Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ντράγκι για Ελλάδα: Νέο πρόγραμμα συνεπάγεται νέους όρους

Ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα συνεπάγεται και νέους όρους διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.


Ξεκαθάρισε δε, ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα συμμετάσχει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επικαλούμενος το καταστατικό της. «Απαγορεύεται στην ΕΚΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των κρατών - Δεν μπορεί να συμμετάσχει σε απομείωση του ελληνικού χρέους» σημείωσε.

Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε δε, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της, και υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε επίσης ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν χαμηλά για «όσο χρειαστεί», παρά τις αντιδράσεις. Νωρίτερα, η ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητηθεί κοινή δράση με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Την άποψη ότι το είναι «λογικό να υποθέσουμε» ότι η Ελλάδα θα «χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια» μετά το 2014, ενδεχομένως με τη μορφή ενός «τρίτου προγράμματος» διάσωσης, εξέφρασε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εμφάνισης του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου