικό επίπεδο. Και ταυτόχρονα οι λεπτομερέστερες μέχρι σήμερα για τις κινήσεις της Τεχεράνης στην περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.

«Παρέχουμε συμβουλές [στους Σύρους] και μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία μας», διευκρίνισε ο Τζαφαρί.

Αν και για την ώρα η ανάμιξη παραμένει σε μη στρατιωτικό επίπεδο, αν η Συρία δεχτεί επίθεση, το Ιράν μπορεί να εμπλακεί και στρατιωτικά.

Σε οξείς τόνους ήταν και η απάντησή του στην περίπτωση επίθεση κατά του Ιράν.

Οι πύραυλοί μας, απείλησε, θα φροντίσουν ώστε «να μην μείνει τίποτα από το Ισραήλ» και εξήγησε ότι «με δεδομένη την μικρή του έκταση και την αδυναμία του απέναντι σε ένα τεράστιο αριθμό πυραύλων από το Ιράν, δεν νομίζω ότι κανένα κομμάτι του Ισραήλ δεν θα είναι ασφαλές».

Υπονόησε ακόμη ότι η Χεζμπολάχ και οι ισλαμιστές στη Γάζα (αμφότεροι διατηρούν καλές σχέσεις με το Ιράν) θα επιτεθούν με ρουκέτες.

Ο Τζαφαρί εκτίμησε πάντως ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει μόνο του· σε αυτήν την περίπτωση απείλησε με αντίποινα και κατά των ΗΠΑ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι μπορεί να κλείσουν από το Ιράν τα στρατηγικής αλλά και οικονομικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, να αποσυρθεί η χώρα από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών και να χτυπήσουν βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ιράν είναι εκτεθειμένες στο πυραυλικό κύμα του Ιράν, όπως είπε.

Σημειώνεται ότι πριν από δύο μήνες οι αντάρτες στη Συρία απήγαγαν πάνω από 40 Ιρανούς κατηγορώντας τους ως μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Αρχικά το Ιράν είχε μιλήσει για προσκυνητές αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στους απαχθέντες ήταν πρώην, απόστρατα πλέον, μέλη των Φρουρών.

Τόσο η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση αλλά και δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει ανοιχτά το Ιράν για παροχή εξοπλισμού αλλά και τεχνογνωσίας στη Συρία, κάτι που η Τεχεράνη, μέχρι σήμερα τουλάχιστον αρνούνταν.

Νέες μάχες και βομβαρδισμοί

Την Κυριακή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μία από τις βασικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, στόχος αεροπορικών επιδρομών ή επιθέσεων του βαρέος πυροβολικού είναι περιοχές των επαρχιών της Δαμασκού, της Ντεράα, του Χαλεπιού, της Χάμα, της Χομς και της Ντέιρ Εζόρ.

Παράλληλα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι προσπάθειες για διπλωματική λύση.

Το Σάββατο συναντήθηκε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ με το διεθνή απεσταλμένο Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος προειδοποίησε για τους κινδύνους στον κόσμο από τη συριακή κρίση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Unicef, η σχολική χρονιά αρχίζει στη Συρία με πάνω από 2.000 σχολεία κατεστραμμένα ή με ζημιές και εκατοντάδες άλλα να χρησιμοποιούνται για τη στέγαση Σύρων, οι οποίοι στη διάρκεια των 18μηνων εμφύλιων συγκρούσεων έχασαν τα σπίτια τους.
.
(Newsroom ΔΟΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου