Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ο Παπαδήμος θα ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με Παπούλια

Μόλις 43 ημέρες από την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Σύμφωνα, δε, με συνομιλητές του ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προβληματισμένος για την αναγκαιότητα συνέχισης του βίου της κυβέρνησής, υπό τις παρούσες συνθήκες.


«Δεν πάει άλλο, πρέπει να σταματήσουν τα παιχνιδάκια» επισήμανε μιλώντας στο iefimerida.gr στενός του συνεργάτης. Και οι φράσεις αυτές ειπώθηκαν λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του κ. Παπαδήμου να συναντηθεί με τους 3 πολιτικούς αρχηγούς που τον στηρίζουν.

Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σε περίπτωση που ο κύκλος των επαφών δεν φέρει την επιθυμητή συμφωνία στα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν την κυβέρνηση.

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι ο κ. Παπούλιας, επικοινώνησε νωρίτερα τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό στον οποίο τόνισε πως αν χρειαστεί να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, είναι στη διάθεση του.

Ο πρωθυπουργός που χθες στο υπουργικό Συμβούλιο -μετά την «πάσα» του Μάκη Βορίδη- ανακοίνωσε τις συναντήσεις του με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει να ξεκαθαρίσουν οι όροι και τα όρια της κυβέρνησης και εμφανίζεται διατεθειμένος να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ηγείται ενός κυβερνητικού σχήματος είτε ευρισκόμενος υπό κηδεμονία, είτε αναγκασμένος να κάνει διαπραγματεύσεις για την κάθε απόφασή του.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι αποφάσεις αυτές είναι απόρροια των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στην Τρόικα, με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τη νέα -υπό διαπραγμάτευση- δανειακή σύμβαση.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αύριο με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο πιεσμένος από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αφενός γιατί επιμένει να ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό και αφετέρου γιατί παλινδρομεί μεταξύ της ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που προφανώς πρέπει να εφαρμόσει μια επαχθή για το λαό πολιτική και των πιέσεων που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματός του και μεγάλη μερίδα της βάσης του. Βεβαίως η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη δίνει μια άλλη διάσταση και δείχνει ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι έτοιμος να «φορτωθεί» ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος απελευθερωμένος πλέον από το προσωπικό πολιικό κόστος των όποιων αποφάσεων εμφανίζεται πιο... άνετος. Σύμφωνα με πηγές από την Ιπποκράτους ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται διατεθειμένος να δηλώσει στον πρωθυπουργό ότι από την πλευρά του έχει το ελέυθερο να κάνει ότι ακριβώς πιστεύει πως είναι σωστό για να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έργο του. Θα του πει επίσης ότι δεν έχει αντίρρηση να προχωρήσει ακόμη και σε ανασχηματισμό, αν πιστεύει ότι κάποιος οι κάποιοι του δημιουργούν προβλήματα.

Ειδικά για το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, η αλήθεια είναι πως απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου. Απλώς, ο κ. Παπαδήμος δεν θέλει να το θέσει ευθέως και πάντως όχι ακόμη. Αν όμως από τη συτήζητησή του με τους 3 αρχηγούς προκύψει «εξουσιοδότηση» για εν λευκώ χειρισμό του θέματος, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Πάντως, ο κ. Παπαδήμος πιστεύει ότι το κυρίαρχο πρόβλημα της κυβέρνησής του δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο τα πρόσωπα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκαθαριστεί δύο στοιχεία:

Ο χρόνος των εκλογών (η φράση δεν κρατάμε ημερολόγιο, δεν είναι τυχαία) και
Η συμφωνία για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που προκύπτουν από τις συμφωνίες της χώρας με τους δανειστές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου