Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ιστορία για Ειδικό Δικαστήριο...

Η πιο σημαντική από τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους του ΔΣ της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, ήταν ότι η αύξηση του ελλείμματος του 2009 από το 12,6% στο 15,5% έγινε αυθαίρετα, κατόπιν εντολής του επικεφαλής της Eurostat κ. Ράντεμαχερ και χωρίς να προηγηθεί η ακριβής αποτύπωση των μεγεθών.

Όπως είναι γνωστό, το έλλειμμα του 2009 αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες το Φθινόπωρο του 2010 μετά την ενσωμάτωση των ελλειμμάτων και χρεών συγκεκριμένων ΔΕΚΟ (κυρίως από τις μεταφορές) στους εθνικούς λογαριασμούς.


Το ότι αυτό μπορεί να γίνει προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους εθνικούς λογαριασμούς ΕΣΑ 95 και συγκεκριμένα στην περίπτωση που πάνω από το 50% των εσόδων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.

Ωστόσο καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αποτυπώσει μέχρις στιγμής αυτά τα μεγέθη στους εθνικούς της λογαριασμούς γιατί αυτό το κριτήριο είναι μαχητό και άρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr o κ. Ραντεμάχερ, ο οποίος είχε κάθε λόγο να μας αντιπαθεί, αφού η ξαφνική αποκάλυψη διπλασιασμού του ελληνικού ελλείμματος από τον Σεπτεμβρη στον Οκτώβρη του 2009 αμαύρωσε την καριέρα του και τίναξε στον αέρα την υπηρεσία του, πίεζε να περιληφθούν τα μεγέθη αυτά στους εθνικούς λογαριασμούς.

Το θέμα είναι τι έκανε η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν έκανε τίποτε, το αποδέχτηκε με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με 7,5 δισ. ευρώ πρόσθετο έλλειμμα και το χρέος να εκτιναχτεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που όχι μόνο έκανε την εθνική προσπάθεια πιο δύσκολη, αλλά εδραίωσε, από το Φθινόπωρο του 2010 και μετά την πεποίθηση στις αγορές ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Οι χειρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών σε αυτήν την υπόθεση, ακόμα και αν οφείλονται απλώς σε διαπραγματευτική αδυναμία, έβλαψαν τα μάλλα το εθνικό συμφέρον και χρήζουν διερεύνησης... Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ενώ η ΝΔ είχε γνώση του θέματος από το κρίσιμο καλοκαίρι του 2010, μάλλον το υποβάθμισε αντί να το κάνει όπως έπρεπε σημαία...

1 σχόλιο:

  1. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όπως και να 'χει, η υπόθεση του ελλείμματος του 2009 είναι μια υπόθεση που πρέπει να ερευνηθεί, καθώς καθόρισε πολλά μεταγενέστερα γεγονότα που μας βασανίζουν και θα μας βασανίζουν για πολλά χρόνια ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή