Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 20 πιο όμορφες τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς

Η φύση χαρίζει απλόχερα στον άνθρωπο πανέμορφες εικόνες. Ο άνθρωπος, κάποιες φορές, και δεν είναι λίγες αυτές, βάζει το χέρι του και το πάει λίγο παρακάτω δημιουργώντας μοναδικές συνθέσεις.

Επιλέξαμε 20 από τους εκατοντάδες πανέμορφους προορισμούς που υπάρχουν στον πλανήτη μας με κριτήριο την ομορφιά της φύσης ή δημιουργήματα του ανθρώπου. Κάποιες φορές συνδυάζονται και τα δύο μαζί…

Άνγκορ, Καμπότζη


Η τοποθεσία αυτή, που είναι αφιερωμένη στον ινδουιστικό θεό Βίσνου, περιέχει τα απομεινάρια της αυτοκρατορίας των Χμερ διασκορπισμένα μέσα στις ζούγκλες της Καμπότζης. Το πιο διάσημο μνημείο (ανάμεσα σε άλλα εκατό) είναι ο ναός Άνγκορ Βατ. Το 2000, οι αρχές της Καμπότζης επέτρεψαν στους συντελεστές της ταινίας Tomb Raider να γυρίσουν σκηνές στην περιοχή, με τον όρο να μην υπάρξουν πυροβολισμοί.



Ακρόπολη, Ελλάδα




Το πανάρχαιο Ελληνικό κάστρο χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε να βελτιώνεται στο πέρασμα των χρόνων από τους εύπορους πολίτες της Αθήνας. Παρά τις συνεχείς καταστροφές που υπέστη από τους Βυζαντινούς, τους Βενετούς και τους Τούρκους, η τοποθεσία παραμένει μαγευτική και επιβλητική.

Μπαγκάν, Μιανμάρ



Ναι, βρίσκεται ακόμα στη λίστα των υποψήφιων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όμως, καθώς η Μιανμάρ ανοίγει τα μνημεία της στους τουρίστες, η προστασία τους είναι πιο σημαντική από ποτέ. Αυτό το τεράστιο βουδιστικό σύμπλεγμα ήταν η πρωτεύουσα του πρώτου βασιλείου της Μυανμάρ και περιέχει πάνω από 2.500 μνημεία, πολλά απ’ τα οποία θεμελιώθηκαν το 10ο αιώνα.

Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ




Το πανέμορφο αυτό αρχιπέλαγος βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό. Ήταν από τις πρώτες τοποθεσίες που μπήκαν στη λίστα της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1970 και περιγραφόταν από τον Κάρολο Δαρβίνο ως «ένας μικρός κόσμος». Πέραν των πολλών ειδών που βρίσκονται εκεί (και που έχουν μείνει απαράλλαχτα για αιώνες), τα τρία ωκεάνια ρεύματα της περιοχής προσελκύουν μια μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων ειδών.

Εθνικό πάρκο Γκορέμε, Καππαδοκία, Τουρκία



Η φυσική διάβρωση ήταν ο γλύπτης της κοιλάδας Γκορέμε· οι άνθρωποι σκάλισαν με τη σειρά τους πολλά ιερά, τα οποία είναι σαφή δείγματα της μετα-εικονοκλαστικής βυζαντινής τέχνης. Στην τοποθεσία μπορείτε να δείτε πολλά αρχαία χωριά και υπόγειες πόλεις που ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. 

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία



Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του πλανήτη αποτελείται από περισσότερους από 3.000 ξεχωριστούς υφάλους, οι οποίοι είναι διαμοιρασμένοι σε περισσότερα από εξακόσια νησιά. Είναι τόσο μεγάλος που είναι ορατός από το διάστημα. Αν και η περιοχή προστατεύεται από το 1981, η κλιματική αλλαγή κατέστρεψε περισσότερα από τα μισά κοράλλια της.

Χαμπί, Ινδία



Αν και το Ταζ Μαχάλ είναι η πιο διάσημη τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ινδίας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη γοητεία του λιγότερο γνωστού Χαμπί. Η αχανής αυτή ομάδα μνημείων βρίσκεται ανάμεσα σε φυτείες μπανάνας και ήταν η πρωτεύουσα του τελευταίου μεγάλου ινδουιστικού βασιλείου των Vijayanagara το 14ο αιώνα. Μη χάσετε τους στάβλους ελεφάντων, το Πέτρινο Άρμα (Καλίνα Ράθα) και τον πανύψηλο ναό Βιρουπάξα.

Εθνικό Πάρκο Ιγκουασού, Βραζιλία και Αργεντινή


Αυτός ο πανέμορφος ημικυκλικός καταρράκτης, που σχηματίζει τα σύνορα Αργεντινής και Βραζιλίας, έχει διάμετρο που υπερβαίνει τα 300 μέτρα και ύψος μέχρι και 80. Το τροπικό δάσος που περικλείει τους καταρράκτες φιλοξενεί κροκόδειλους καϊμάν, κοάτι και ιαγουάρους.

Εθνικό Πάρκο Γκλασιάρες, Αργεντινή



Αυτό το πάρκο της Παταγονίας περιέχει το μεγαλύτερο μανδύα πάγου του κόσμου (εκτός Ανταρκτικής) και είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη του πλανήτη για να παρακολουθήσει κανείς τη δραστηριότητα των παγετώνων. Ο πιο διάσημος παγετώνας είναι ο γαλάζιος Περίτο Μορένο, και μεγάλα παγόβουνα αποκολλημένα από τη μάζα του πέφτουν στα τιρκουάζ νερά της λίμνης Αρχεντίνο.

Μάτσου Πίτσου, Περού


Η ιερή πόλη του Κούσκο είναι αναμφίβολα θαυμάσια, ωστόσο τίποτα δε συγκρίνεται με την ανατολή του ήλιου πάνω από την πόλη του Μάτσου Πίτσου που έκτισαν οι ινδιάνοι Ίνκας τον 15ο αιώνα. Βρίσκεται στα 2.430 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στο μέσο ενός ορεινού τροπικού δάσους και ήταν από τις λίγες τοποθεσίες που δε λεηλατήθηκαν από τους Ισπανούς εισβολείς. Παραμένει ένα από τα πιο φωτογραφισμένα μέρη του κόσμου έως σήμερα.

Μον-Σαιν-Μισέλ, Γαλλία



Το οχυρωμένο αυτό χωριό, χτισμένο τον 11ο αιώνα σε ένα μικρό νησί στις ακτές της Νορμανδίας, ζει στη σκιά ενός γοτθικού αβαείου αφιερωμένου στον αρχάγγελο Μιχαήλ. Αν το κοιτάξει κανείς από μια συγκεκριμένη γωνία κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, το χωριό μοιάζει να επιπλέει στον ωκεανό.

Πέτρα, Ιορδανία



Η Πέτρα είναι στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στη Νεκρά και την Ερυθρά Θάλασσα και ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων τον 6ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια απορροφήθηκε από τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που κατέστρεψε το σύστημα διαχείρισης νερού, εγκαταλείφθηκε οριστικά. Παρ’ όλα αυτά, η πόλη της ερήμου, που είναι σκαλισμένη πάνω σε ψαμμιτικά πετρώματα, είναι μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες του κόσμου.

Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος



Το Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου, που περιλάμβανε τις πυραμίδες και τη μεγαλειώδη Σφίγγα, ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και είναι το μοναδικό που σώζεται μέχρι σήμερα. Οι επιβλητικοί αυτοί τάφοι, που είναι θαμμένοι κάτω από τους μεγάλους όγκους των πυραμίδων, είναι εκπληκτικά διατηρημένοι και προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Νήσος του Πάσχα, Χιλή




Η Νήσος του Πάσχα (ή Χάνγκα Ρόα στη γλώσσα των ιθαγενών) είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του πλανήτη. Η πολυνησιακή κοινωνία που το αποίκισε τον 3ο αιώνα μ.Χ. άφησε αυτά τα εκπληκτικά αγάλματα από βασάλτη, τα οποία είναι πάνω από 800 και βρίσκονται διασκορπισμένα στο νησί. 

Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι, Τανζανία



Η πανέμορφη σαβάνα, που βρίσκεται στη βόρεια Τανζανία και τη γειτονική Κένυα, φιλοξενεί πάνω από δύο εκατομμύρια γκνου, ζέβρες και γαζέλες που μεταναστεύουν εκεί (όπως κάνουν και τα ζώα που τρέφονται από τα είδη αυτά) ετησίως. Είναι το μεγαλύτερο εναπομείναν φαινόμενο μετανάστευσης ζώων στον κόσμο.

Σιγκιρίγια, Σρι Λάνκα



Αυτή η αρχαία πόλη, που κατοικείται από τον 3ο αιώνα π.Χ, είναι αναμφισβήτητα το πιο εκπληκτικό θέαμα στο λεγόμενο «πολιτισμικό τρίγωνο» της χώρας. Δίπλα από τη μεγάλη κλίμακα, που οδηγεί στα ερείπια ενός μεγάλου παλατιού, είναι σκαλισμένα νύχια λιονταριού, τα οποία έχουν δώσει στο βουνό το παρωνύμιο «Όρος (ή βράχος) του Λιονταριού». Στην τοποθεσία θα δείτε και πληθώρα επιγραφών στην αρχαία γλώσσα της περιοχής.

Τούλουμ, Μεξικό



Υπάρχουν τουλάχιστον 30 τοποθεσίες με ερείπια από την εποχή των Μάγιας στο Μεξικό και την κεντρική Αμερική. Το Τούλουμ ήταν μια από τις τελευταίες πόλεις που έκτισαν οι Μάγιας και βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο με θέα στα τιρκουάζ νερά της Καραϊβικής. Η πόλη κατάφερε να επιβιώσει για 70 χρόνια μετά την κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς.

Βαλέτα, Μάλτα



Η Μάλτα κατακτήθηκε από Φοίνικες, Έλληνες, Καρχηδόνιους, Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Άραβες και Ιωαννίτες Ιππότες. Οι τελευταίοι έκτισαν την πόλη της Βαλέτα τον 16ο αιώνα. Η πόλη είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις στον κόσμο όπου ένας αστικός σχηματισμός διατηρήθηκε σχεδόν αλώβητος στο πέρασμα του χρόνου. Η τοποθεσία περιέχει 320 μνημεία.

Βενετία, Ιταλία



Η Ιταλία είναι η χώρα που διαθέτει τις περισσότερες τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς, έχοντας στα εδάφη της 47! Η Βενετία ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και επεκτάθηκε σε περισσότερα από 118 μικρά νησιά. Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, όπου ακόμα και τα μικρότερα κτήρια διαθέτουν έργα από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του κόσμου, όπως τον Τζορτζόνε, τον Τιντορέτο, τον Τιτσιάνο και τον Βερονέζε. Επίσης, η Βενετία είναι η μοναδική πόλη πεζών στον κόσμο, με τις γόνδολες να είναι τα μέσα μεταφοράς στα κανάλια.

Πάρκο Γέλοουστοουν, ΗΠΑ



Το Εθνικό Πάρκο Γέλοουστοουν είναι από τα καλύτερα φυσικά θαύματα στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας. Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του κόσμου έχει έκταση 9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται στο Γουαϊόμινγκ και μπορείτε να δείτε εκεί τα πιο γνωστά γεωθερμικά φαινόμενα του κόσμου, όπως και αρκούδες, λύκους και βίσωνες.

(newsbeast)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου