Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ισοπαλία Μέρκελ-Στάινμπρουκ στο ντιμπέιτ - 90' για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας

Σύμφωνα πάντως με έρευνα της Infratest-Dimap για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 48% των ερωτηθέντων, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε;», εξέφρασε την προτίμησή του στον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών, ενώ το 45% τάχθηκε υπέρ της Άνγκελα Μέρκελ.


Και αυτό, ενώ πριν από την τηλεμαχία μόλις το 28% προτιμούσε τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), καθώς και του ιδιωτικού δικτύου RTL έβλεπαν οριακή νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. «Έληξε 0-0» ήταν το συμπέρασμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.

Κατά γενική ομολογία ο Στάινμπρουκ στάθηκε τουλάχιστον ισάξιος της καγκελαρίου σε μία συζήτηση μάλλον χαμηλών τόνων, εστιάζοντας στην οικονομική πολιτική και κυρίως σε ζητήματα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, πριν ακόμη από την τηλεμαχία πολλοί σχολιαστές είχαν επισημάνει ότι το ζητούμενο για τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών το βράδυ της Κυριακής δεν θα ήταν η ισότιμη παρουσία, αλλά μία επιβλητική νίκη, ώστε να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από την Άνγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά της η καγκελάριος υπερασπίστηκε με αυτοπεποίθηση την πολιτική της και δεσμεύθηκε να τη συνεχίσει και στην επόμενη τετραετία.

«Πιθανή νέα βοήθεια» αλλά όχι «λευκή επιταγή»

Η συζήτηση περιστράφηκε, μεταξύ άλλων, και γύρω από την Ελλάδα με την Άνγκελα Μέρκελ να επισημαίνει ότι «μπορεί να υπάρξει ένα επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αυτό και η τελική διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της τρόικα. Πάντως η καγκελάριος υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη «χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό, αλλά υποστήριξε ότι η συζήτηση και μόνο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας φανερώνει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος στην ευρω-κρίση.

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το ζήτημα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς» αντέτεινε η Άνγκελα Μέρκελ. «Βοηθάει με το να εκφράζει τη λύπη του για τη δύσκολη κατάσταση; Ή με το να παράσχει βοήθεια για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων;». Το πρωί της Δευτέρας ο υποψήφιος των φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρύντερλε, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ελλάδα στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης δήλωσε: «Ας δούμε πρώτα πώς θα εξελιχθούν οι μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η Ελλάδα θα έχει λύσει όλα τα προβλήματά της μέχρι τα τέλη του 2014». Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο υποψήφιος των φιλελευθέρων, «θα ήταν λάθος να δώσουμε λευκή επιταγή».

«Πιθανό νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα»

Για 11 από τα 90 λεπτά του ντιμπέιτ η καγκελάριος Μέρκελ και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Στάινμπρουκ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την Ελλάδα, το τρίτο πακέτο, τη λιτότητα και την κρίση.

Όλα τα αναμενόμενα θέματα τέθηκαν στην μοναδική τηλεοπτική μονομαχία της καγκελαρίου Μέρκελ με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών μέχρι τις εκλογές, όπως η φορολογία, το κατώτερο ημερομίσθιο, οι συντάξεις, το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων, οι εξελίξεις στη Συρία και φυσικά η στρατηγική της κυβέρνησης στην ευρωζώνη.

«Πίεση για μεταρρυθμίσεις»

Οι ερωτήσεις για την Ελλάδα και την κρίση του ευρώ έγιναν 18 λεπτά μετά την έναρξη της τηλεμαχίας. Η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα, ότι «για το 2015/2016 υπάρχει ανάγκη για περισσότερα χρήματα». Η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελλάδα. Γι' αυτό συζητώ τα θέματα μόνο όταν ανακύπτουν» δικαιολόγησε η Μέρκελ την άρνησή της να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος και τους όρους. «Λέω επίσης ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα», ανέφερε. Παράλληλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα έγινε δεκτή στη ζώνη του ευρώ χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, το σύμφωνο σταθερότητας τέθηκε εκτός ισχύος, κι όλα αυτά υπό την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων. «Δεν πρέπει να δείξουμε μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, αλλά να ακολουθήσουμε μια αρχή: επίδοση, ανταλλάγματα, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», τόνισε η Μέρκελ, η οποία επανέλαβε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις.

«Θανατηφόρα ένεση»

Από την πλευρά του ο Πεερ Στάινμπρουκ είπε, όπως το έχει κάνει και σε πολλές συνεντεύξεις, ότι το αποφασιστικό σημείο είναι πως η εξαγγελία του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου αποτελεί απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης στην ευρωκρίση. «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε συνεχώς προγράμματα λιτότητας σε χώρες με κρίση όπως η Ελλάδα, εκείνο που λείπει είναι ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της χώρας με ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη και πρωτοβουλίες εναντίον της ανεργίας των νέων». Ο Πεερ Στάινμπρουκ σε αυτό το σημείο θύμισε ότι και η Γερμανία κάποτε βοηθήθηκε από τους εταίρους της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρέπει να τηρεί την υποχρέωσή της να βοηθά χώρες με οικονομικά προβλήματα. «Η μέχρι τώρα στρατηγική σας» τόνισε γυρνώντας προς την καγκελάριο, «είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν συνέλθει ακόμη οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση». Παραδέχθηκε πως θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι προϋπολογισμοί τους, αλλά όχι με μια «θανατηφόρα ένεση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου