Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

"Ρουκέτα" από το ΔΝΤ - Ζητά πρόσθετα μέτρα για το κόστος εργασίας!

Μόλις μερικά 24ωρα πριν συνεδριάσει για να αποφασίσει τον εάν θα εκταμιεύσει τα 1,8 δισ ευρώ για την Ελλάδα, το ΔΝΤ δημοσιοποίησε νέα Έκθεση που αφορά στην οικονομία της Ευρωζώνης, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας αλλά και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας!!!


Ειδικότερα, σε ειδικό κεφάλαιο που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της "ελαστικότητας" στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αν και σημειώνει, δε, ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ζητά:
  • τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι όταν το ΔΝΤ είχε βάλει το θέμα στο τραπέζι από τον Οκτώβριο του 2011, είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων
  • τη λήψη πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, επαναφέροντας ουσιαστικά στο τραπέζι τη συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή στη Λετονία.
Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η εμμονή του ΔΝΤ συνδυάζεται με τη διαπίστωση στην ίδια Έκθεση ότι αν και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα από το 2008, αυτές δεν πέρασαν στις τιμές, καθώς αυτές οι μειώσεις χρησιμοποιήθηκαν εν πολλοίς για την ανασύσταση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Πορτογαλία και στην Ιρλανδία!!!!
 
(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου