Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γαλλία: Η εγκληματικότητα δυναμώνει την ακροδεξιά

Οι μαφιόζικες δολοφονίες μέρα μεσημέρι στους δρόμους της Μασσαλίας και η προφανής ανικανότητα των αρχών να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό αποτελούν πρόσφορο έδαφος για να εξαπλώσει την ακροδεξιά του ατζέντα το κόμμα Εθνικό Μέτωπο (FN).


«Η γάγγραινα του εγκλήματος εξαπλώνεται στη Γαλλία», προειδοποίησε η αρχηγός του FN Μαρίν Λεπέν, που επέλεξε αυτό τον μήνα τη Μασσαλία για τη διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου του κόμματός της.

«Η Μασσαλία δεν αποτελεί εξαίρεση, είναι προπομπός όσων θα έρθουν», υπογράμμισε μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός της η Λεπέν.

Τα εγκλήματα που διαπράττονται στο μεγάλο αυτό λιμάνι της Μεσογείου εξακολουθούν να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η εγκληματικότητα στη Μασσαλία δεν είναι πιο διαδεδομένη σε σχέση με την υπόλοιπη Γαλλία, όμως η χρήση ημιαυτόματων τουφεκιών Καλάσνικοφ και παρόμοιων όπλων έχει σοκάρει την κοινή γνώμη. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 15 μαφιόζικες δολοφονίες γύρω και μέσα στη γαλλική πόλη φέτος, ποσοστό ανάλογο με το περσινό.

Αφού ένας κοσμηματοπώλης στη Νίκαια πυροβόλησε και σκότωσε έναν ληστή που εισέβαλε τον προηγούμενο μήνα στο κατάστημά του, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση μέσω Διαδικτύου με την οποία ζητούσαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον του. Το παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό του επιπέδου της αγανάκτησης της κοινής γνώμης για το θέμα της βίας.

Οι Σοσιαλιστές του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), στο οποίο πρόσκειται ο δήμαρχος της Μασσαλίας, κατηγορούν το ένα το άλλο για την αποτυχία να αντιμετωπιστεί η βία.

Σε αυτές τις συνθήκες το αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο κρίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο ώστε να εκλεγούν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας δήμαρχοι οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτό, με το μήνυμα ότι τα βασικά κόμματα της χώρας δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του μέσου Γάλλου.

Οι προτάσεις του FN για την αντιμετώπιση του κύματος βίας, που περιλαμβάνουν την απέλαση μεταναστών που εγκληματούν και την πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών, βρίσκουν πολλούς σύμφωνους στη Μασσαλία. Κάποιοι άλλοι όμως πιστεύουν ότι αγνοεί τα σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία της πόλης και το γεγονός ότι τα περισσότερα είδη εγκλήματος παρουσιάζουν μείωση.

Αυτή τη στιγμή το Εθνικό Μέτωπο διαθέτει 60 αξιωματούχους στα δημοτικά συμβούλια των 36.000 δήμων της Γαλλίας, όμως το κόμμα είναι πεπεισμένο ότι μετά τις εκλογές του Μαρτίου ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 1.000.

«Θα κερδίσουμε έναν στρατό δημοτικών συμβούλων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου Στιβ Μπριουά. «Το 2014 θα σηματοδοτήσει την αρχή της επανακατάκτησής μας».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα από το ινστιτούτο IFOP, λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο των Γάλλων ψηφοφόρων αντιμετωπίζουν θετικά τις απόψεις του Εθνικού Μετώπου, ενώ η δημοτικότητά του δείχνει να αυξάνεται στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων στη Μασσαλία θα προτιμήσουν το Εθνικό Μέτωπο.

Τα άλλα κόμματα της Γαλλίας ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου ενόψει των δημοτικών εκλογών, ενώ το συντηρητικό UMP είναι διχασμένο όσον αφορά την στάση του απέναντι στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προκάλεσε διαμάχη στους κόλπους του UMP όταν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο μεταξύ του κόμματός του και του Εθνικού Μετώπου, γεγονός που αντιβαίνει την τρέχουσα τακτική του κόμματος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου