Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Reuters: Το πετρέλαιο πηγή κινδύνων για την ευρωζώνη

Η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου και η αδυναμία του ευρώ απειλούν να κλυδωνίσουν την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της ευρωζώνης, με τις υπερχρεωμένες χώρες να κινδυνεύουν να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters.


Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, μία αύξηση της τάξης του 10% στην τιμή του πετρελαίου προκαλεί μείωση της ετήσιας ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά 0,2% μέσα στα επακόλουθα τρία χρόνια. Οι υπολογισμοί αυτοί όμως δεν συνεκτιμούν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από τα μέτρα λιτότητας που θεσπίζονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και την πτώση της αξίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.

Αποτιμώμενο σε ευρώ, το κόστος του βαρελιού πετρελαίου ανήλθε σε ιστορικό υψηλό κατά τον μήνα Μάρτιο, έχοντας σημειώσει αύξηση 17% από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), κατά το 2012 η δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, το συνολικό κόστος εισαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για την ΕΕ αυξήθηκε κατά 63,6% μεταξύ του 2009 και του 2011, καταδεικνύοντας τη βαρύτητα του κόστους ενέργειας στην επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η σύνδεση μεταξύ του πετρελαίου και της ευρωπαϊκής κρίσης υποδεικνύεται και από τα δεδομένα του Thomson Reuters' Datastream, όπου εμφανίζεται μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ της τιμή του πετρελαίου σε ευρώ και την ετήσια ανάπτυξη στην περιφέρεια της ζώνης του κοινού νομίσματος κατά την τελευταία εικοσαετία.

Με απλά λόγια, παρατηρείται πως οι ρυθμοί ανάπτυξης χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, εξασθενούν κάποιους μήνες έπειτα από την αύξηση των τιμών πετρελαίου. Ο συντελεστής ύφεσης κυμαίνεται από -0,7 σε -0,8, με καθυστέρηση εμφάνισης μεταξύ ενός έως δύο ετών. Αυτές οι τιμές στατιστικά σχεδόν εγγυώνται μεσοπρόθεσμη κάμψη της ανάπτυξης λόγω του πετρελαίου.

Αντίθετα, για τη Γαλλία ο συντελεστής δεν ξεπερνά το 0,5 ενώ στην περίπτωση της Γερμανίας είναι σχεδόν μηδενικός.

Οι πετρελαιο-υφέσεις που βιώνουν οι χώρες αυτές δεν είναι απλώς θεωρητικές, αλλά έχουν συνέπειες και στην πραγματική οικονομία, καθώς αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας ασκούν αυξητικές πιέσεις στον πληθωρισμό και γενικότερα τον τιμάριθμο.

Ενδεικτικά, το μέσο κόστος ηλεκτρισμού για τα ισπανικά και τα ιρλανδικά νοικοκυριά κατατάχθηκε στην τρίτη και τέταρτη θέση εντός της ΕΕ το 2011. Σε ένα διαφορετικό παράδειγμα, οι έλληνες και οι ιταλοί πληρώνουν αντίστοιχα 14 και 15% παραπάνω για βενζίνη από τη μέση τιμή στην ΕΕ, με τη Δανία να είναι η μοναδική παραπλήσια ακριβή χώρα.

Όλα αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν πως οι δοκιμασίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν οφείλονται μονάχα στα κακώς κείμενα της δημοσιονομικής πολιτικής τους αλλά και σε διεθνείς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχο τους. Επιπλέον, είναι φανερό ότι η τιμή του πετρελαίου, ιδιαίτερα ενόψει παρατεταμένων κρίσεων σε Ιράν και Συρία, μπορεί να αναδειχτεί με πηγή μεγάλων προβλημάτων για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου