Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

9 βήματα για τον τέλειο καφέ φίλτρου

Εντάξει, καφετιέρα έχουμε όλοι και ο «γαλλικός» δεν είναι δα και είδος πολυτελείας για τους περισσότερους… Και πάλι όμως, οι πιο πολλοί μένουν σε τετριμμένες επιλογές στις μεθόδους παρασκευής, με συνέπεια το τελικό γευστικό αποτέλεσμα να μην τους επιβραβεύει. Οι παρακάτω 9 κανόνες θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε στο έπακρο μια ήδη ευχάριστη εμπειρία.

1) Αγοράστε φρέσκους κόκκους

Δεν τίθεται θέμα ότι ο καφές είναι με διαφορά καλύτερος όταν χρησιμοποιείται λίγες μέρες αφού έχει καβουρντιστεί. Το να τον αγοράσετε από το πλησιέστερό σας καφεκοπτείο (εκτός αν μπορείτε να κάνετε το καβούρντισμα μόνοι σας) είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να έχετε την πιο φρέσκια πρώτη ύλη.

Αποφύγετε την αγορά χύμα καφέ από το σουπερμάρκετ. Το οξυγόνο και το έντονο φως έχουν τη χειρότερη δυνατή επίδραση στους καβουρντισμένους κόκκους, οπότε αν ο πωλητής δεν κάνει συνειδητή προσπάθεια να προφυλάσσει τον καφέ ώστε να τον πουλάει φρέσκο, οι χώροι αποθήκευσης επικαλύπτονται με έλαια καφέ, που γίνονται συσσωρευμένο οξειδωμένο λίπος. Υπάρχει και η λύση των συσκευασμένων καφέδων από ευσυνείδητους «καβουρντιστές» κόκκων καφέ, που πουλιούνται σε ανθεκτικά σακουλάκια και αποτελούν μια επίσης καλή λύση.

2) Κρατήστε τους κόκκους του καφέ φρέσκους

Ο καφές, που έχει ανοιχθεί, πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε αεροστεγές δοχείο. Γυάλινα βαζάκια ή κεραμικά δοχεία με καουτσουκένιο λαστιχάκι στεγανοποίησης είναι μια χαρά. Προς θεού μην τους βάλετε στο ψυγείο (οι καβουρντισμένοι κόκκοι είναι πορώδεις και ταχύτατα απορροφούν τόσο την υγρασία όσο και τις οσμές των διάφορων φαγητών).

Οι ειδικοί εναντιώνονται σε οποιουδήποτε είδους ψύξη του καφέ, ειδικά των πιο σκούρων ποικιλιών. Η καλύτερη λύση είναι αγοράζετε απόθεμα φρέσκων κόκκων για 5-7 ημέρες και να τους κρατάτε σε θερμοκρασία δωματίου.

3) Διαλέξτε καλής ποιότητας καφέ

Το σνομπ πνεύμα που υπάρχει στους γνώστες επί του καφέ, πλησιάζει εκείνο ανάμεσα στους ειδικούς επί του κρασιού. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι υπάρχει μια εκθαμβωτική ποικιλία γεύσεων και ειδών για όσους έχουν τη διάθεση να βουτήξουν και πέρα από τα γνωστά νερά των μεγάλων εταιρειών και ονομάτων.

Ξεχωριστοί καφέδες από μακρινές και λιγότερο γνωστές πηγές απ’ όλο τον κόσμο μπορούν να σας προσφέρουν διαφορετικές γευστικές εμπειρίες για μια ολόκληρη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε 100% αγνούς κόκκους Arabica, ενώ σχετικά πιο φθηνές εναλλακτικές μπορεί να είναι οι κόκκοι Robusta, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, αλλά και με πιο τραχιά γεύση. Υπάρχει βέβαια και η μεταξύ τους κόντρα, αλλά μην πτοείστε…

4) Αλέστε μόνοι σας τον καφέ

Η ποιότητα του καφέ αρχίζει να φθίνει αμέσως μετά το άλεσμά του. Οι καλύτεροι και πιο γευστικοί καφέδες είναι κατά κανόνα εκείνοι που ετοιμάζονται το συντομότερο δυνατό μετά το άλεσμα της «πρώτης ύλης». Οι «επιστήμονες» του καφέ προτιμούν το άλεσμα με ακριβούς μύλους, αλλά και οι ηλεκτρικές μηχανούλες με περιστρεφόμενη λεπίδα που βρίσκονται πιο κοντά στο μέσο βαλάντιο, κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

5) Προσοχή στο νερό

Τίποτα δε μπορεί να καταστρέψει πιο εύκολα μια κούπα καφέ από το νερό της βρύσης με χλώριο ή άλλες σχετικές αποχρώσεις στη γεύση του. Οι σοβαροί εραστές του καφέ χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό ή βάζουν φίλτρα για τα άλατα και τα ανθρακικά στοιχεία στις βρύσες τους. Προσοχή: το αποσταγμένο νερό φτιάχνει κακό καφέ – τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για το καλό νερό.

6) Αποφύγετε τα φτηνά φίλτρα

Τα χάρτινα φιλτράκια σε τιμή ευκαιρίας έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας καφέ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ψάξτε για χάρτινα φίλτρα οξυγονωμένα ή «χωρίς διοξίνη». Εναλλακτικά, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα μακράς χρήσης πλαστικό φίλτρο.

Έχουν τη φήμη ότι «μεταφέρουν» τη γεύση στο μάξιμουμ, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να αφήσουν κι ένα τμήμα του ιζήματος να περάσει, αν ο καφές είναι πολύ ψιλοκαβουρντισμένος.
7) Μη τσιγκουνεύεστε τον καφέ

Η στάνταρ δοσολογία για να φτιάξεις ένα δυνατό καφέ είναι 2 κουταλιές της σούπας για μια μεσαία κούπα και 2 3/4 κουταλιές για μια μεγάλη κούπα. Κόλπα όπως η χρήση λιγότερου καφέ και ήδη ζεσταμένου νερού για να βγάζετε πιο πολλές κούπες με λιγότερο καφέ, δεν οδηγούν συνήθως σε καλά γευστικά αποτελέσματα.

8) Προσοχή στη θερμότητα του νερού

Το υπερβολικά ζεστό νερό θα «βγάλει» από τον καφέ στοιχεία, που τείνουν πιο πολύ προς το πικρό παρά προς το ευχάριστο. Η τέλεια θερμοκρασία είναι γύρω στους 93 βαθμούς Κελσίου ή αλλιώς 45 δευτερόλεπτα μετά την απομάκρυνση του νερού που έχει πάρει βράση από τη φωτιά.

Μετά την παρασκευή του, μην περιμένετε ο καφές να διατηρήσει τις ιδιότητές του για πολλή ώρα. Το ξαναζέσταμα, ο νέος βρασμός ή το κράτημα για πολλή ώρα σε ζεστή πλατφόρμα θα μετατρέψει και τον καλύτερο καφέ σε… σκέτη πίκρα.

9) Κρατήστε τον εξοπλισμό σας καθαρό

Καθαρίζετε τόσο τα δοχεία όσο και τις μηχανές άλεσης κάθε λίγες εβδομάδες για να αφαιρείτε ό,τι έχει μείνει εκεί από έλαια καφέ και υπολείμματα. Μια φορά το μήνα, χρησιμοποιείστε διάλυμα ξυδιού ή κάποιο ειδικό προϊόν, αφήνοντάς το να διαπεράσει ολόκληρη την καφετιέρα και να διαλύσει τα μεταλλικά άλατα και τα υπολείμματα. Ξεπλύνετε όμως, πολύ καλά πριν την ξαναχρησιμοποιήσετε.

(clickatlife)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου