Ενας άλλος κόσμος, υπόγειος, ξετυλίγεται στην πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας. Μια εικόνα που κανείς δεν φαντάζεται ότι θα συναντήσει σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ανθρωποι, ακαθαρσίες και ναρκωτικές ουσίες σε κάθε παγκάκι. Και σκόρπιες κουβέντες για μαχαιρώματα τις νύχτες.
Η εικόνα στην πλατεία -ακόμη και την ημέρα- είναι τραγική. Ανθρώπινα ράκη, ξαπλωμένα σαν σκιές, ανακατεμένα με μιαν αφόρητη δυσοσμία. Η πλατεία μοιάζει με χωματερή ανθρώπων.Τα μεσημέρια του Αυγούστου στην πλατεία το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Κάποιοι περαστικοί σταματούν στα ΑΤΜ των τραπεζών και αποχωρούν βιαστικά. Δίπλα σε κάθε περαστικό στήνεται κι ένας άστεγος χρήστης ουσιών, ζητώντας έστω ένα ευρώ, κάτι για φαγητό. Ολοι τους είναι εξαθλιωμένοι, βρώμικοι και αποστεωμένοι.
Μόνιμος κάτοικος
Ο Μιχάλης είναι μόνιμος κάτοικος της πλατείας, σ' αυτήν έβγαλε το χειμώνα: «Δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα και βρεθήκαμε στο δρόμο. Δεν μπορείς να πλυθείς, δεν υπάρχει τουαλέτα. Και γίναμε πολλοί. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Κι ούτε φταίμε εμείς για όλες τις κλοπές που γίνονται εδώ. Κι αν φύγουμε, πού θα πάμε; Αν δεν βρεθεί χώρος, δεν λύνεται το πρόβλημα. Οταν νυχτώνει, η πλατεία γεμίζει. Τέτοια ώρα οι περισσότεροι λείπουν. Ψάχνουν για φαγητό και ίσκιο».
Χοντρές μύγες και δυσοσμία απλώνονται στην κάτω πλευρά της πλατείας. Αδεια πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, άδειες σακούλες, σκουπίδια και ακαθαρσίες. Στους τσιμεντένιους πάγκους ακούμπησαν τα υπάρχοντά τους: βρώμικα μπουκάλια με νερό, ρούχα και κουβέρτες. Οι πεζοί περνούν περιμετρικά. Δεκάδες άνθρωποι ξαπλωμένοι στα παγκάκια, ακίνητοι, κοιτάζουν απορημένοι.
«Να φύγετε από 'δώ. Εδώ μένουμε εμείς», λέει κάποιος απ' το παγκάκι και βυθίζεται στον ύπνο. Είναι δύσκολο να διακρίνεις την ηλικία του, όπως και των υπολοίπων. Ολοι φαίνονται γερασμένοι.
Αστυνομικοί περιπολούν στη γωνία. Το πεζοδρόμιο και το χώμα της πλατείας έχουν γεμίσει ακαθαρσίες. Σε κάθε παγκάκι υπάρχει ένας άστεγος. «Ποτέ δεν πας στο παγκάκι του άλλου. Πριν από δύο μήνες έγινε φονικό. Ενας νέος έκατσε στο παγκάκι του παλιού κι ο άλλος έβγαλε μαχαίρι και τον έσφαξε», λένε.
«Κόλαση γίνεται κάθε πρωί που βγαίνουν από τις κούτες. Γεμίζει η πλατεία. Ολοι έγιναν παραβατικοί επειδή ζουν στο δρόμο», λέει η Μαρία, που εργάζεται στο φούρνο της πλατείας. Λέει ότι «κάνουν ενέσεις στο πεζοδρόμιο, ακόμη και μπροστά στα καταστήματα. Τους δίνουμε κάτι να φάνε, για να μην κλέβουν. Και ρούχα τούς δίνουμε. Αλλά διαρκώς ενοχλούν τους πελάτες. Κι οι πελάτες φοβούνται. Ορισμένοι είναι καλά παιδιά, δεν κλέβουν. Οπως ο Γιώργος, που είναι αξιοπρεπής. Η οικογένειά του τον εγκατέλειψε. Τον πήρε το ασθενοφόρο το περασμένο Σάββατο, τον μετέφεραν αιμόφυρτο στον Ερυθρό Σταυρό».
Επεκτείνονται
«Είναι άστεγοι, οι περισσότεροι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτούς. Καθημερινά γίνονται κλοπές. Δύο φορές διέρρηξαν το περίπτερο». Εχει τυλίξει τα περιοδικά με προστατευτικό πλέγμα. Λέει ότι βλέπει τους άστεγους της πλατείας να επεκτείνονται: «Κοιμούνται στην Εμπορική Τράπεζα, όπου υπάρχει χώρος. Οταν γίνονται εκδηλώσεις στην πλατεία, έρχεται συνεργείο του δήμου και καθαρίζει».
«Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, προσφέρεται στέγη σε όσους δεν είναι εξαρτημένοι», λέει ο Γ. Αποστολόπουλος, υπεύθυνος του ξενώνα του Δήμου Αθηναίων. Διευκρινίζει επίσης ότι «στις υποδομές του δήμου δεν υπάρχει μέριμνα για τους χρήστες, οι οποίοι ενδέχεται να είναι φορείς μεταδοτικών νοσημάτων. Εάν μάλιστα η κοινωνική υπηρεσία έχει υποψίες για κάποιον άστεγο, γίνονται τοξικολογικές εξετάσεις. Γι' αυτούς είναι προσβάσιμο μόνο το πρόγραμμα σίτισης». Ο ίδιος χαρακτηρίζει αναγκαία την ύπαρξη μέριμνας από το υπ. Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει το κράτος ν' αναλάβει τις ευθύνες του».
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου