Την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 11 χρόνια για τους άνδρες και κατά 12 χρόνια στις γυναίκες μέσα στα τελευταία 40 χρόνια ανέδειξε μεγάλη διεθνής έρευνα για τα αίτια βασικών ασθενειών.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ταυτόχρονα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, αυξάνονται και τα προβλήματα υγείας σε πλανητική κλίμακα.
Η έρευνα, υπό τον τίτλο «Global Burden of Disease Study 2010» διήρκεσε πέντε χρόνια και απασχόλησε άνω των 500 ανθρώπων.
Παρήγαγε δε την πλέον συνεκτική, περιεκτική και φιλόδοξη βάση δεδομένων για την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού στην ανθρώπινη ιστορία.
Από το 1970 παρατηρείται σημαντική μείωση των θανάτων από μολυσματικές ασθένειες και τον υποσιτισμό, καθώς και σημαντικά υψηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης για τα μικρά παιδιά.
Οι περισσότεροι θάνατοι στην εποχή μας οφείλονται σε καρδιαγγειακά προβλήματα και σε εγκεφαλικά, τα οποία κόστισαν τη ζωή σε 12,9 εκατομμύρια ανθρώπους το 2010, δηλαδή ευθύνονται για το 25% του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται ο πλέον επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία, καθώς κόστισε τη ζωή σε 9,4 εκατομμύρια ανθρώπους το 2010, ενώ ακολουθεί το κάπνισμα, το οποίο ευθύνεται για 6,3 εκατομμύρια θανάτων.
Το αλκοόλ έρχεται τρίτο στη λίστα των αιτιών, υπεύθυνο για πέντε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον πλανήτη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική.
Η απουσία σωματικής άσκησης και η κακή διατροφή ακολουθούν στην λίστα.
(newpost)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου