Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Απόρρητη εισήγηση για το χρέος: Το τελικό σχέδιο των ξένων τραπεζών για την Ελλάδα

Στο τελικό σχέδιο επί λυσης του ελληνικού προβλήματος κατέληξαν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες, όπως προκύπτει από την απόρρητη εισήγηση Ντα λάρα που περιήλθε στην κατοχή μας από ευρωπαϊκή πηγή. Πλέον, η "σκυτάλη" για τις οριστικές αποφάσεις περνάει στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Επειτα από μαραθώνιες και πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και κοινοτικών εμπειρογνωμόνων άρχισε να φαίνεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου... φως στο βάθος του τούνελ, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε βιώσιμη και μόνιμη λύση για την ελληνική κρίση χρέους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι μία εκ των συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε στις 4 το πρωί (ώρα Ρώμης).

Οι εκπρόσωποι των διεθνών τραπεζών έχουν καταλήξει στα επικρατέστερα σενάρια για τη συμμετοχή τους στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και πλέον το "μπαλάκι" περνάει στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης να ληφθεί η τελική απόφαση.

Το "Εθνος της Κυριακής" παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα την τελική πρόταση του Institute of International Finance - IIF (Διεθνής Ενωση Τραπεζών) για την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με πηγή του "ΕτΚ", που λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις και δεν έχει σχέση με το IIF, η πρόταση κατατέθηκε από τον γενικό διευθυντή Τσαρλς Νταλάρα. Η πηγή δήλωσε ότι ο τελευταίος δείχνει μια "πολύ φιλική στάση" έναντι της Ελλάδας.

Το μενού.

Η πρόταση τoυ IIF περιλαμβάνει ένα "μενού" επιλογών, οι οποίες μαζί με την πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ πιστεύεται πως θα δώσουν ανάσα στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ταμείο δεν έχει λάβει ακόμα τελική απόφαση εάν θα συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Το τελικό σχέδιο των ξένων τραπεζών για την Ελλάδα
Συγκεκριμένα, το IIF προτείνει τρεις λύσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και συνδυαστικά:

Πρώτη: Επιμήκυνση για 30 χρόνια όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 στην ονομαστική αξία τους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που "τρέχει" σήμερα στην αγορά.

Δεύτερη: Ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία με τα παλιά ή θα υποστούν "κούρεμα". Η ανταλλαγή θα γίνει με την εγγύηση της ΕΕ.

Τρίτη: Επαναγορά χρέους με μετρητά από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους. Προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου με αρχικό κεφάλαιο μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.

Ο στόχος

Επίσης, στην πρόταση του IIF σημειώνεται πως πέρα από τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα πρέπει να γίνει οικειοθελώς για να μην ενεργοποιηθούν τα CDS, η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ με ένα ποσό της τάξης των 60 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι το νέο τριετές πρόγραμμα θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές εντός του 2013.

Η συνολική αυτή πρόταση προέκυψε έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη στη Ρώμη με τη συμμετοχή τραπεζιτών και στελεχών της ΕΕ.

Αναμένεται η συζήτησή του στις τελικές λεπτομέρειες να συνεχιστεί εντός της εβδομάδας, με στόχο να "κλειδώσει" η συμφωνία και να επισημοποιηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η αιώνια... αγωνία

Στην Αιώνια Πόλη ήταν στραμμένα όλα τα βλέμματα για την επίλυση του "ελληνικού προβλήματος".
Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή πλειάδας στελεχών του Institute of International Finance (Διεθνής Ενωση Τραπεζών), του προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της ΕΕ κ. Βιτόριο Γκρίλι, εκπροσώπων της προπαρασκευαστικής επιτροπής της Ευρωζώνης και Οργανισμών Διαχείρισης Χρέους χωρών-μελών.
  • Αποτελεί πλέον κοινό τόπο στις δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων πως η λύση στην ελληνική κρίση χρέους πρέπει να είναι άμεση και πειστική, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετακύλισής της στην Ιταλία, που θα προκαλούσε ντόμινο "τρόμου" στις αγορές.
  • Ομως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ΕΚΤ επί του παρόντος παραμένει σταθερή στην αρχική θέση της και αποδέχεται ως μόνη δίοδο την κεφαλαιακή ενίσχυση του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), ώστε να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
  • Ως εκ τούτου και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους της ΕΕ, για να γεφυρωθούν οι αντίθετες απόψεις και να βρεθεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη κοινή συνισταμένη.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ - Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ (Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου