Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ομπάμα χαιρέτισε το ρόλο του Πούτιν στη συριακή κρίση

Απέρριψε την κριτική που δέχτηκε για απότομους ελιγμούς και υπεραμύνθηκε τους χειρισμούς του 

Απορρίπτοντας την κριτική που δέχτηκε για απότομους ελιγμούς στη συριακή κρίση, αλλά και τον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι σύροι αντάρτες ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του χαιρέτισε τον διπλωματικό ρόλο που ανέλαβε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Μιλώντας στο δίκτυο ABC και στην εκπομπή «This Week With George Stephanopoulos», ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του και τόνισε πως η ανάμειξη του Πούτιν είναι χρήσιμη και ότι η όποια συμφωνία για τη Συρία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα μέσο επαλήθευσης ότι η Δαμασκός παρέδωσε ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

«Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τρόπος ο κ.Πούτιν, παρότι οι δυο μας έχουμε πολλές διαφωνίες, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Κι έτσι χαιρετίζω την ανάμειξή του. Χαιρετίζω αυτό που λέει “Θα αναλάβω την ευθύνη να πιέσω το καθεστώς Άσαντ να παραδώσει αυτά τα χημικά όπλα”», σημείωσε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, απέρριψε τη δήλωση του Πούτιν ότι οι σύροι αντάρτες πραγματοποίησαν την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό και όχι οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ, υποστηρίζοντας πως «κανένας στον κόσμο δεν παίρνει στα σοβαρά την άποψη ότι οι αντάρτες το έκαναν».

Παράλληλα σημείωσε ότι οι κινήσεις που έκανε οδήγησαν στο να παραδεχτεί η Συρία ότι διαθέτει χημικά όπλα και τον μεγαλύτερο σύμμαχό της, τη Ρωσία, να πιέζει τη Δαμασκό να παραδώσει το οπλοστάσιό της.

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχτηκε για τη θέση που τήρησε στη συριακή κρίση τόνισε: «Θεωρώ ότι εδώ στην Ουάσινγκτον κρίνουν τον τρόπο. Κι έτσι, αν είχαμε επιλέξει κάτι πολύ ήπιο, πειθαρχημένο και γραμμικό, θα το είχαν χαρακτηρίσει θετικά, ακόμη κι αν επρόκειτο για μία καταστροφική επιλογή».

Τέλος ανέφερε ότι ο ίδιος και ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί αντάλλαξαν επιστολές για την κρίση στη Συρία και ότι οι Ιρανοί αντιλαμβάνονται την ανησυχία των ΗΠΑ ότι ένα ενδεχομένως πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν «είναι πολύ ευρύτερο ζήτημα» για την Ουάσινγκτον. Πάντως δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Ροχανί, αλλά κατέστησε σαφές ότι οι αμερικανικές ανησυχίες για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι υψίστης σημασίας.

Πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι ο Ροχανί «θα κάνει ξαφνικά εύκολη» τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, που η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ειρηνικούς σκοπούς.

«Κατά την άποψή μου, αν συνδυάζεις μία αξιόπιστη απειλή προσφυγής στη βία με μία αυστηρή διπλωματική προσπάθεια, τότε μπορεί να επιτύχεις πράγματι συμφωνία», προσέθεσε.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου