Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα μείωση κονδυλίων για ΑΕΙ

Στο 90% και το 85% των αρχικών προβέψεων, για πανεπιστήμια και ΤΕΙ αντίστοιχα
 
Του Αποστολου Λακασα

Νέα μείωση προβλέπεται στην κρατική επιχορήγηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Χθες το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τα πανεπιστήμια ότι το τελικό ποσό για το 2011 θα είναι μειωμένο στο 90% της αρχικής πρόβλεψης για 144 εκατ. ευρώ. Η πρώτη μείωση των κονδυλίων για το 2011 σε σύγκριση με το 2010 ήταν από 20% έως 31% ανάλογα με το ίδρυμα. Το 2010 σε σχέση με το 2009 η μέση μείωση ήταν 23%.


Για τα ΤΕΙ, στο κονδύλι για λειτουργικές δαπάνες και πληρωμή ωρομισθίων θα υπάρξει μείωση στο 85% των αρχικών προβλέψεων ενώ για το 2012 προβλέπεται επιπλέον μείωση στο 85% του 2011. Για τη σίτιση το 2011 το τελικό ποσό θα είναι 72% μικρότερο του αρχικού ενώ το 2012 θα μείνει το ίδιο.

Στο μέτωπο της εφαρμογής του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, την προσεχή Τετάρτη εκπνέει η 15νθήμερη προθεσμία που έχουν οι σημερινές πρυτανικές αρχές για να εκδώσουν την πρώτη διαπιστωτική πράξη εφαρμογής του νόμου. Αφορά τη συγκρότηση 5μελούς επιτροπής που θα κινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή των 8 πανεπιστημιακών, μελών του 15μελούς Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.). Τα υπόλοιπα 7 μέλη θα είναι ένας εκπρόσωπος φοιτητών και 6 μέλη εκτός ΑΕΙ. Στην 5μελή επιτροπή δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι νυν και οι αμέσως προηγούμενοι πρυτάνεις και οι αρχαιότεροι διδάσκοντες του ΑΕΙ. Εως τώρα οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν υπογράψει την πράξη συγκρότησης της επιτροπής. Εάν η προθεσμία περάσει άπρακτη, η αρμοδιότητα περνά στην υπουργό Παιδείας. Κατά των διοικητικών αυτών πράξεων θα ασκηθούν προσφυγές από πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στον νέο νόμο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην επιτροπή για να μη χάσουν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για θέση στο Σ.Ι. ή για τη θέση του πρύτανη ή να εμπλακούν σε διαδικασία εφαρμογής του νόμου που προκαλεί αντιδράσεις. Χθες ο σύλλογος διδασκόντων του Παντείου αποφάσισε απεργία για την Τετάρτη ζητώντας από τους πρώην πρυτάνεις να μη μετάσχουν στην επιτροπή. Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης «προτρέπει τη διοίκηση και τα συλλογικά όργανα του ΑΕΙ να προβούν στις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο, ακαδημαϊκό και ερευνητικό χαρακτήρα του ΑΕΙ και να είναι σε επαγρύπνηση για τον έλεγχο της συνταγματικότητας διατάξεων του νόμου και των αδιεξόδων στα οποία μπορεί να οδηγήσουν».

Πάντως, πληθαίνουν οι πανεπιστημιακοί που, έστω με διαφορετικά επιχειρήματα, ζητούν να σταματήσουν οι καταλήψεις για τον κίνδυνο απώλειας της εξεταστικής και του χειμερινού εξαμήνου. Στη λογική αυτή κινούνται η διοίκηση του ΤΕΙ Αθηνών, ομάδα διδασκόντων του Παντείου και η πρόεδρος της Οδοντιατρικής Αθηνών κ. Καίτη Καραγιάννη. Για το θέμα, η Δημοκρατική Συμμαχία ανέφερε ότι «οι καταλήψεις από τις μειοψηφικές δυνάμεις της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης πρέπει να τερματιστούν άμεσα».

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου