Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Υπόμνημα Παπανδρέου: Δεν ενημερώθηκα ποτέ για τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ (Κείμενο)


Με ένα τετρασέλιδο υπόμνημά του το οποίο έφτασε το απόγευμα της Τρίτης στα χέρια του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής κατέθεσε τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που διερευνάται από τη Βουλή.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ενημερώθηκε δύο φορές για την περιβόητη λίστα.


«Στα μέσα περίπου του 2010, ενημερώθηκα από τον τότε υπουργό Οικονομικών, για τη δυούτε ζήτησα να ενημερωθώ για τη λίστα Λαγκάρντνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Εδωσα εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους.
Μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκα και πάλι από τον υπουργό Οικονομικών οπότε και επανέλαβα την πάγια εντολή μου, να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τίποτε άλλο. Μοναδική μου έγνοια και πάγια εντολή μου, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε κάθε περίπτωση πιθανής φοροδιαφυγής, ήταν να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα απόκτησης στοιχείων, για να μπορέσουν στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα χειριστού με ταχύτητα, νομική πληρότητα και αποτελεσματικότητα.

Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα, πέραν όσων σας ανέφερα ήδη. Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων. Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε.»

Αυτές είναι και οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στην ουσία της υπόθεσης. Σε όλο το υπόλοιπο υπόμνημά του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στην επιχείρηση εμπλοκής της μητέρας του Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ, στην προσπάθεια της κυβέρνησής του να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία και στις γενικότερες προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη τηςφοροδιαφυγής.

Σε ότι αφορά τέλος στα όσα έχουν κατατεθεί για την ενημέρωσή του από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Μπίκα επί της λίστας Λαγκάρντ, ο κ. Παπανδρέου υποστηριζει:

«Σημειώνω δε, επειδή έχει γίνει σχετικά λόγος, ότι ούτε με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ είχε συζήτηση επί του περιεχομένου ή του τρόπου διαχείρισης της λίστας. Εϊναι αυτονόητο ότι αντικείμενο των συζητήσεών μας ήταν η πληθώρα ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και αρμοδιότητας του διοικητή της ΕΥΠ., καθώς και ότι, αν ποτέ έγινε παρεμπιπτόντως αναφορά στη λίστα Lagarde αυτή θα αφορούσε την κοινή μας έγνοια για αξιοποίηση της, δεδομένου ότι και ο ίδιος ο τότε διοικητής της ΕΥΠ είχε συμβάλει στο να αποκτηθούν τα στοιχεία αυτά από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.»


(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου