Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Βαρκελώνη: Τι να μην κάνετε!

Εξαιρετικό φαγητό, εμβληματικά κτίρια με την υπογραφή του Γκαουντί, ξέφρενη διασκέδαση. Η πρωτεύουσα της Καταλανίας μπορεί εύκολα να σας ξελογιάσει αρκεί να την περπατήσετε όχι σαν τουρίστες αλλά σαν ντόπιοι. Η αληθινή Βαρκελώνη κρύβεται μακριά από την κατάμεστη από τουρίστες La Rambla αλλά σε λιγότερο γνωστές αλλά άκρως γοητευτικές γειτονιές όπως οι Gràcia και Poble Nou. Αυτά είναι τα μυστικά του Art Travel για να μην μείνετε τουρίστας στη Βαρκελώνη:


1. Μην το παρακάνετε με τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια: Σε μια πόλη με 21 αστέρια Michelin (πολλά από τα οποία οφείλονται στον Ferran Adrià και τους σεφ που μαθήτευσαν δίπλα του) η υψηλή γαστρονομία είναι το σήμα κατατεθέν της. Οι τιμές του μενού τους όμως συχνά μπορούν να συγκριθούν με την τιμή του δωματίου σας στο ξενοδοχείο. Εναλλακτικά, επιλέξτε την νέα τάση στην που έχει αναγάγει τα tapas και τα burgers σε γκουρμέ εμπειρία. Κορυφαία το Tickets στο Poble Sec με επικεφαλής τον αδερφό του Adrià (Avinguda Paral·lel 164, www.ticketsbar.es), το Sagàs του Oriol Rovira στο El Born (Pla de Palau 13, τηλ.: 0034 93 3300 303) αλλά και το La Royale του Paco Pérez στο Sant Gervasi (Plaça Camp 5, τηλ.: 0034 93 254 7393, www.laroyale.es).
  
2. Αποφύγετε τις παραλίες της πόλης: Η αναγέννηση της πρώην εγκαταλελειμμένης βιομηχανικής ζώνης της πόλης και η μετατροπή της σε παραλία ήταν το μεγαλεπήβολο και πετυχημένο έργο πριν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Στην τουριστική περίοδο από Ιούνιο ως Σεπτέμβρη η παραλία είναι κατάμεστη τουρίστες, θορυβώδεις νεαρούς και πορτοφολάδες. Αν επιμένετε να την επισκεφτείτε, προτιμήστε το σημείο κάτω από το ξενοδοχείο W Barcelona. Εναλλακτικά, πάρτε το τρένο που κατευθύνεται νότια στο Sitges με την μεγάλη, χρυσαφένια παραλία και το ιστορικό κέντρο με τα ολόλευκα σπίτια ή βόρεια στην ακτή Maresme.
  
3. Μην πάρετε το μετρό: Η Βαρκελώνη είναι μια από τις πιο συμπαγείς πόλεις της Ευρώπης και σε κάθε σας βήμα υπάρχει κάτι που αξίζει να δείτε ή να επισκεφτείτε. Εναλλακτικά, νοικιάστε ποδήλατο από το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που ξεκίνησε το 2007 και εξερευνήστε την πόλη μέσα από τα πολλά χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων.


4. Μην στριμώχνεστε με τα πλήθη για να δείτε τη Sagrada Familia: Περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης. Εναλλακτικά, παρακολουθήστε μαζί με τους ντόπιους τη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιείται καθημερινά στην κρύπτη του ναού από το 1885. Οι πιστοί έχουν ξεχωριστή είσοδο από τους τουρίστες.


5. Μην επισκεφτείτε τη La Boquería: Από τότε που η καταλανική κουζίνα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη, η αγορά της πόλης μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο γεμάτο χρώματα, αρώματα αλλά ενοχλητικούς πωλητές σουβενίρ και πρόχειρου φαγητού. Εναλλακτικά, ψωνίστε με τους ντόπιους σε μια από τις 39 συνοικιακές αγορές της Βαρκελώνης όπως η ανακαινισμένη Mercat de Santa Caterina στο El Born με την εντυπωσιακή πολύχρωμη οροφή και το εξαιρετικό μπιστρό που στεγάζει.


6. Μην την επισκεφτείτε τον Αύγουστο: Είναι ο μήνας που η θερμοκρασία είναι υψηλή, η πόλη γεμίζει σκόνη, οι ντόπιοι παίρνουν άδεια και αφήνουν πίσω τις ορδές των τουριστών ενώ ακόμα και πολλά από τα συντριβάνια δεν λειτουργούν για λόγους εξοικονόμησης νερού. Εναλλακτικά, προτιμήστε τα τέλη Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ La Mercè. Τότε οι ντόπιοι τιμούν την πολιούχο της πόλης με μουσικά events, χορούς, θέατρο του δρόμου, τσίρκο, παρελάσεις μεταμφιεσμένων και μπόλικα πυροτεχνήματα σε ένα τεράστιο street party.

  
7. Μην ψάχνετε επώνυμα προϊόντα στις μπουτίκ του El Born: H περιοχή έγινε αγαπημένο στέκι των fashionistas στα μέσα του '90 αλλά πλέον δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος. Εναλλακτικά, χαζέψτε τα μαγαζιά στη Gràcia στα βόρεια του κέντρου. Θα βρείτε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, studios για γιόγκα και μικρές πολύχρωμες μπουτίκ με παπούτσια, κοσμήματα και αξεσουάρ. Απαραίτητη η στάση για βιολογικό παγωτό στο  Bodevici (www.bodevici.es).


8. Μην πληρώσετε ολόκληρα εισιτήρια για τα μουσεία: Οι τιμές πλέον στα αξιοθέατα στην πόλη συχνά ξεπερνούν εκείνες του Λονδίνου ή του Παρισιού. Για παράδειγμα, μια επίσκεψη στα τρία διάσημα δημιουργήματα του Γκαουντί (Casa Batlló, Sagrada Familia και La Pedrera) ξεπερνά τα €45. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε εκπτωτικές κάρτες από το γραφείο τουρισμού όπως η  Barcelona Card που προφέρει δωρεάν μετακινήσεις αλλά και έκπτωση ή δωρεάν είσοδο σε πολλά αξιοθέατα ή το Articket που προσφέρει είσοδο σε επτά μουσεία προς €25.


9. Μην ψάξετε εισιτήρια για αγώνα της Barcelona: Οι καλές θέσεις συνήθως ανήκουν σε μέλη της ομάδας και σπάνια θα βρείτε εισιτήριο για σημαντικό παιχνίδι ακόμα και στη μαύρη αγορά. Εναλλακτικά, πιάστε ένα τραπεζάκι στα μπαρ του Barrio και απολαύστε τον αγώνα από την τηλεόραση με τους ντόπιους ή πηγαίντε στο προάστιο Cornellà για να παρακολουθήσετε αγώνα στο καινούριο γήπεδο της Espanyol, της άλλης ομάδας της πόλης.


10. Αποφύγετε τα τουριστικά σόου φλαμένκο: Την αυθεντική τέχνη του χορού θα την αναζητήσετε στη Μαδρίτη και όχι στη Βαρκελώνη. Εδώ, πρόκειται περισσότερο για τουριστική ατραξιόν που συνδυάζεται με μέτρια παέγια και σανγκρία. Εναλλακτικά, αναζητήστε παραστάσεις της Rumba Catalana, του χορού που γεννήθηκε στις γειτονιές Gràcia και El Raval κι έκαναν γνωστό οι Gipsy Kings. Απολαύστε τον στο Sala Apolo (www.sala-apolo.com).
  

(arttravel)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου