Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV

ΕΜΜΟΝΗ

ALPHA 21.00
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 97'

PREMONITION. Αμερικανική ταινία του Μέναν Γιάπο, με τους Σάντρα Μπούλοκ, Τζούλιαν ΜακΜάχον, Νία Λονγκ.

Μια φαινομενικά ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα ζει έναν εφιάλτη όταν τη μία μέρα ο άντρας της πεθαίνει σε τροχαίο και την επομένη ξυπνάει δίπλα της ολοζώντανος.

Η εφιαλτική πλεκτάνη που στήνεται γύρω από την Μπούλοκ δεν στηρίζεται σε καμία λογική εξήγηση. Μετά το δεύτερο-τρίτο χρονικό πισωγύρισμα οι αντοχές εξαντλούνται, αφού το μήνυμα ότι η οικογένεια γιατρεύει τον πόνο έχει (ξανα)βγεί.



Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΖΟΡΟ

MEGA 21.15
Περιπέτεια, 1998 (Έγχρ.), 132'

THE MASK OF ZORRO. Αμερικανική ταινία του Μάρτιν Κάμπελ με τους Αντόνιο Μπαντέρας, Άντονι Χόπκινς, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς.

Ο ηλικιωμένος Δον Ντιέγκο, γνωστός κάποτε ως Ζορό, αποδρά από τη φυλακή, εκπαιδεύει έναν νεαρό παράνομο για να τον αντικαταστήσει και εκδικείται τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια που του έκλεψε την κόρη.

Ο Σπίλμπεργκ ως παραγωγός αναβιώνει με νοσταλγία τον Ζορό μέσα από μια χορταστική περιπέτεια με ξιφασκίες, συμπλοκές σώμα με σώμα στα όρια της παρωδίας, ρομαντισμό, χιούμορ.


ΓΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

STAR 00.30
Επιστημονικής φαντασίας, 2009 (Έγχρ.), 184'

THE DAY OF THE TRIFFIDS. Αγγλική τηλεταινία του Νικ Κόπους, με τους Ντάγκρεϊ Σκοτ, Τζοελί Ρίτσαρντσον, Έντι Ιζάρ.

Το περίφημο μυθιστόρημα του Τζον Γουίντχαμ που περιγράφει τη μαζική τύφλωση του ανθρώπινου πληθυσμού και την επέλαση ανθρωποφάγων φυτών, μεταφέρεται για μία ακόμη φορά σε μορφή τηλεταινίας από το BBC.

Παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό, η μετα-αποκαλυπτική ατμόσφαιρα είναι αρκετά τρομακτική.


Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

ΑΝΤ1 00.45
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 130'

COLLATERAL. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Μαν, με τους Τομ Κρουζ, Τζέιμι Φοξ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ.

Ο Μαξ, ένας φιλήσυχος ταξιτζής στο Λος Άντζελες, ζει μια εφιαλτική βραδιά όταν ο καλοντυμένος πελάτης του Βίνσεντ αποδεικνύεται επαγγελματίας δολοφόνος, με αποστολή να ξεπαστρέψει πέντε άτομα στη σειρά.

Η νυχτερινή βάρδια του Μαξ μετεξελίσσεται σε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο, μια και το τέλος της διαδρομής είναι προκαθορισμένο: ο δολοφόνος του πίσω καθίσματος με το αγγελικό πρόσωπο, που μοιάζει να έχει βγει από κάποια ταινία του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, παρά τις διακυμάνσεις της παρανοϊκής προσωπικότητάς του που ενίοτε τον φέρνουν «ανθρώπινα» κοντά στον οδηγό του ταξί, είναι αποφασισμένος να τον σκοτώσει όταν θα του είναι άχρηστος. Ο Μαξ κάνει διάφορες απόπειρες για να ξεφύγει, ουσιαστικά, όμως, γίνεται «συνένοχος» του άλλου, σχεδόν σαγηνεμένος από το Κακό που εκπροσωπεί κι εδώ βρίσκεται το βασικότερο ενδιαφέρον της ταινίας. Ο τρίτος και ισάξιος πάντως πρωταγωνιστής είναι η πόλη του Λος Άντζελες.


Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

MEGA 01.45
Δραματική, 1988 (Έγχρ.), 136'

DOM ZA VE SANJE. Γιουγκοσλαβική ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα, με τους Ντάβορ Ντούιμοβιτς, Λιούμπικα Άζοβιτς, Μπόρα Τοντόροβιτς.

Ο νεαρός Περχάν μεγαλώνει σ’ ένα χωριό τσιγγάνων στη Γιουγκοσλαβία, στο πλευρό της γιαγιάς του. Για να παντρευτεί την αγαπημένη του Άζρα, φεύγει στην Ιταλία μαζί με τον πλούσιο Αχμέτ, ο οποίος τον αναγκάζει να γίνει κλέφτης.

Καμιά περίληψη δεν είναι ικανή να δώσει το στίγμα αυτής της πανέμορφης λυρικής ταινίας, που συμπεριλαμβάνεται στις 10 καλύτερες της δεκαετίας του ’80. Τη διαπνέει ένας εκρηκτικός παροξυσμός πάθους, συναισθημάτων, ονειρικών σκηνών και τσιγγάνικης μουσικής από τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου