Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

New York Times: Πείτε την αλήθεια - Η διάσωση της Ελλάδας δεν λειτουργεί

Ζητούν στους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι ειλικρινείς, αφού το ελληνικό πρόγραμμα  δεν βγαίνει και να έχουν γνώση των συνεπειών των πολιτικών τους επιλογών

«Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν λειτουργεί». Με αυτόν τον τίτλο,  οι  New York Times σχολιάζουν πως αυτή η θέση «εδώ και αρκετό καιρό έχει καταστεί σαφής σε αναλυτές» και υπογραμμίζουν πως ενώ η πλειοψηφία των πολιτικών το γνωρίζουν, μόνο «η Βραζιλία έσπασε τη σιωπή της εκδίδοντας μία ασυνήθιστη και ευχάριστα ειλικρινή ανακοίνωση» για την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη διάσωση της Ελλάδας δεν λειτουργεί. Η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση και  ελληνική κυβέρνηση σηκώνει στους ώμους της ένα μεγάλο και μη βιώσιμο χρέος. Λίγοι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν δημοσίως αυτή την αλήθεια, γιατί αν το κάνουν θα παραδεχτούν την αποτυχία τους και θα αναγκαστούν να επιλέξουν μία διαφορετική πολιτική από αυτή που ακολουθείται μέχρι σήμερα, όπως  ήδη έκαναν μία φορά κατά το παρελθόν», γράφουν οι New York Times στο editorial τους.

«Αλλά την Τετάρτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που εκπροσωπεί τη Βραζιλία και άλλες 10 χώρες έσπασε τη σιωπή του με την έκδοση μίας ασυνήθιστης και ευχάριστα ειλικρινούς ανακοίνωσης», προσθέτουν.

«"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας", είπε σε μια δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Παύλο Νογκουέιρα Μπατίστα», συνεχίζουν.

Όπως τόνισε ο Μπατίστα, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, δεν είναι ικανοποιητική σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι υποθέσεις για την βιωσιμότητα του χρέους και για την ανάπτυξη συνεχίζουν να είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Με την τελευταία δόση, το σύνολο του ποσού που έχει δανείσει το Ταμείο στην Ελλάδα, διαμορφώνεται στα 28,4 δισ. δολ. με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην καταφέρει να τα αποπληρώσει , σε περίπτωση που την εγκαταλείψουν οι εταίροι της, να αυξάνεται.

«Η δήλωση  του ΔΝΤ, περί αδυναμίας της Αθήνας να αποπληρώσει τη βοήθεια αν εκτροχιαστεί το ελληνικό πρόγραμμα, απέχει ένα βήμα από μια ανοιχτή αναγνώριση της πιθανότητας χρεοκοπίας ή καθυστέρησης των πληρωμών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

«Είναι σύνηθες για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που είναι 24 στο σύνολο, να διαφωνούν μεταξύ τους αλλά και με το προσωπικό του οργανισμού. Ωστόσο, οι διαφορές αυτές σπάνια γίνονται γνωστές στο κοινό, και αυτό είναι που καθιστά  τη δήλωση του κ. Μπατίστα τόσο σημαντική», σχολιάζουν οι New York Times.

«Αν και η ωμή ομιλία του – καθώς είπε ότι η ιδέα ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο  "δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αυταπάτη" - είναι απίθανο να τον κάνει δημοφιλή, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να ανοίξει μια σημαντική συζήτηση. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα οδηγήσει και άλλους στο ΔΝΤ -και ιδιαίτερα τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είναι οι δύο πιο σημαντικοί "παίκτες" στη διάσωση της Ελλάδας- να επανεξετάσουν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι πιο ειλικρινείς σχετικά με τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών», καταλήγουν.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου