Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ
(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)
STAR 22.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 114'

CURSE OF THE GOLDEN FLOWER. Κινεζική ταινία του Ζανγκ Γιμού, με τους Γιουν-Φατ Τσόου, Γκονγκ Λι, Τσου Τζέι.

Κατά τη διακυβέρνηση της νεότερης δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα του 10ου αιώνα, ο αυτοκράτορας επιστρέφει για τη γιορτή των χρυσανθέμων στο παλάτι, που σπαράσσεται από εσωτερικές ίντριγκες.


Ο Γιμού δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για τη φαντασμαγορία των πολεμικών τεχνών όσο για εκείνη του πλούτου. Επένδυσε λοιπόν περισσότερο στην εσωτερική ίντριγκα της αυτοκρατορικής οικογένειας, όπου ένα-ένα τα μέλη της εξολοθρεύονται σαν πιόνια ενός ντόμινο. Όμως, τα ανθρώπινα πάθη –παρόντα ακόμη και μέσα στα αυστηρά ήθη της εποχής– συνθλίβονται από τη μυθική χλιδή του παλατιού. Τα εκτυφλωτικά σκηνικά, η υπερβολή στα φανταχτερά κοστούμια και κοσμήματα, και ο επαναλαμβανόμενος βόμβος της μόνιμης συνοδείας των αυλικών, στοιχειοθετούν ένα πληθωρικό σύμπαν, η δύναμη του οποίου επισκιάζει τις ηθικές συνιστώσες του δράματος.


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
ΒΟΥΛΗ 22.10
Κοινωνική, 2004 ( Έγχρ.), 95'

LES CHORISTES. Γαλλική ταινία του Κριστόφ Μπαρατιέ, με τους Ζεράρ Ζινιό, Φρανσουά Μπερλεάν, Ζακ Περέν.

Το 1948, ένας άνεργος δάσκαλος μουσικής βρίσκει δουλειά ως επιτηρητής σε επαρχιακό σωφρονιστικό οικοτροφείο ανηλίκων. Παρά τις αντιρρήσεις του αυταρχικού διευθυντή, οργανώνει μια χορωδία για να αναμορφώσει τις ψυχές των ατίθασων μαθητών.

Βασισμένη αμυδρά σε μια παλιά (και ξεχασμένη) γαλλική ταινία του 1943 («Το Κλουβί με τ’ Αηδόνια» του Ζαν Ντρεβίλ), η οποία όμως σημάδεψε τα παιδικά χρόνια και την ψυχή του Κριστόφ Μπαρατιέ, τα «Παιδιά της Χορωδίας» αναδείχτηκαν σε ταινία-φαινόμενο στη Γαλλία. Η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας και της γαλλικής επαρχίας, η πανέμορφη μουσική του Μπρουνό Κουλέ, η χαρισματική παρουσία κάποιων μικρών πρωταγωνιστών, η ανθρώπινη υπόσταση του ρόλου του Ζεράρ Ζινιό, η ιδέα ότι η μουσική και η τέχνη γενικότερα μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τις ατίθασες ψυχές και να αποτελέσουν ένα αντίδοτο στη βαρβαρότητα και την αδιαφορία (κάτι που ο Μπαρατιέ προάγει χωρίς «αμερικανική» αφέλεια), είναι οι βασικοί λόγοι αυτής της επιτυχίας. Υπάρχει αναμφίβολα μια αίσθηση από Τριφό ή Λουί Μαλ, χωρίς όμως την σκληρότητα του «Αντίο Παιδιά» ή την καλλιτεχνική υπέρβαση των έργων του Τριφό, που ήταν κάτι παραπάνω από μια ακαδημαϊζουσα ρετρό αναπόληση. Η συγκίνηση, πάντως, είναι όλη δική σας.


ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΣΤΟ ΒΕΓΚΑΣ
STAR 02.30
Τρόμου, 2009 (Έγχρ.), 82'

VAMPIRE IN VEGAS. Αμερικανική ταινία του Τζιμ Γουαϊνόρσκι, με τους Τόνι Τοντ, Ντέλια Σέπαρντ, Τεντ Μόντε.

Εξωφρενικά κακή ταινία τρόμου (μην περιμένετε, βέβαια, να τρομάξετε) όπου ένας βρικόλακας 300 ετών προσπαθεί με τη βοήθεια μιας χυμώδους επιστήμονος να ανακαλύψει τη φόρμουλα που θα του επιτρέπει να κυκλοφορεί ανενόχλητος στο φως της μέρας.

Πιστέψτε με, μια οποιαδήποτε παρωδία της βαμπίρ μυθολογίας στο YouTube είναι απείρως πιο καλοφτιαγμένη. Απ’ την άλλη, αναγνωρίζω ότι αυτή η ταινία είναι ακούσια πιο διασκεδαστική από τους «Βρικόλακες για Κλάματα».


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου