Στις 15 Ιανουαρίου θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι επίτροποι της ΕΕ στις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι θα επιλεγούν αλλοδαποί οι οποίοι θα αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Η τρόικα επιθυμεί να είναι πρόσωπα που θα έχουν τα αδιαμφισβήτητα προσόντα (εμπειρία, προϋπηρεσία σε κρίσιμες θέσεις κλπ) αλλά δεν θα διαθέτουν δεσμούς ή διαύλους επικοινωνίας με τα ελληνικά πράγματα.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο ρόλος του επιτρόπου θα ανατεθεί σε ελεγκτικές εταιρίες του εξωτερικού οι οποίες με τη σειρά τους θα ορίσουν το πρόσωπο που θα ασκεί τα καθήκοντα του επιτρόπου. Για παράδειγμα, μπορεί η PriceWaterhouse ή η Ernst & Young κλπ στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Φραγκφούρτη να αναλάβουν την επιτροπεία και αυτές με τη σειρά τους να αναθέσουν σε πρόσωπο της επιλογής τους, να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να ασκεί για λογαριασμό τους τα καθήκοντα του επιτρόπου.
Το δεύτερο σενάριο -που φαίνεται να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες- είναι να γίνει μια διαγωνιστική διαδικασία, ανάλογη με αυτή που έγινε για την επιλογή της νέας διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε η επιλογή να γίνει μεταξύ έμπειρων τραπεζιτών οι οποίοι θα έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις θέσεις των επιτρόπων.
Με όποιο τρόπο τελικά προχωρήσει η επιλογή των επιτρόπων το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες το 2013 τίθενται σε ελεγκτικό κλοιό. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η κυρία Αναστασία Σακελαρίου και στις 15 Ιανουαρίου θα τοποθετηθούν οι επίτροποι της Κομισιόν.
Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις τραπεζικές επιτροπές. Θα μπορεί δηλαδή να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει για τα δάνεια που δίνει μια τράπεζα, όπως και για τα δάνεια που διαγράφει, για τη διαχείριση των καθυστερήσεων, τις προμήθειες, το ύψος των αμοιβών, την αξιολόγηση του προσωπικού, τους ελέγχους κλπ. Η διοίκηση των τραπεζών ασκείται μέσω συγκεκριμένων επιτροπών οι οποίες είναι τα ανώτερα όργανα της διοίκησης που παίρνουν τις αποφάσεις ή τις προωθούν για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα ο επίτροπος θα έχει αρμοδιότητα και για τη σύνταξη των reports που θα υποβάλλουν οι τράπεζες ανά τρίμηνο και στα οποία θα περιγράφονται τα βήματα προόδου που έκαναν βάσει του προγράμματος αναδιάρθρωσης τους.
Οι τράπεζες εποπτεύονται σήμερα από την Tράπεζα της Ελλάδος η οποία παρεμβαίνει για όλα τα θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, τήρησης της νομοθεσίας κλπ. Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών από το κράτος στην κρίση του 2008, στις τράπεζες τοποθετήθηκε ένας κρατικός επίτροπος. Οι αρμοδιότητές του πριν περίπου 1,5 χρόνο διευρύνθηκαν και συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια όπου έχει δικαίωμα veto σε συγκεκριμένες κρίσιμες αποφάσεις όπως πχ εξαγορές άλλων τραπεζών, αυξήσεις κεφαλαίου κλπ.
Με τη νέα νομοθεσία για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο επίσης εκπροσωπείται στις τράπεζες με έναν έως και δύο εκπροσώπους του –με σημαντικά δικαιώματα veto- στα Διοικητικά Συμβούλια.
Με την τοποθέτηση ενός ακόμη επιτρόπου από την ΕΕ επιδιώκεται να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κράτους και τραπεζών και μεταξύ ιδιοκτησίας και τραπεζών. Η ηγετική ομάδα της κάθε τράπεζας θα έχει στα πόδια της, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος και ένα σώμα τεσσάρων επιτρόπων (έναν κρατικό, δύο από το ΤΧΣ και έναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) οι οποίοι θα ελέγχουν και θα μπορούν να ασκούν veto σε όλο το φάσμα των αποφάσεων: Από τις μείζονες στρατηγικής σημασίας επιλογές, μέχρι κρίσιμα θέματα όπως πχ το ποιοι θα παίρνουν δάνεια, έως και απλά εσωτερικά ζητήματα, όπως πχ ποιός θα προαχθεί από το προσωπικό κόκ.
(protothema)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου