Σύμφωνα με ανώτατους Γάλλους αξιωματούχους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προτίθεται να κάνει μία νέα πρόταση συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η πρόταση θα υποβληθεί σε συνάντηση που θα έχει αυτόν τον μήνα στην Ντωβίλ, με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
Όπως τονίζουν οι γάλλοι αξιωματούχοι, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μία κοινή ζώνη συνεργασίας (εκτός ΝΑΤΟ) στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να έρθει η Ρωσία πιο κοντά στην Ευρώπη.
Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να εγκριθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της συμμαχίας. Η Αμερική δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με την ιδέα ότι θα συναντηθούν χωρίς την παρουσία της η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία για θέματα ασφάλειας, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών του ΝΑΤΟ.
Αντί να υπάρχει το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ο κ.Μεντβέντεφ έχει προτείνει την ιδέα μίας νέας Ευρωπαϊκής «αρχιτεκτονικής ασφάλειας»,ως μία πιο κατάλληλη λύση για τον μετα- ψυχροπολεμικό κόσμο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την ιδέα με σκεπτικισμό, απαντώντας, ότι δεν θα δεχτούν κάτι που θα αποδυναμώσει τη συμμαχία και τον οργανισμό. Ο στόχος τους βέβαια, είναι να «τραβήξουν» τη Ρωσία σε μία στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
Όμως στο παρελθόν ο Γάλλος πρόεδρος, έχει υποστηρίξει, ότι η Ρωσία είναι πλέον εταίρος της Δύσης και όχι εχθρός και ότι η Δύση δεν θα πρέπει να της συμπεριφέρεται σαν εχθρό.
Ο κ. Σαρκόζι χρησιμοποιεί τους παραπάνω λόγους για να αιτιολογήσει την πώληση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία, που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν άρματα και ελικόπτερα, παρά τις ανησυχείς της Γεωργίας και των κρατών της Βαλτικής, ότι η Ρωσία κάλλιστα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.
Η πώληση των Μιστράλ είναι ένα μόνο μέρος του φλερτ της Γαλλίας με τη Ρωσία, με στόχο την αποκόμιση κερδών από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της γείτονος χώρας στην ανατολή.
Ο κ. Σαρκοζί όμως, είναι γνωστός για τις μεγάλες ιδέες του που δεν ευδοκιμούν πάντα, με πρόσφατο παράδειγμα την «Μεσογειακή Ένωση».
Πηγή: The New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου