Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


SEX AND THE CITY
ALPHA 21.00
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 148'

Αμερικανική ταινία του Μάικλ Πάτρικ Κινγκ, με τους Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Κιμ Κάτραλ, Κρις Νοθ.

Η Κάρι δέχεται πρόταση γάμου από τον Mr. Big, με αφορμή την αγορά ενός πανάκριβου διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη. Η Μιράντα σοκάρεται μπροστά σε μια αποκάλυψη του Στιβ και αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Η Σαμάνθα έχει αρχίσει να βαριέται τη ζωή στο Λος Άντζελες με τον Σμιθ. Η Σάρλοτ γίνεται έξαλλη με τη στάση του Mr. Big απέναντι στην Κάρι λίγο πριν από το γάμο.

Αν χαρακτηριστικό τρίπτυχο της σειράς ήταν το μόδα-citylife-προσωπικές σχέσεις, η κινηματογραφική μεταφορά είναι καταφανώς άνιση. Η μόδα κυριαρχεί, ενώ η ζωή στην πόλη δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, οι δε προσωπικές σχέσεις, η κινητήρια δύναμη στη μυθοπλασία, είναι επίσης ανισόρροπες. Με λίγα λόγια, ελάχιστες ατάκες και σκηνές ανταποκρίνονται στο μύθο της σειράς.



ΚΑΠΕΤΑΝ ΦΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ
STAR 21.10
Κομεντί, 1968 (Α/Μ), 91'

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Μάρω Κοντού, Λαυρέντη Διανέλλο.

Ένας σκληροτράχηλος καπετάνιος ερωτεύεται μια λαθρεπιβάτισσα και τη φέρνει στο σπίτι, αλλά οι συγγενείς του ψάχνουν ευκαιρία να την ξεφορτωθούν.

Οι καλοί από τη μία, οι κακοί, με προεξάρχουσα την Καββαδία, από την άλλη σε μια όχι ακριβώς κομεντί που βλέπεται κυρίως για τους ηθοποιούς της.


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ: CAPTAIN AMERICA
(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)
ΑΝΤ1 21.15
Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 124'

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER. Αμερικανική ταινία του Τζο Τζόνστον, με τους Κρις Έβανς, Χιούγκο Γουίβινγκ, Τόμι Λι Τζόουνς.

Ο πρώτος πρώτος χάρτινος υπερήρωας της Marvel και μέλος της ομάδας των Εκδικητών περνά από τους τελευταίους το κατώφλι της μεγάλης οθόνης, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να πλασάρεις στο παγκόσμιο κοινό έναν σωτήρα της Γης ντυμένο με την αμερικανική σημαία. Σεναριογράφοι και παραγωγοί προσπάθησαν να περιορίσουν, λοιπόν, τον πατριωτικό χαρακτήρα των περιπετειών του Στιβ Ρότζερς, ενός ασθενικού, αλλά γενναίου στρατιώτη, ο οποίος συμμετέχει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα μυστικό πείραμα, αποκτά υπερδυνάμεις και καλείται, ως Κάπτεν Αμέρικα πλέον, να αντιμετωπίσει τους ναζί και τον διαβολικό Ρεντ Σκαλ.

Έχοντας κερδίσει Όσκαρ οπτικών εφέ, ο σκηνοθέτης Τζο Τζόνστον («Jurassic Park III») προσπαθεί, από την άλλη, να συνδυάσει την παλιομοδίτικη πολεμική ταινία με την περιπέτεια φαντασίας και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα έχει έναν ενήλικο «ρεαλισμό», χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει τις περισσότερες από τις αφέλειες της κόμικς καταγωγής του. Μετρημένες υπερβολές, έξυπνο χιούμορ, δράση που μοιάζει ελαφρά συγκρατημένη, προσπάθεια για στοιχειώδη ψυχολογική προσέγγιση χαρακτήρων κι ένα απρόσμενο φινάλε δίνουν το πράσινο φως στην πρώτη περιπέτεια ενός κινηματογραφικού ήρωα που ήρθε για να μείνει.


Η ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
MEGA 21.15
Κομεντί, 2009 (Έγχρ.), 96'

THE UGLY TRUTH. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Λούκετιτς, με τους Κάθριν Χάιγκλ, Τζέραλντ Μπάτλερ, Έρικ Γουίντερ.

Πρώτα παίρνουμε την καυτή Κάθριν Χέιγκλ και την κάνουμε ρομαντική τηλεοπτική παραγωγό. Μετά κλείνουμε τον σέξι Τζέραλντ Μπάτλερ ως έξω απ’ τα δόντια κυνικό παρουσιαστή, ο οποίος αποκαλύπτει στο γυαλί τη «Γυμνή αλήθεια» για τις σχέσεις αντρών-γυναικών. Τους βάζουμε να συνεργαστούν παρά τη θέλησή τους.

Δίνουμε την ιδέα στο σεναριακό δίδυμο της «Εκδίκησης της Ξανθιάς» κι αγκαζάρουμε, τρία σε ένα, και τον σκηνοθέτη της. Με 38 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό –κι άντε άλλα τόσα για promotion–, λανσάρουμε τη ρομαντική μας κομεντί ως μια ακόμα καλοκαιρινή σινε-απόδραση. Καθόμαστε, τέλος, και μετράμε τα κέρδη.


Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ
(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)
STAR 23.15
Θρίλερ, 1997 (Έγχρ.), 140'

THE DEVIL’S ADVOCATE. Αμερικανική ταινία του Τέιλορ Χάκφορντ, με τους Αλ Πατσίνο, Κιάνου Ριβς, Σαρλίζ Θερόν.

Ένας νεαρός φιλόδοξος δικηγόρος προσλαμβάνεται σε νομικό γραφείο της Νέας Υόρκης αγνοώντας ότι το αφεντικό του είναι ο διάβολος.





ZOMBIELAND
MEGA 23.30
Κωμωδία τρόμου, 2009 (Έγχρ.), 88'

Αμερικανική ταινία του Ρούμπεν Φλάισερ, με τους Γούντι Χάρελσον, Έμα Στόουν, Τζέσι Άιζενμπεργκ.

Μια ομάδα αντι-ηρώων αποτελούμενη από έναν φύτουλα κομπιουτερά, έναν σκληρό redneck και δύο κακά κορίτσια βρίσκεται αντιμέτωπη με στρατιές από ζόμπι σε μια μετα-αποκαλυπτική Αμερική.

Λανσαρισμένο ως η αμερικανική εκδοχή της ασύλληπτης βρετανικής ζόμπι κωμωδίας «Το Ξύσιμο των Νεκρών», το φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου Φλάισερ προσφέρει απανωτά απολαυστικά δαγκώματα, διαθέτοντας μια πρωτόγνωρη ευστροφία για τα χολιγουντιανά στάνταρ. Το μεγαλύτερο ατού αυτής της αναπάντεχης box office επιτυχίας στις ΗΠΑ είναι οι εκπληκτικές ερμηνείες του Γούντι Χάρελσον αλλά και του Τζέσι Άιζενμπεργκ. Κορυφαίες στιγμές η σύντομη εμφάνιση του Μπιλ Μάρεϊ, ο οποίος υποδύεται τον εαυτό του, και η τελική αναμέτρηση με τα ζόμπι, σε μια γουέστερν memorabilia σκηνή που έχει γράψει ήδη ιστορία.


MINORITY REPORT
ΑΝΤ1 24.00
Επιστημονικής φαντασίας, 2002 (Έγχρ.), 145'

Αμερικανική ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, με τους Τομ Κρουζ, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον.

Σενάριο εμπνευσμένο από ιστορία του Φίλιπ Κ. Ντικ, το «Minority Report» μετατράπηκε από τον Σπίλμπεργκ σε ένα κινηματογραφικό pastiche υψηλής μαεστρίας. Η Ουάσινγκτον βιώνει τις πιο «ασφαλείς» μέρες της. Τρεις μεταμοντέρνες Πυθίες οραματίζονται τις εγκληματικές πράξεις του μέλλοντος, ο κλήρος πέφτει για τον επόμενο εγκληματία κι αυτός συλλαμβάνεται. Σειρά έχει ένας αποτελεσματικός αστυνομικός, κατηγορούμενος για φόνο ενός ανθρώπου που δεν έχει γνωρίσει ποτέ του.

Φουτουριστικό θρίλερ, «μεταλλαγμένο» φιλμ νουάρ, μεταμοντέρνο κοινωνικό δράμα ή οργουελικό όραμα; Αν για κάποιους οι πολυεπίπεδες αναφορές στο «Blade Runner», το «Matrix», το «Memento», ακόμη και το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» είναι θεμιτές, για κάποιους άλλους γίνονται το πιο αδύναμο σημείο της ταινίας. Εν ολίγοις, ο Σπίλμπεργκ για άλλη μια φορά τα βάζει μέσα όλα, με αποκορύφωση το άκρως προβλέψιμο χάπι εντ της κάθαρσης στην απόλυτα αμερικανική εκδοχή της. Οι εκπληκτικές σκηνές δράσης, η άψογη αντιπαράθεση του σημερινού αναγνωρίσιμου κόσμου με μια άκρως high-tech κοινωνία, και η άρτια διεύθυνση των ηθοποιών, συντελούν πάντως σε μια κινηματογράφηση υποδειγματική.


Η ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
MEGA 01.45 (Επανάληψη)



Η ΚΟΝΤΕΣΣΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
STAR 02.15
Εποχής, 2005 (Έγχρ.), 138'

THE WHITE COUNTESS. Αμερικανοαγγλική ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με τους Ρέιφ Φάινς, Νατάσα Ρίτσαρντσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Στη Σαγκάη το 1936, λίγο πριν την ιαπωνική εισβολή, ο Τζάκσον ένας τυφλός Αμερικανός διπλωμάτης, φτιάχνει το ιδανικό μπαρ με την βοήθεια του Ματσούντα, ενός μυστηριώδη Ιάπωνα. Εκεί προσλαμβάνει ως συνοδό κυριών και την Σοφία, μια έκπτωτη Ρωσίδα κοντέσα που είναι το μαύρο πρόβατο της πρώην αριστοκρατικής οικογένειάς της.

Το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο αξιοποιείται μόνο «διακοσμητικά», ενώ άνιση είναι η σχέση πρωσωπικού-ιστορικού στοιχείου σ’ αυτό το άνισο μελόδραμα που ούτε το δυνατό καστ μπορεί να διασώσει.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου