Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Financial Times: «H εξαετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας φθάνει στο τέλος της»

H εξαετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας φθάνει στο τέλος της, με την οικονομία να συρρικνώνεται εφέτος λιγότερο από τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

H ύφεση για το 2013 θα είναι στο 3,8% παρά τις προηγούμενες προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ για 4,2%, χάρη στον τουρισμό και την αύξηση των εξαγωγών.


«Η Ελλάδα μπορεί να προσβλέπει σε μια ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο, με τον δείκτη ανάπτυξης να είναι αυξημένος λίγο πιο κάτω από το 1%», αναφέρει επίσημη πηγή από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας, την οποία επικαλούνται οι Financial Times.

«Οι οικονομολόγοι, έχουν επισημάνει μια σειρά δεικτών οι οποίοι πρόσφατα απέκτησαν θετικό πρόσημο: Μια πιο αργή πτώση στις λιανικές πωλήσεις, αύξηση του κύκλου εργασίας σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και οριακή αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων. Ο δείκτης των διαχειριστών της αγοράς, δηλαδή ο μετρητής της δραστηριότητας στον μικρό μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, έπιασε το υψηλότερο ρεκόρ τους τελευταίους 44 μήνες», τονίζει το δημοσίευμα.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική ανάκαμψη είναι εύθραυστη, λόγω της άνευ προηγουμένου ύφεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το εθνικό προϊόν να υποχωρήσει σχεδόν 25% από το 2008.

«Η ύφεση αρχίζει και κάμπτεται, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα δούμε θετική ανάπτυξη το 2014. Το πολιτικό ρίσκο είναι ακόμη ''στον αέρα'' και το τωρινό κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», δήλωσε ανώνυμα στους FT πολιτικός οικονομολόγος.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου