Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Κοιμηθείτε για να φαίνεστε ευτυχισμένοι!

Τα άτομα που δεν κοιμούνται επαρκώς φαίνονται λυπημένα, «άρρωστα» και καθόλου ελκυστικά

Αν υπάρχει κάποιος γύρω σας που τώρα τελευταία φαίνεται λυπημένος, εξαντλημένος και καθόλου ελκυστικός, τότε μάλλον έχει προβλήματα με τον ύπνο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι αντιλήψεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σε όσους δεν κοιμούνται καλά ή πολύ – πολλές φορές και τα δύο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης φωτογράφησαν ανθρώπους σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: τη μια φορά αφού έχουν κάνει έναν πολύ καλό ύπνο και την άλλη μετά από 31 ώρες χωρίς καθόλου ύπνο, αναφέρει το The Atlantic.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από 40 άτομα να αξιολογήσουν αυτές τις φωτογραφίες, σχολιάζοντας πόσο κουρασμένοι φαίνονται, πόσο στεναχωρημένοι, αλλά και πόσο ελκυστικοί.

Ανακάλυψαν ότι τα μάτια των ανθρώπων ήταν αυτό που προδίδει την έλλειψη ύπνου, μιας και όσων δεν είχαν κοιμηθεί ήταν πιο κόκκινα και πιο πρησμένα από ότι των υπολοίπων. Επιπλέον, είχαν μαύρους κύκλους και τα βλέφαρα τους φαίνονταν «βαριά».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι… άυπνοι της υπόθεσης έχουν πιο ανοιχτό χρώμα στην επιδερμίδα τους, περισσότερες ρυτίδες και οι γωνίες του στόματος τους μοιάζουν να έχουν μια κλίση προς τα κάτω – προς το λυπημένο δηλαδή.

Η Tina Sundelin, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στο The Atlantic: «Μιας και τα πρόσωπα ‘περιέχουν’ πολλές πληροφορίες πάνω στις οποίες βασίζονται οι  αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, το κουρασμένο φαίνεται ένα πρόσωπο μπορεί να επηρεάσει το πώς οι άλλοι του συμπεριφέρονται».

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρη για το πώς η συμπεριφορά τους μπορεί να αλλάξει. Ισχυρίζεται πως, όταν κάποιος φαίνεται κουρασμένος, οι άλλοι μπορεί να είναι περισσότερο συγκαταβατικοί μαζί του. Όμως, σημειώνει ότι θα μπορούσε να τους κάνει να φαίνονται και πιο ευάλωτοι.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου