Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ
STAR 22.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 90'

SOLITARY MAN. Αμερικανική ταινία των Μπράιαν Κόπελμαν και Ντέιβιντ Λίβιεν, με τους Μάικλ Ντάγκλας, Μέρι Λουίζ Πάρκερ, Τζέσε Άιζενμπεργκ.

Παρεξηγημένος ως ηθοποιός, ο Μάικλ Ντάγκλας δεν είναι μόνο ο οσκαρικός και αντιπαθής Γκόρντον Γκέκο του «Γουόλ Στριτ» αλλά και ο απολαυστικός Όλιβερ στον «Πόλεμο των Ρόουζ», ο απελπισμένος Γουίλιαμ Φόστερ της «Ξεχωριστής Μέρας» και ο φευγάτος καθηγητής Τριπ του «Wonder Boys». Ο «Αξιότιμος Κύριος» Μπεν Κάλμεν, μάλιστα, μοιάζει πολύ στον τελευταίο, έναν αποπροσανατολισμένο μεσήλικο που προσπαθεί να βρει τη ρότα του στην καρδιά του μαινόμενου τυφώνα του αμερικανικού ονείρου. Ο Μπεν, λοιπόν, έχει χωρίσει εδώ και μερικά χρόνια με τη σύζυγό του, αφού άρχισε ένα πρωί να την απατά με τη μία νεαρή μετά την άλλη, αλλά ακόμη και ως εργένης δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως πατέρα, παππού ή φίλου, ενώ οι μαγικές ικανότητές του ως πωλητή αυτοκινήτων δεν έχουν πλέον πέραση.


Επιφανειακά γεμάτος αυτοπεποίθηση, μα εύθραυστος και ανασφαλής κατά βάθος, ο Ντάγκλας είναι ο ιδανικός παλιός Αμερικανός του καινούργιου αιώνα. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι ως σκηνοθέτες Κόπελμαν και Λίβιεν, σεναριογράφοι του Στίβεν Σόντερμπεργκ («Η Συμμορία των 13», «Συνοδός Πολυτελείας»), τον πλησιάζουν με κοφτερή ειρωνεία και χαλαρή συγκατάβαση, όμως η πρωταγωνιστική ερμηνεία φωτίζει τις απόκρυφες γωνιές του ακόμη πιο καθαρά. Με το ένα πόδι στην κοινωνική αποδοχή και το άλλο στο ένστικτο της επιβίωσης, ο Μπεν προσπαθεί να κουμαντάρει ταυτόχρονα δύο βάρκες, αναγκασμένος στο (έξυπνο αν και λίγο τραβηγμένο) τέλος να διαλέξει. Ο Μάικλ Ντάγκλας το έχει ήδη κάνει με χαρακτηριστική ερμηνευτική άνεση.


ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ 
STAR 01.45
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 104'

WHAT JUST HAPPENED. Αμερικανική ταινία του Μπάρι Λέβινσον, με τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Κάθριν Κίνερ, Μπρους Γουίλις.

Βασισμένος στις προσωπικές εμπειρίες του διάσημου χολιγουντιανού παραγωγού Αρτ Λίνσον, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Ανθρώπου της Βροχής» επιχειρεί κι αυτός με τη σειρά του να μας πείσει για το πόσο αστεία είναι τα άπλυτα της λαμπερής Μέκκας του θεάματος. Οδηγός στο διασκεδαστικό ταξίδι στην αόρατη πλευρά ένας απολαυστικός Ντε Νίρο, ως producer στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο οποίος μ’ ένα bluetooth κολλημένο μόνιμα στο αφτί του προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με το σκληρό αφεντικό τού στούντιο, έναν ασυμβίβαστο σκηνοθέτη, έναν νευρωτικό ατζέντη, έναν δύστροπο σταρ, την πρώην και την πιο πρώην σύζυγό του.

Κωμικοτραγικές καταστάσεις που δεν μας εκπλήσσουν, συμβιβασμοί και χτυπήματα κάτω από τη μέση τα οποία έχουμε μάθει πια κι αν το χαλαρό χιούμορ βρίσκει μερικές φορές στόχο, όλα μοιάζουν, μπροστά στην κοφτερή σάτιρα π.χ. του αλτμανικού «Παίχτη», με ανώδυνο σινεφίλ ανέκδοτο.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου