Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

UNICEF: H πολιτική λιτότητας τιμωρεί τα παιδιάΟι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.«Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές», επισήμανε ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF.


Όμως, όταν αυτή η μείωση των δαπανών έχει στόχο την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, «τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Στην έκθεση εξετάζονται οι αλλαγές στις συνθήκες της ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών.

Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται επικεφαλής της κατάταξης. Η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία την 29η και τελευταία.

Ο Κρις ντε Νεμπούρ δήλωσε πως τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας έχουν ήδη αυξηθεί σε πολλές από τις χώρες αυτές. "Το χειρότερο είναι να μειώσετε τις επενδύσεις σας σ' αυτή τη γενιά, διατρέχετε τότε τον κίνδυνο να κάνετε τα παιδιά να πληρώσουν και τώρα και στο μέλλον", εκτιμά αυτός ο ειδικός του Ταμείου του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Παιδική Ηλικία.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία, η οποία ήταν 21η σε μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 και αφορούσε 21 χώρες, αλλά σήμερα βρίσκεται στη 16η θέση αφού εργάσθηκε πολύ για να βελτιώσει την κατάσταση για τα παιδιά της.

Στις ΗΠΑ, ένα παιδί στα τέσσερα ζει σε οικογένεια το εισόδημα της οποίας είναι χαμηλότερο από το μέσο, ενώ η αναλογία αυτή στην ΕΕ είναι ένα στα δέκα, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν εξαιρετικά συστήματα εκπαίδευσης και υγείας, όμως "δεν έχουν όλοι πρόσβαση σ' αυτά". "Πρέπει να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να προστατεύσουν τα παιδιά τους", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

(ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου