Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


SEX AND THE CITY

ALPHA 21.00
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 148'

Αμερικανική ταινία του Μάικλ Πάτρικ Κινγκ, με τις Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κάτραλ, Σίνθια Νίξον.

Αν χαρακτηριστικό τρίπτυχο της σειράς ήταν το μόδα-city life-προσωπικές σχέσεις, η κινηματογραφική μεταφορά είναι καταφανώς άνιση. Η μόδα κυριαρχεί, με δεκάδες επωνυμίες-κολοσσούς να κάνουν κατά συρροή product placements στην ταινία, ενώ η ζωή στην πόλη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Αυτό το εξαιρετικό προσόν της σειράς, της ανάδειξης του νεοϋορκέζικου lifestyle ως ισότιμου χαρακτήρα και βασικού παράγοντα στη δράση των τεσσάρων πρωταγωνιστριών, είναι μια από τις κυρίαρχες απώλειες της ταινίας. Οι δε προσωπικές σχέσεις, η κινητήρια δύναμη στη μυθοπλασία, είναι επίσης άνισες. Από τη μία, ο γάμος της Κάρι δρομολογείται με αφορμή έναν δυσοίωνο και αντι-ρομαντικό λόγο (την αγορά ενός ακινήτου) κι από την άλλη, αλλάζει τροπή χάρη σε μια αδικαιολόγητη μεταστροφή του Mr. Big.


Η Σάρλοτ μένει στα όρια του διακοσμητικού, η Σαμάνθα δεν συνεισφέρει με μια δυνατή υπο-ιστορία, ενώ η Μιράντα είναι η μόνη που αξιοποιείται ως ταιριαστό αντίβαρο στο δράμα της Κάρι. Αποτυχημένοι είναι και οι νέοι ρόλοι, όπως η Κάντις Μπέργκεν και η Τζένιφερ Χάντσον, η οποία και περιττή είναι (σε τι χρειάζεται η Κάρι μια βοηθό όταν στην πραγματικότητα δεν δουλεύει;), και δεν κάνει καλή χημεία με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ. Μόνο μερικές ατάκες της Σαμάνθα θυμίζουν αμυδρά πόσο σημαδιακή ήταν για τα early ’00s η σειρά του HBO.


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.) 117'

END OF DAYS. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Χάιαμς, με τους Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, Γκάμπριελ Μπερν, Ρόμπιν Τάνι.

Παραμονές του millennium, ένας αλκοολικός και άθεος σεκιουριτάς προστατεύει μια νεαρή κοπέλα από τον Σατανά.

Η ιδέα να τα βάλει ο Σβαρτζενέγκερ με έναν κακό της τάξεως του ίδιου του Διαβόλου θα ήταν έξοχη αν αποτυπωνόταν σε μια περιπέτεια που δεν θα έπαιρνε πολύ σοβαρά τον εαυτό της, και όχι σε μια ψευδοθρησκευτική και εσχατολογική ταινία τρόμου και σατανισμού όπως αυτή εδώ.


Η ΖΩΗ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ

MEGA 22.30
Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 133'

STEPMOM. Αμερικανική ταινία του Κρις Κολούμπους, με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Σούζαν Σάραντον, Εντ Χάρις.

Μια διαζευγμένη μητέρα που πάσχει από καρκίνο προετοιμάζει τη νεαρή ερωμένη του πρώην συζύγου της στα καθήκοντα της ανατροφής των δύο παιδιών της.

Δύο καταξιωμένες σταρ μοιράζονται εξίσου το ενδιαφέρον μιας ιστορίας που ευτυχώς προσπερνά έντεχνα το έντονο μελοδραματικό στοιχείο για να επικεντρωθεί στις αμφιθυμικές σχέσεις των δύο ηρωίδων και την ευθύνη τους απέναντι στα παιδιά που πρέπει να αναθρέψουν από κοινού. Σινεμά χωρίς εκπλήξεις, αλλά στέρεο ως κατασκευή, με καλές ερμηνείες και μερικά όμορφα ρετρό τραγούδια. Ίσως λίγο πιο μεγάλο σε διάρκεια απ’ όσο θα έπρεπε.


DOMINO

ΝΕΤ 00.30
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 127'

Αγγλο-αμερικανική ταινία του Τόνι Σκοτ, με τους Κίρα Νάιτλι, Μίκι Ρουρκ, Έντγκαρ Ραμίρεζ.

Η περίπτωση της Ντόμινο Χάρβεϊ, η οποία τον Ιούνιο του 2005, δηλαδή μετά το πέρας της ταινίας, βρέθηκε νεκρή στη μπανιέρα της (ξεμπέρδεμα λογαριασμών, υπερβολική χρήση ναρκωτικών;), παρουσιάζει μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Αρκεί να βλέπαμε μια ταινία που να εξηγούσε γιατί ένα λεπτεπίλεπτο, καλοαναθρεμμένο κορίτσι του Μπέβερλι Χιλς και κόρη διάσημου Βρετανού ηθοποιού, έγινε κυνηγός επικηρυγμένων (υπόδικοι φυγάδες που δεν παρουσιάζονται στη δίκη τους).

Αντ’ αυτού ο Τόνι Σκοτ μας εμπλέκει σε μια μπερδεμένη ιστορία ληστείας, βγαλμένη από το σενάριο της όποιας b movie, αφού πρώτα μας έχει βγάλει τα μάτια με την εφετζίδικη, βιντεοκλιπάδικη και άκρως κουραστική αισθητική του.


ΓΑΜΗΛΙΑ ΝΑΡΚΗ

ΕΤ1 01.00
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 95'

Ελληνική ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ, με τους Φάνη Μουρατίδη, Ναταλία Στυλιανού, Αλέξανδρο Λογοθέτη.

Ο έβδομος χρόνος του έγγαμου βίου αποδεικνύεται δύσκολος για τον Θωμά και την Λιλή ύστερα από την αιφνίδια αποχώρηση της οικιακής βοηθού. H φροντίδα του παιδιού τους γίνεται «μπαλάκι» από τον ένα στον άλλο, ενώ κλονίζεται επίσης η σεξουαλική τους σχέση, καθώς βάζει κι ο κουμπάρος το χέρι του.

Είναι μεγάλη αρετή ο εσωτερικός ρυθμός που διαθέτει η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ. Από τις πρώτες σεκάνς καταφέρνει να εδραιώσει την προβληματική της (την ταραχή μέσα σε ένα γάμο) και να μας συστήσει αναγνωρίσιμες καταστάσεις. Το σενάριο βάζει στο στόχαστρο τους ρόλους των δύο φύλων και προσπαθεί να φέρει αντικριστά τους εμπλεκόμενους για να βρεθεί η λύση. Αναγνωρίζουμε την ταιριαστή, άμεση και διόλου επιτηδευμένη κινηματογράφηση, τους απολαυστικούς διαλόγους και τις δουλεμένες ερμηνείες. Κρατάμε όμως μια ένσταση: πώς γίνεται κι ενώ εκ προθέσεως το αρσενικό της ιστορίας είναι άβουλο και ανεύθυνο τελικά να είναι το μόνο που κερδίζει την συμπάθεια του θεατή, ενώ η γυναικεία υστερία για άλλη μια φορά δίνεται ως δεδομένη και άρα αδικαιολόγητη;


ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 51 

MEGA 01.15
Περιπέτεια, 2007 (Έγχρ.), 96'

SHOWDOWN AT AREA 51. Αμερικανική ταινία του Σι Ρόμα, με τους Τζέισον Λόντον, Τζίτζι Έτζλι, Κρίστα Κάμπελ.

Δύο εξωγήινοι, ο ένας καλός και ο άλλος κακός, προσγειώνονται στην πραγματική περιοχή 51 με σκοπό να εντοπίσουν ένα καταστροφικό όπλο.

Επιστημονική φαντασία για γέλια.


Η ΚΟΥΚΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ 

STAR 02.30
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 91'

THE HOTTIE AND THE NOTTIE. Αμερικανική ταινία του Τομ Πάτναμ, με τους Πάρις Χίλτον, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ, Κριστίν Λάκιν.

Ένα αγόρι ξανασυναντά την κοπέλα που αγαπούσε από τα παιδικά του χρόνια, αλλά για να τολμήσει να της εξομολογηθεί τον έρωτά του πρέπει πρώτα να βρει σύντροφο για την «όχι-πια-τόσο-κακάσχημη-ώστε-το παλικάρι-να-μπει-σε-δίλημμα» κολλητής της.

Έπρεπε να βάλει και την ηθοποιία η Πάρις Χίλτον στο βιογραφικό της, και ιδού το αποτέλεσμα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου