Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Άρχισε το Oktoberfest

Πρόκειται να διαρκέσει ως την 6η Οκτωβρίου, αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο

Οι τέντες στη γιγάντια πλατεία κοντά στο κέντρο του Μονάχου όπου άρχισε σήμερα το 180ό Oktoberfest, η παραδοσιακή ετήσια γιορτή της μπίρας, ήταν ήδη γεμάτες ανυπόμονους πότες ώρες πριν ο δήμαρχος της πόλης, Κρίστιαν Ούντε, κάνει τα επίσημα εγκαίνια, χτυπώντας με μια ξυλόσφυρα τριών κιλών μια βρύση για ν' ανοίξει το πρώτο βαρέλι.


Ο Ούντε, φορώντας ένα βαυαρικό κοντό δερμάτινο παντελόνι και μια πράσινη ποδιά, χοροστάτησε σ' αυτή την παραδοσιακή τελετή το μεσημέρι, κι αφού μπήκε η βρύση πρόσφερε ποτήρια με μπίρα στους επίτιμους προσκεκλημένους. Πλάι του ήταν ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Δεν επιτρεπόταν να προσφέρεται μπίρα στους πάγκους πριν από το μεσημέρι, αλλά οι ανυπόμονοι επισκέπτες, πολλοί ντυμένοι με παραδοσιακές βαυαρικές στολές, είχαν πάει από νωρίς για να πιάσουν θέσεις στις μεγάλες σκηνές που έχουν στήσει οι ζυθοποιίες της πόλης.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος προειδοποίησε τους επισκέπτες να μην το παρακάνουν με το ποτό. «Αυτό που δεν μου αρέσει εδώ είναι οι διαγωνισμοί για το ποιος θα πιει περισσότερο», δήλωσε ο Ούντε. «Δεν χρειάζεται να αποδείξεις στους πάντες ότι είσαι εντελώς ηλίθιος».

Το Oktoberfest, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει ως την 6η Οκτωβρίου, αναμένεται να προσελκύσει 6 εκατ. επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η γιορτή είναι η εκατοστή ογδοηκοστή αφότου είχε γίνει για πρώτη φορά το 1810, με μια ιπποδρομία για να διασκεδάσει το κοινό προς τιμή των τότε βαυαρικών βασιλικών γάμων. Υπήρξαν πολλές χρονιές που το Oktoberfest δεν έγινε: λόγω δύο επιδημιών χολέρας, μιας εισβολής του Ναπολέοντα στη Βαυαρία, της κρίσης του υπερπληθωρισμού της δεκαετίας του 1920—και δύο παγκόσμιων πολέμων.

Παρότι η γιορτή άρχισε την παραμονή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, ο δήμαρχος του Μονάχου κι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κρατιδίου επέλεξαν να αφήσουν την πολιτική εκτός της τελετής.

«Σήμερα τα ξεχνάμε όλα, είναι γιορτή», είπε η συνταξιούχος νοσοκόμα Γκαμπριέλε Βαν, 65 ετών, από το Ζάαρλαντ, που παραδέχθηκε ότι της αρέσει η ατμόσφαιρα και για αυτό πήγε, παρότι δεν πίνει. «Δεν μιλάμε για πολιτική, Την πολιτική την αφήνουμε για αύριο, για την ψηφοφορία».

Ο 17χρονος Μαξιμίλιαν Μπίσινγκερ, από ένα προάστιο του Μονάχου, δήλωσε ότι του προκαλεί κατάπληξη το πόσοι πολλοί δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική, μερικές ώρες μόλις πριν από την έναρξη της κρίσιμης εκλογικής μάχης. «Οι πολιτικοί έρχονται, θέλουν να τους βλέπουν εδώ, θέλουν να φαίνεται ότι είναι κοντά στο λαό. Αλλά ο κόσμος δεν νοιάζεται. Ήρθε εδώ για την μπίρα».

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου