Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τι σχέση μπορεί να έχει ο αυνανισμός με τα corn flakes;


Θέλετε να μάθετε με ποια αφορμή δημιουργήθηκε η πασίγνωστη Kellogg Company; Διαβάστε παρακάτω το χρονικό της εταιρείας και σίγουρα θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό.

Η ιστορία ξεκινά κάπως έτσι...


Το 18ο και 19ο αιώνα, οι αντιλήψεις του δυτικού κόσμου για τον αυνανισμό ήταν απόλυτα καταδικαστικές: η αυτοϊκανοποιήση ήταν απλά κατάχρηση της σεξουαλικότητας.

Σταδιακά μάλιστα, σύμφωνα με το Mental Floss, διάφορα συγγράμματα δημιούργησαν την κοινή πεποίθηση ότι δεν επρόκειτο απλά για δείγμα ηθικής παρακμής αλλά μια ψυχική ασθένεια που απαιτούσε θεραπεία.  

Στις ΗΠΑ, ένας από τους πιο φανατικούς πολέμιους του αυνανισμού ήταν ένας γιατρός από το Michigan ονόματι John Harvey Kellogg.

Ο γιατρός αντιμετώπιζε εν γένει τις σεξουαλικές επαφές με σκεπτικισμό, αφού τις θεωρούσε επιβλαβείς για τη φυσική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία. Ο ίδιος απείχε συστηματικά από το σεξ, διατηρώντας ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες με τη σύζυγό του και υιοθετώντας όλα τους τα παιδιά.

Η αυτοϊκανοποιήση ήταν γι' αυτόν, συνεπώς, ακόμα πιο κατάπτυστη, ένα «απεχθές διπλό έγκλημα», όπως το χαρακτήριζε. Στο έργο του Plain Facts for Old and Young: Embracing the Natural History and Hygiene of Organic Life, απαριθμούσε 39 διαφορετικά συμπτώματα ενός ατόμου εθισμένου στον αυνανισμό, μεταξύ άλλων γενική αδυναμία, κυκλοθυμία, αστάθεια, θρασύτητα, δυσκαμψία, αγάπη για τα πικάντικα φαγητά, ακμή, επιληψία και άλλα πολλά.


Η λύση του Kellogg για αυτά ήταν η υγιεινή διατροφή. Θεωρούσε ότι το κρέας και άλλες γευστικές τροφές αυξάνουν τη λίμπιντο, ενώ οι απλούστερες όπως τα δημητριακά και οι καρποί την κατευνάζουν. Την περίοδο που ήταν επόπτης στο σανατόριο της μάχης του Μίσιγκαν, επινόησε καινούριες διατροφικές προτάσεις.

Δημιούργησε ένα είδος φάρμακου από βρόμη και καλαμπόκι ψημένο σε μορφή μπισκότου και τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια, που το ονόμασε «granola».  

Αργότερα ο Kellogg ανέπτυξε διαφορετικά είδη δημητριακών με σιτάρι, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών κορν φλέικς που τα προόριζε για υγιεινά, έτοιμα προς βρώση, «αντι-αυνανιστικά» πρωινά γεύματα, ενώ συνεταιρίστηκε με τον αδερφό του Will για να τα πουλήσουν στο κοινό.

Εκείνος, θέλοντας να τα πλασάρει μαζικά στην αγορά, τους πρόσθεσε ζάχαρη ώστε να γίνουν πιο εύγευστα -τροποποίηση με την οποία διαφωνούσε ο αδερφός του και τους έφερε σε πολυετή διαμάχη- και άρχισε να τα πουλάει μέσω της δικής του εταιρείας. Η εταιρεία αυτή έμελλε να γίνει στη συνέχεια η πασίγνωστη Kellogg Company.

Το 1900 δημιουργήθηκε το πρώτο εργοστάσιο, ενώ η επιτυχία του Will ήταν τόσο μεγάλη που οι πολλοί μιμητές του δεν κατάφεραν ποτέ να τον συναγωνιστούν. «Προσέξτε τις απομιμήσεις. Γνήσια είναι μόνο αυτά που φέρουν την υπογραφή Kellogg», έγραφε στη χάρτινη συσκευασία των δημητριακών ο Will Kellogg και είχε δίκιο!Ο Will Keith Kellogg ήταν ντροπαλός και ατάλαντος, ένας ασήμαντος 25χρονος που ζούσε στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού του John Harvey Kellogg, ο οποίος ήταν επιτυχημένος χειρουργός και συγγραφέας ιατρικών βιβλίων, με πάθος για την έρευνα και τα πειράματα. Διευθυντής ο δεύτερος στο σανατόριο Battle Creek στο Μίσιγκαν, έπαιρνε μαζί του τον Will για δουλειά. Το «παιδί για όλες τις δουλειές», ο Will δούλευε 15 ώρες την ημέρα και έκανε τα πάντα χωρίς ξεκούραση, ενώ ούτε λόγος για διακοπές. «Κουράζομαι πολύ και αισθάνομαι άσχημα. Νομίζω πως θα μείνω για πάντα φτωχός», έγραφε στο ημερολόγιό του κατά διαστήματα.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου