Αφού πρώτα «ψαλίδισαν» τις ελπίδες για οριστική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους τον Μάρτιο, οι Γερμανοί αφήνουν να σχηματιστεί στις αγορές ένα «μαύρο» σενάριο για την Ελλάδα, ενώ στο παρασκήνιο εξακολουθούν να επιδιώκουν την επιβολή εφιαλτικών όρων στην ελληνική κυβέρνηση για τη ρύθμιση του χρέους μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών:
n Αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, αλλά και του Όλι Ρεν, αποκλείουν πλέον με ευθύτητα το ενδεχόμενο να αποκομίσει η Ελλάδα κάτι καλύτερο από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, από μια απλή επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ, πιθανόν και με μείωση επιτοκίου, τοποθετώντας ξαφνικά στο συρτάρι όλα τα σχέδια «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες πιστωτές με επαναγορές ομολόγων.
n Η διάψευση των αρχικών προσδοκιών για ρύθμιση μέσα στον Μάρτιο του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμη η εξυπηρέτησή του, προκαλεί ήδη θυελλώδεις αντιδράσεις στις αγορές. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι χωρίς μια λύση τον Μάρτιο, η Ελλάδα απειλείται άμεσα με νέες υποβαθμίσεις από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, S&P και Moody’s, που θα καταστήσουν ακόμη πιο επισφαλή τη θέση της κυβέρνησης και των τραπεζών.
n Ταυτόχρονα, όμως, από γερμανικές πηγές «διαρρέει», ότι το Βερολίνο θα εξέταζε μια συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα, στο πλαίσιο των προτάσεων που συζητούνταν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, με δύο σκληρούς όρους: να περάσει η κυβέρνηση από την Βουλή τον Μάιο ένα πρόγραμμα λιτότητας πρωτοφανούς σκληρότητας, με διάρκεια ως το τέλος του 2015, αλλά και να δοθούν από την κυβέρνηση διασφαλίσεις, υπό τη μορφή της υποθήκευσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προκειμένου να ρυθμισθεί το ελληνικό χρέος (σχετικές προτάσεις περιλαμβάνονται και στην τελευταία έκθεση του ινστιτούτου Bruegel).
n Ουσιαστικά, δηλαδή, η Γερμανία παίζει και πάλι χωρίς καν να τηρεί τα προσχήματα το «χαρτί» της ελληνικής χρεοκοπίας, προκειμένου να επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση ολόκληρο το «πακέτο» των απαιτήσεών της, χωρίς την παραμικρή παραχώρηση. Η Ελλάδα μετατρέπεται και πάλι σε… σάκο του μποξ, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των υπολοίπων μελών της ευρωζώνης στις γερμανικές προτάσεις!
n Την ίδια στιγμή, ακραία πίεση δέχεται και η Πορτογαλία, καθώς το κλίμα που διαμορφώνει η γερμανική κυβέρνηση στις αγορές προκαλεί νέο γύρο πιέσεων στα ομόλογα, που απειλεί να διαμορφώσει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος δανεισμού της χώρας και την οδηγήσει ακόμη και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου στη διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας. Χθες το spread των πορτογαλικών ομολόγων σημείωσε ξαφνικά ακραία ανοδική διακύμανση και η χώρα απέφυγε τα χειρότερα, όταν παρενέβη με αγορές η ΕΚΤ, που εδώ και τρεις εβδομάδες «σιγούσε», σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ομολόγων της περιφέρειας.
Είναι προφανές πλέον, ότι στην ευρωζώνη οι σχέσεις αλληλεγγύης των κρατών μελών έχουν καταλυθεί πλήρως, δίνοντας τη θέση τους σε έναν ανελέητο, «εμφύλιο», οικονομικό πόλεμο: κάθε φορά που η Γερμανία διαπιστώνει έστω και ελάχιστη απόκλιση από το μοντέλο διευθέτησης της κρίσης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, ενορχηστρώνει μια νέα κλιμάκωση της αναταραχής στις αγορές, για να σύρει ως «ηττημένους» στο τραπέζι της επιβολής όρων τους εταίρους της. Ακριβώς την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και το περασμένο φθινόπωρο το Βερολίνο, εισάγοντας ξαφνικά την έννοια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες να φθάσει στο χείλος της χρεοκοπίας η Ιρλανδία και να εξαπλωθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις μέχρι την Ιταλία και το Βέλγιο.
Ακολούθως, όταν «συνθηκολόγησαν» στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τις προτάσεις της Μέρκελ για ελεγχόμενες χρεοκοπίες, η Γερμανία αίφνης έδειξε να συμμερίζεται την ανάγκη καλύτερης «θωράκισης» της ευρωζώνης, με την αναβάθμιση του EFSF, ποιοτική και ποσοτική. Αμέσως μόλις οι νέες προτάσεις του Βερολίνου για «σιδηρά» δημοσιονομική πειθαρχία προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, η Γερμανία δεν δίστασε να ναρκοθετήσει εκ νέου τις ασθενέστερες χώρες, αφήνοντας και πάλι τις αγορές να παίξουν με τα σενάρια χρεοκοπιών. Προφανώς, το Βερολίνο έχει αποφασίσει οριστικά να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία πλήρους πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας στην Ευρώπη και οποιαδήποτε εστία αντίστασης εμφανίζεται θα προκαλεί «ολοκληρωτικό πόλεμο», μέσω των αγορών, μέχρι την πλήρη «συνθηκολόγηση» των κρατών της ευρωζώνης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου