Χρέος ίσο με το 124% του ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπει το σχέδιο πέντε σημείων στο οποίο συμφώνησαν χτες οι ευρωπαίοι υπουργoί Οικονομικών στο Eurogroup, το οποίο ουσιαστικά μειώνει το χρέος κατά 40 δισ..
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε πέντε σημεία:
- Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων από τα δάνεια που είχε λάβει η Ελλάδα από τον πρώτο Μηχανισμό Διάσωσης. Εξαιρούνται από αυτό το μέτρο μείωσης των επιτοκίων οι χώρες που βρίσκονται και αυτές σε μηχανισμό διάσωσης (πορτογαλία, κύπρος, ιρλανδία).
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσεις του κόστους των εγγυήσεων που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
- Επέκταση κατά 15 έτη της ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το EFSF και τα κράτη-μέλη.
- Δεκαετής αναστολή πληρωμών τοκοχρεωλυσίων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το EFSF.
- Επιστροφή των κερδών -από το 2013- που αποκόμισαν τα κράτη-μέλη και οι κεντρικές τράπεζες τους από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν σε μειωμένες τιμές στο πλαίσιο του προγράμματος Securities Market Programme (SMP). Τα χρήματα θα κατατεθούν απευθείας στον Δεσμευμένο Λογαριασμό της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Eurogroup, τα μέτρα αυτά ισοδυναμούν με μείωση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. 'Ετσι, αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το Μνημόνιο 3, τότε το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 με προοπτική να μειωθεί στο 110% το 2022. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στον Προϋπολογισμό από το 2016, λόγω της διετούς επιμήκυνσης, και το ΑΕΠ να αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς 4%.
(iefimerida)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου