Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

CNN: Αφιέρωμα για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Τις «απελπιστικές στιγμές» που βιώνει μεγάλη μερίδα της ελληνικής νεολαίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, καταγράφει η ιστοσελίδα του CNN με ανταπόκριση, την οποία υπογράφει η...Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος, Ντόντι Τσιαντάρ.

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αδιέξοδα που βιώνουν κυρίως οι νέες και οι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών, καταγράφοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία.

Η ανεργία των νέων, όπως τονίζεται, είναι ένα ευρύτερο διεθνές πρόβλημα, είναι αυτό που συνέτεινε στο ξεσηκωμό στη Μέση Ανατολή και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, λόγω του αυξανόμενου αριθμού ανέργων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει πλέον μια «χαμένη γενιά».

«Η ανεργία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή», δήλωσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», Σταύρος Λυγερός, επισημαίνοντας την περίπτωση της 27χρονης κόρης του, η οποία είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με δυο μεταπτυχιακά διπλώματα στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και του κινηματογράφου.

Από τότε που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, πριν ένα περίπου χρόνο, έψαχνε για εργασία στέλνοντας το βιογραφικό της σε περισσότερες από τριάντα εταιρίες, αλλά περίμενε μάταια, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου είχε αποκτήσει ένα από τα πτυχία της, όπως ανέφερε.

Στη συνέχεια, μεταφέρεται «κραυγή αγωνίας» από πτυχιούχους νέους που ανάμεσα στα όνειρά τους, στην προσωπική και επαγγελματική ζωή τους, λαμβάνουν τη «δύσκολη απόφαση» να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Απόψεις για το ίδιο θέμα διατυπώνονται και από καθηγητές.

Τέλος, γίνεται αναφορά σε μια πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με την οποία τέσσερις στους δέκα Έλληνες απόφοιτους κολεγίου, από τις ηλικίες 22 έως 35, ψάχνουν για δουλειά στο εξωτερικό. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έδειξε ότι σχεδόν το 85% των ατόμων που βρίσκονται σε κολέγια και πανεπιστήμια στο εξωτερικό, επιλέγουν να μένουν εκεί.

Όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση της Ντόντι Τσιαντάρ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου «έχει επίγνωση» του προβλήματος, αλλά πιστεύει ότι η «διαρροή ελληνικών εγκεφάλων» έχει ρίζες που εκτείνονται πολύ πέρα από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει ότι «το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα είναι εκτός ισορροπίας», με περισσότερους πτυχιούχους πανεπιστημίου σε σχέση με τις θέσεις που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «έχουμε 30.000 περισσότερους γιατρούς από ό, τι είναι απαραίτητο».

Η κ. Διαμαντοπούλου τονίζει ότι η κυβέρνηση κάνει σχετική εκστρατεία, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ζήτηση για τεχνικές θέσεις εργασίας, αλλά δεν έχουμε τους ανθρώπους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε τον χώρο εργασίας».



http://greece-salonika.blogspot.com/2011/03/cnn.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου