Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η επόμενη μέρα της επίσκεψης Μέρκελ

Γράφει ο Χρίστος Βαχτσιαβάνος

Ήλθε, είδε και απήλθε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Ασχοληθήκαμε με την ενδυμασία της, με το χτένισμα της, με τη διατροφή της, οπότε, ίσως, τώρα ήρθε η ώρα να αναλύσουμε και τα πιο μείζονα...


Επικοινωνιακά, οπωσδήποτε, η χώρα μας βγήκε κερδισμένη από αυτήν την επίσκεψη, καθότι, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, η Γερμανίδα Καγκελάριος που δεν ήθελε να μας δει ούτε… ζωγραφιστούς τα προηγούμενα χρόνια, δέχτηκε να επισκεφτεί τη χώρα μας, δείχνοντας έτσι, πως η Ελλάδα και η κυβέρνησή της έχουν κερδίσει μέρος της εμπιστοσύνης της, ή έστω της αποδοχής εκ μέρους της πως η χώρα και οι πολίτες της καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξέλθουν της κρίσης.

Αυτά προς το επικοινωνιακό κομμάτι, γιατί εάν επιθυμούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στα πιο ουσιώδη, τα πράγματα είναι, σαφώς, πιο σύνθετα. Η κα Μέρκελ ούτε ήρθε στην Ελλάδα για να φέρει «δώρα», ούτε σκοπεύει να θυσιάσει πολλά στο «βωμό» της ελληνικής σωτηρίας. Το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, και όσο κι αν… ματώνει η καρδιά της για τις θυσίες των Ελλήνων, δεν πρόκειται να προσφέρει τη βοήθεια εκείνη που θα της στοιχίσει πολιτικά στο εσωτερικό μέτωπο.

Το ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας δε βγαίνει, είναι κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας, όσο ενεργά, ή μη, κι αν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Το ότι μια πιθανή επιμήκυνση δεν πρόκειται να λύσει τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά αδιέξοδα της οικονομίας μας, επίσης είναι κάτι που δε θέλει πολύ ανάλυση για να το αντιληφθούμε. Το ότι, τέλος, επιμήκυνση σημαίνει επιπλέον χρήματα, και χρήματα σημαίνουν επιπλέον μέτρα, είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν. Άρα, αφού όλο αυτό που αναφέραμε δεν οδηγεί πουθενά, ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημά μας;

Η μόνη λύση που διαφαίνεται στον ορίζοντα, και που, φυσικά, δε θα οδηγήσει τη χώρα μας εκτός Ευρωζώνης, είναι μια «γενναία» διαγραφή χρέους, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι (και η ΕΚΤ!). Όλοι, άλλωστε, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως το «φάρμακο» που δίνεται στον Έλληνα «ασθενή» όχι μόνο δεν τον θεραπεύει, αλλά επιταχύνει το θάνατο του, και έτσι, αυτό που συζητείται εντόνως πλέον δεν είναι το θέμα της επιμήκυνσης (η οποία σίγουρα θα δοθεί), αλλά ένα νέο μεγάλο «κούρεμα».

Εδώ, όμως, ανακύπτει ένα καινούριο πρόβλημα, καθώς η κα Μέρκελ δε φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει άμεσα σε μια τέτοια λύση, η οποία θα της στοιχίσει πολιτικά ενόψει εκλογών. Για το λόγο αυτό, μια απόφαση για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές δεν φαίνεται εφικτή.

Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα δεν αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόβλημα, όσο κι αν κάποιοι το παρουσιάζουν έτσι. Η Ισπανία, η οικονομία της οποίας «κατακρημνίζεται» όλο και περισσότερο μήνα με το μήνα, αποτελεί μια «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το πρόγραμμα που ακολουθείται εκεί (σχεδόν όμοιο με της Ελλάδας) έχει τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα που έχει και στη χώρα μας, οπότε η Ε.Ε., γνωρίζοντας την κατάσταση, πρόκειται να στρέψει όλη την προσοχή της προς την Ιβηρική.

Το ερώτημα είναι, θα το κάνει αυτό έχοντας δώσει πραγματική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ή σκοπεύει να αφήσει την Ελλάδα στο έλεός, της με καταστροφικά αποτελέσματα για όλους; Οι πράξεις και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων –και όχι μόνο- αξιωματούχων που γίνονται τελευταία οδηγούν στο πρώτο σενάριο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Όλα κρέμονται από μια πολύ λεπτή κλωστή…


Follow on Twitter:  https://twitter.com/Vachtsiavanos

Άλλα άρθρα του Χρίστου Βαχτσιαβάνου:  
 
Σχέδια αποσταθεροποίησης ή πόλεμος συμφερόντων;

1 σχόλιο: