Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κόλαση βομβαρδισμών από γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη - Οι Η.Π.Α λένε πως εξουδετέρωσαν το στρατό του Καντάφι στη Βεγγάζη

- 90 νεκροί στη Βεγγάζη από μαχητές του Καντάφι
- Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τις επιθέσεις στη Λιβύη
- Ένοπλοι κατέλαβαν ιταλικό πλοίο στην Τρίπολη
- Διάγγελμα-Παραλήρημα Καντάφι : "Είστε ζώα και τρομοκράτες και θα ηττηθείτε,θα πέσετε όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι

Πριν από λίγο ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη.
 
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC,"Meet the Press", ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη.

Ώρα 13.20: Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως εξουδετέρωσαν τον Καντάφι στην Βεγγάζη, ενώ 19 μαχητικά τους βομβαρδίζουν μαζί με γαλλικά αεροσκάφη.

Ώρα 12.45: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ανηλεώς δυνάμεις του Καντάφι στην Βεγγάζη

Ώρα 12.30: Πράσινο φως για συντονισμένη επέμβαση από το ΝΑΤΟ πλέον στη Λιβύη. Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε και θα μοιραστεί στις χώρες - μέλη. Σε λίγο θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας.

Το πρωί της Κυριακής, τα γαλλικά αεροσκάφη, μετά από μία προσωρινή διακοπή, βομβαρδίζουν συνεχώς μετά από μία νύχτα ομοβροντίας από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Ο ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.
 
Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.
 
Ώρα 11.00: Νέο διάγγελμα Καντάφι

"Οι Χριστιανοί δεν θα χαρούν το πετρέλαιο μας, δεν θα τους το αφήσουμε. Να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε. Αυτή η χώρα ποτέ δεν θα παραδοθεί. Είστε ζώα ακόμη και οι δικοί σας πολίτες είναι εναντίον σας. Ακόμη και οι πολίτες σας είναι στο πλευρό μας" ανέφερε.

"Νικήσαμε την Ιταλία. Θα πέσετε όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι" είπε ο Καντάφι. "Όλος ο λιβυκός λαός, άνδρες και γυναίκες έχουν όπλα. Δεν θα προχωρήσετε, δεν θα πατήσετε στη γη μας. Είμαστε θύματα και ο καταπιεσμένος πάντα νικά στο τέλος και ο επιτιθέμενος νικάται. Μας αποδείξατε ότι είσαστε τρομοκράτες και ζώα και επιτίθεστε σε ένα κράτος που δεν σας έκανε τίποτα. Ποιά δικαιολογία έχετε; Είστε νέοι σταυροφόροι" πρόσθεσε.

"Κρατάμε τη σημαία των ανθρώπων που πολεμουν την καταπίεση σε όλο τον κόσμο. Εσείς θα πέσετε. Εμείς είμαστε οι ηγέτες της επανάστασης σε όλον τον κόσμο" τόνισε. "Το Πράσινο Βιβλίο λέει ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς έχουμε στο πλευρό μας το Θεό, εσείς έχετε στον πλευρό σας τον Διάβολο".

"Δεν φοβόμαστε, δεν μας φοβίζετε με τις βόμβες σας. Θα πολεμήσουμε ίντσα με την ίντσα για το έδαφός μας" ειπε.

Συνεχίζεται ο εμφύλιος

Πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν να περικυκλώνουν την πόλη Μιζουράτα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκου έχουν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων. "Ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται ακόμα σε τρια κτίρια του κεντρικότερου δρόμου της πόλης. Φαίνονται έτοιμοι ν΄ανοίξουν πυρ σε ο,τιδήποτε κινείται. Κανένας δεν τολμά να διασχίσει το δρόμο. Η κατάσταση στη Μιζουράτα είναι ήρεμη σήμερα, ωστόσο οι ταξιαρχίες του Καντάφι παραμένουν στα περίχωρα", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου, ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατευθύνονται με φορτηγά τα οποία μεταφέρουν και πολυβόλα, στην πόλη Ατζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης.

Σφυροκόπημα απο τη Δύση

Επίθεση κατά του καθεστώτος Καντάφι εξαπολύουν από χθες οι ΗΠΑ και οι “πρόθυμοι”, με τη Γαλλία να διεξάγει το πρώτο κύμα επιθέσεων κατά των δυνάμεων της Λιβύης. Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης, κυρίως γύρω από την Τρίπολη και τη δυτική πόλη Μισράτα. Τα ξημερώματα μπήκαν στο χορό οι Βρετανοί. Τελευταίες θα συμμετάσχουν θα είναι οι αραβικές χώρες.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 48 νεκροί και 150 τραυματίες λέει η λιβυκή τηλεόραση, χωρίς οι αριθμοί να επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν και βομβαρδισμούς στη Λιβύη με αεροσκάφη Stealth, σε Τρίπολη, Βεγγάζη και αντιαεροπορικούς στόχους αλλά και σε σημείο που θεωρείται ότι βρίσκεται ο Καντάφι.Έπεσαν περίπου 40 βόμβες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αμερικανοί παρενέβησαν πιο δυναμικά, καθώς η γαλλική επιχείρηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας εκτόξευσαν κάπου 110 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ εναντίον περίπου 20 στόχων του συστήματος αεράμυνας στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα. Δείτε βίντεο από επιθέσεις με τόμαχοκ που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αντιναύαρχο Ουίλιαμ Γκόρτνει “αυτή ήταν η πρώτη φάση, αυτού που έχει σχεδιαστεί ως μία επιχείρηση με πολλές φάσεις. “Τα χτυπήματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε συνεργασία με τους συμμάχους μας” ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”.

Η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λονδίνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF [βασιλική πολεμική αεροπορία] άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. "Αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο, νόμιμο και δίκαιο" δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ενοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
 
Το πρακτορείο, επικαλούμενο έγκυρες πηγές ανέφερε ότι το πλήρωμα συνελήφθη χθες το απόγευμα, ενώ από το το πλοίο αποβιβάζονταν στην Τρίπολη λίβυοι εργάτες.
 
Ενοπλοι, ένας από τους οποίους δήλωσε ότι είναι ο διοικητής του λιμανιού, συνέλαβαν το πλήρωμα και εμπόδισαν τον απόπλου του ιταλικού ρυμουλκού.
 
Διαβάστε στο onalert: Από ελληνικές βάσεις θα απογειώνονται βομβαρδιστικά - Βίντεο από Σούδα

Διαβάστε στο onalert: Ο Καντάφι απειλεί όσους συμμετέχουν στην επιχείρηση



Αναλυτικά οι δυνάμεις κατά Καντάφι


Γαλλία:

Το Παρίσι έχει αναπτύξει 20 μαχητικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών πολλαπλών ρόλων Rafale, μαχητικών Mirage και τουλάχιστον ενός αεροσκάφους AWACS. Οι γάλλοι επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική, από όπου τα μαχητικά μπορούν να φθάσουν στη Λιβύη μετά από ωριαία πτήση.

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στις γαλλικές ακτές στη Μεσόγειο και αναμένεται να πλεύσει σήμερα προς τη Λιβύη. Αναμένεται να φθάσει στις ακτές της χώρας αργά την Δευτέρα. Μεταφέρει 15 μαχητικά και συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο ανεφοδιασμού κι ένα υποβρύχιο.

Η Γαλλία έχει θέσει επίσης σε κατάσταση συναγερμού βάσεις στη Μασσαλία και στην Ιστρ, όπου βρίσκονται αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Η χώρα επανεντάχθηκε στο στρατιωτικό βραχίονα του NATO το 2009, μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Βρετανία:

Η Βρετανία έχει αναπτύξει υποβρύχια κλάσης Trafalgar τα οποία εκτόξευσαν πυραύλους Τόμαχοκ χθες. Το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι κρουζ τύπου Stormshadow από αεροσκάφη Tornado. Συμμετέχουν επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού VC10 και Tristar καθώς και κατασκοπευτικά αεροσκάφη E3D Sentry και Sentinel. Σε ετοιμότητα βρίσκονται μαχητικά Typhoon.

Στις ακτές της Λιβύης πλέουν δύο φρεγάτες, οι HMS Cumberland και HMS Westminster, που μπορούν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και καταδρομικά.

ΗΠΑ:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή τους θα είναι "περιορισμένη" έχουν αναπτύξει αεροσκάφη, πέντε πολεμικά πλοία και τρία υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους Τόμαχοκ και αεροσκάφη επιτήρησης και ηλεκτρονικού πολέμου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Ένα από τα πλοία είναι καταδρομικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, ωστόσο δεν υπάρχουν αεροπλανοφόρα κοντά στη Λιβύη.

Το USS Enterprise, που πρόσφατα βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει μετακινηθεί ανατολικά για να συμμετάσχει, μαζί με το USS Carl Vinson, σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η αεροπορική βάση Αβιάνο, νότια των Ιταλικών Άλπεων, είναι η μόνη που έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή με αεροσκάφη διαθέσιμα--42 F-16.

Καναδάς:

Το πολεμικό πλοίο HMCS Charlottetown συμμετέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις -- περιλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού. Καναδικά μαχητικά έχουν φθάσει στην περιοχή αλλά πρέπει να προετοιμαστούν πριν λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να χρειαστεί έως και δύο ημέρες, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ιταλία:

Η Ρώμη έχει θέσει σε ετοιμότητα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη στο Τράπανι, στην δυτική Σικελία. Μαχητικά τύπου Tornado θα χρησιμοποιηθούν για να εξουδετερωθεί η λιβυκή αεράμυνα, ενώ αεροσκάφη F-16 και Eurofighter μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορων τύπων αποστολές. Η Ιταλία πρόσφερε επίσης τη χρήση μιας νατοϊκής βάσης κοντά στη Νάπολη ως επιχειρησιακού κέντρου και μπορεί να λάβει μέρος σε στρατιωτικές ενέργειες, είπε ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Και οι επτά μεγάλες ιταλικές στρατιωτικές βάσεις στην Ιταλία είναι διαθέσιμες, είπε ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα, κι ορισμένες συμμαχικές χώρες ζήτησαν να τις χρησιμοποιήσουν. Οι πέντε είναι στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, πολύ κοντά στη Λιβύη.

Ισπανία:

Η Μαδρίτη διέθεσε ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα F-100, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-18. Τα τελευταία επρόκειτο να σταθμεύσουν στην Ιταλία και να είναι διαθέσιμα σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο. Είναι επίσης διαθέσιμες δύο στρατιωτικές βάσεις σε Καντίθ και Σεβίλλη.

Δανία:

Έξι αεροσκάφη F-16 έχουν ήδη φθάσει στη Σικελία. Θα σταλεί επίσης ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος και περίπου 100 άνδρες, πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης.

Νορβηγία:

Η χώρα διαθέτει μαχητικά F-16 και πιθανώς ένα μεταγωγικό τύπου Hercules για να συμβάλλει στις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αραβικές χώρες:

Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανακοινώσει ότι θα διαθέσουν μαχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την επιχείρηση θα είναι περίπου 6. Μαρόκο και Ιορδανία απέφυγαν να δεσμευτούν σε συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις προτιμώντας να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι δυνάμεις της Λιβύης

Ο τακτικός στρατός της Λιβύης στα χαρτιά διαθέτει 100.000 άνδρες, εν ενεργεία και έφεδρους, αλλά ο συνταγματάρχης Καντάφι θεωρείται ότι έχει έναν προσωπικό στρατό με χιλιάδες μέλη. Δεν είναι γνωστό πόσα μέλη του έχουν λιποτακτήσει.

Στρατός ξηράς--50.000 μέλη, 25.000 κληρωτοί. Άρματα μάχης: 800, πολλά εκ των οποίων όμως είναι αχρηστευμένα. Τεθωρακισμένα οχήματα με οπλισμό: 1.000. Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού: 945. Πυροβόλα: 2.421. Πύραυλοι εδάφους-αέρος: πάνω από 400.

Ναυτικό--18.000 μέλη. Δύο υποβρύχια, που μπορεί να είναι εκτός υπηρεσίας. Τρία σκάφη επιφανείας, 16 περιπολικά σκάφη.

Αεροπορία--18.000 μέλη. Αεροσκάφη: τουλάχιστον 394, κυρίως Ρωσικής και Γαλλικής κατασκευής. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ είπε την Τρίτη ότι μόλις 20 είναι αξιόμαχα στην πραγματικότητα. Η Διοίκηση αεροπορικής άμυνας έχει τουλάχιστον 216 πυραύλους εδάφους-αέρος, 144 τύπου tow και 72 άλλων τύπων.



Στηρίζει η Ιαπωνία

Στο διπλωματικό επίπεδο, την υποστήριξή της στην επίθεση του διεθνούς συνασπισμού κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία και καταδίκασε τα μέτρα καταστολής της λαϊκής εξέγερσης στη Λιβύη. "Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες μέλη του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο.

Κίνα: Λύπη για τις στρατιωτικές επιθέσεις

Η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μια ημέρα μετά την έναρξη στρατιωτικών πληγμάτων από δυτικές δυνάμεις εναντίον της αεράμυνας και στρατευμάτων του Μουάμαρ Καντάφι. Εκφράζοντας τη λύπη του για τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Λιβύη, το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη δε θα κλιμακωθεί περαιτέρω οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Πρόθυμη για συμμετοχή η Τουρκία

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και τα μέτρα για την προστασία των αμάχων στη χώρα όπως ορίζει σχετικά απόφαση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών."Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και μελέτες από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές σε συντονισμό", ανέφερε ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Έκκληση για άμεσο τερματισμό εχθροπραξιών από την Αφρικανική Ένωση

Η επιτροπή της Αφρικανικής Ενωσης για τη Λιβύη απηύθυνε σήμερα έκκληση για τον "άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών" στη χώρα αυτή. Η επιτροπή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει "αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση", υπογράμμισε την ανάγκη για "επείγουσα αφρικανική δράση για την επίλυση της κρίσης" και "επαναβεβαίωσε τη νομιμότητα των προσδοκιών του λιβυκού λαού για δημοκρατία, πολιτική μεταρρύθμιση, δικαιοσύνη, ειρήνη και ασφάλεια". Στην επιτροπή συμμετέχουν η Μαυριτανία, το Μάλι, το Κονγκό, η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα.

Η επιχείρηση γίνεται για να επιβληθεί η απόφαση του Σ.Α. που ζητεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων, επιβάλλει ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και επιτρέπει τις επιθέσεις για να αναγκαστούν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις να σταματήσουν την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που έχει προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς και ώθησε 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα από τις 15 Φεβρουαρίου.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου