Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο ιός της γρίπης των πτηνών μόλυνε άνθρωπο!

Συναγερμός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα

Μία 20χρονη γυναίκα από την Ταϊβάν είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση ανθρώπου που μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η6Ν1, όπως ανακοίνωσαν Ταϊβανέζοι επιστήμονες.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χο-Σενγκ Γου του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Ταϊβάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", έκαναν γενετική ανάλυση του ιού, που εντόπισαν στην άρρωστη γυναίκα, η οποία νοσηλεύτηκε με συμπτώματα γρίπης φέτος τον Μάιο σε νοσοκομείο και, στη συνέχεια, μετά από θεραπεία με το φάρμακο oseltamivir (Tamiflu), ανέκαμψε πλήρως.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο ιός, ο οποίος έως τώρα εξαπλωνόταν μόνο σε πουλιά, έκανε τις κατάλληλες πρωτεϊνικές μεταλλάξεις στην επιφάνειά του, οι οποίες του επιτρέπουν πλέον να προσκολλάται στην ανώτερη αναπνευστική οδό των ανθρώπων, εισδύοντας έτσι στα ανθρώπινα κύτταρα και μολύνοντάς τα. Ακόμα, η γενετική ανάλυση του δείγματος από το λαιμό της ασθενούς έδειξε ότι πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του ιού Η6Ν1, που μοιάζει πολύ με τον αντίστοιχο ιό Η6Ν1, ο οποίος κυκλοφορεί στα κοτόπουλα της Ταϊβάν από το 1972.

Η ασθενής δούλευε σε κατάστημα τροφών «ντελικατέσεν», δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε είχε πλησιάσει κοτόπουλα ή άγρια πουλιά και έτσι η ακριβής πηγή της μόλυνσής της παραμένει άγνωστη προς το παρόν.

Όπως ανακοίνωσαν οι ταϊβανέζοι επιστήμονες, «ο Η6Ν1 είναι ένας όχι ιδιαίτερα παθογόνος ιός, που συναντάται συχνά σε άγρια και οικόσιτα πτηνά σε πολλές ηπείρους. Τα ευρήματά μας δείχνουν πως μια μοναδική ομάδα αυτών των ιών έχει γίνει ενδημική και κυρίαρχη στα πουλερικά της Ταϊβάν. Καθώς αυτοί οι ιοί συνεχίζουν να εξελίσσονται και να συσσωρεύουν μεταλλάξεις, αυξάνεται ο κίνδυνος για μόλυνση των ανθρώπων. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί η δυνητική απειλή από αυτόν τον αναδυόμενο ιό».

(parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου