Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Spiegel: Να γιατί τα Σκόπια είναι η πιο κιτς πρωτεύουσα της Ευρώπης

Mε την οικονομική κρίση να καλπάζει και έναν στους δύο νέους να είναι άνεργος είναι αχαρακτήριστη η επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα ανέγερσης κτηρίων και μνημείων, παρατηρεί το Spiegel περιγράφοντας με σχεδόν... λυρικούς τόνους την ασχήμια της πόλης και των νέων της μνημείων.


Το πρόγραμμα ανέγερσης μνημείων που συμπεριλαμβάνει τον νεοανεγερθέντα ολόχρυσο Μέγα Αλέξανδρο ύψους 30 μέτρων και κόστους10,5 εκατομμυρίων, προκαλεί απορίες και πλήρη αποδοκιμασία στον δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού Spiegel που χωρίς δεύτερη σκέψη χαρακτηρίζει τα Σκόπια την πιο κιτς πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Χαρακτηρίζει μάλιστα τον Εφιππο Πολεμιστή (αυτό είναι το όνομα του αγάλματος) τόσο αυθεντικό όσο η απομίμηση του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας στο Λας Βέγκας. «Πίδακες νερού εκτοξεύονται στον αέρα μπροστά από τους πολεμιστές: κόκκινες, κίτρινες, μπλε, μωβ. Οι οκτώ μπρούτζινοι πολεμιστές ατενίζουν μέσα από τα νερά του σιντριβανιού, ενώ από πάνω τους ψηλά βρίσκεται το χρυσό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που κραδαίνει ένα σπαθί προς τον ουρανό, ενώ οι μελωδίες του Βάγκνερ και του Τσαϊκόφσκι ακούγονται από τα ηχεία».


Η περιγραφή συνεχίζεται: «Στην άλλη πλευρά του ποταμού Βαρδάρη, κοντά στην είσοδο της παλιάς πόλης, ένα άγαλμα του βασιλιά Φίλιππου του Β' -πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου- υψώνει την κολοσσιαία γροθιά του στον ουρανό, ενώ μπρούτζινα αγάλματα αλόγων ξεπηδούν από το παραδίπλα σιντριβάνι», σχολιάζει το Spiegel, με το έργο να μην έχει ακόμη τελειώσει και πολλά σημεία και προσόψεις να είναι ακόμη καλυμμένες με γερανούς και σκαλωσιές.... Το πρόγραμμα της ανέγερσης κτηρίων και μνημείων ονομάζεται «Σκόπια 2014», και έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο VMRO, το συντηρητικό και εθνικιστικό κυβερνών κόμμα», λέει το δημοσίευμα, που επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «τα τοπικά ΜΜΕ σχολιάζουν τα νέα κτίρια ως «μπαρόκ» ή «νεο-κλασσικά» ενώ οι αρχιτέκτονες κάνουν λόγο για ένα «κιτς ιστορικών προδιαγραφών»

Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της πόλης που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ονομάζεται «Σκόπια 2014».


(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου