Για πρώτη φορά μετά τη βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, και την αποχώρησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής επέτρεψε να διαρρεύσουν συγκροτημένα, σκέψεις για το παρελθόν, και προθέσεις για το μέλλον, που να τον εκφράζουν και να του αποδίδονται με ακρίβεια.
Το προνόμιο έχει ο Γιώργος Τράγκας, που συναντήθηκε για περίπου δυο ώρες με τον πρώην πρωθυπουργό, στο πολιτικό γραφείο του στην πλατεία Μαβίλη, και μεταφέρει σήμερα στο περιοδικό «Crash» την.. ταμπακιέρα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα υποστηρίζει ο Γιώργος Τράγκας ότι κατάλαβε από τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου. Το οποίο όμως δεν θα έχει χαρακτήρα «πολιτικού μανιφέστου», αλλά περισσότερο ιστορικής αφήγησης της περιόδου που ο ίδιος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην «αφήγηση» Καραμανλή προς τον Γιώργο Τράγκα, κυριαρχούν οι εκτιμήσεις για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που ταλαιπώρησαν τις κυβερνήσεις του, το παρασκήνιο γύρω από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους ξένους εταίρους, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και οι προβλέψεις για την οικονομία.
Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε στον Γιώργο Τράγκα ότι επί ημερών της δικής του κυβέρνησης, η χώρα δεν είχε κρίση δανεισμού, γι' αυτό και είχε προτείνει μια ήπια προσαρμογή. Χαρακτηρίζει «βλακείες», ορισμένα από όσα έχουν καταγραφεί στα «non paper» της «Siemens», παραδέχτηκε λάθη στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ αφήνει αιχμές για ρόλο ξένων δυνάμεων στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, θυμίζει την αντίδραση της κυβέρνησης Μπους στο βέτο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ θυμάται και τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για τις επιπτώσεις που θα είχε για την κυβέρνηση της ΝΔ, το άνοιγμα προς τη Ρωσία.
Εντυπώσεις προκαλεί και η αναφορά του Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση του βασικού μετόχου, που άνοιξε ένα μέτωπο της κυβέρνησής του με ισχυρά συγκροτήματα του Τύπου, το οποίο δεν έκλεισε ποτέ. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι ασκήθηκαν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και εκτοξεύτηκαν απειλές για περικοπή των επιδοτήσεων, λόγω και της κινητοποίησης ξένων συμφερόντων, υπέρ των Ελλήνων επιχειρηματιών που θίγονταν.
Όσο για το δικό του μέλλον στην πολιτική, ο Γιώργος Τράγκας έμεινε με την εντύπωση ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές, δείχνει ωστόσο να επιθυμεί να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου