Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Επικήρυξη... τυράκι - Το "παιχνίδι" της αντιτρομοκρατικής

- Επικήρυξη... πανικού με στόχο την «έξοδο» των καταζητούμενων τρομοκρατών από τα «λαγούμια» τους, πριν ή όταν εξαπολύσουν «αυθόρμητο» αιματηρό χτύπημα
- Καμία επικήρυξη του παρελθόντος δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα
- Στόχευε στο «ξεσκέπασμα» των καταζητουμένων, στον εκνευρισμό και την τάση εκδίκησης και άμεσης αντίδρασης


Δεν είναι τυχαία η κοινή επικήρυξη για Χριστόδουλο Ξηρό, Νίκο Μαζιώτη, Παναγιώτα Ρούπα και των δύο δολοφόνων, μελών της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. Κάποιοι αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν, ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές κάνουν και μία προσπάθεια αλλαγής «στόχευσης» των τρομοκρατών προς «αναλώσιμους» στόχους, που δεν θα προκαλούσαν τον μέγιστο διεθνή αντίκτυπο. Οι ίδιοι κύκλοι υπονοούν πως οι διαρροές των αποφάσεων του ΣτΕ για την εξαίρεσή τους από τις μισθολογικές περικοπές, φέρνουν τους ένστολους, αντίπαλους με άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που σε συνδυασμό με την επικήρυξη καταζητούμενων τρομοκρατών, τους καθιστά εν δυνάμει στόχους «ανταποδοτικών» αιματηρών επιθέσεων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αλλά και η πολιτική ηγεσία, δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικούς στόχους ισχυρού συμβολισμού,όπως ξένες πρεσβείες και ξένες αντιπροσωπείες που έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας. Επίσης, τους απασχολεί η ασφάλεια στελεχών της τρόικας και βεβαίως διακεκριμένοι οικονομικοί στόχοι όπως το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εμπορικές Τράπεζες, καθώς και πρόσωπα της πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης που αυτόν τον καιρό βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Ακόμη οι αρχές ασφαλείας αξιολογούν τις συχνές αναφορές των τρομοκρατών στα ΜΜΕ.

Ο.Π.Λ.Α και «Θανάσης Κλάρας»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν άμεση ένοπλη αντίδραση, σαν εκείνη που είχε καταγραφεί στις 27 Οκτωβρίου 2009, όταν 4-5 οπλοφόροι πυροβόλησαν 99 φορές με πολεμικά καλάσνικοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Παρασκευής, τραυματίζοντας έξι αστυνομικούς και έναν πολίτη. Την προηγούμενη μέρα, με κοινή υπουργική απόφαση, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε επικηρύξει τα καταζητούμενα μέλη της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα», αντί 600.000 ευρώ. Με μια πολύ περίεργη προκήρυξη, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας» (Ο.Π.Λ.Α), αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης.

Οι ίδιοι αξιωματικοί βλέπουν κοινές αναφορές του Χριστόδουλου Ξηρού με την προκήρυξη της Ο.Π.Λ.Α, τις δύο αντίστοιχες από τις Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις, που ανέλαβαν την ευθύνη της διπλής δολοφονίας στο Ν. Ηράκλειο, και του «Θανάση Κλάρα» (πραγματικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη) , όπως υπογραφόταν το κείμενο της ομάδας που είχε αναλάβει την ευθύνη αποστολής του εκρηκτικού πακέτου, που σκότωσε τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Στην τελευταία οι αρχές ισχυρίζονται ότι εντόπισαν αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο επικήρυξαν με 1.000.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2011. Δεν αποκλείουν το ίδιο κοινό «διευθυντήριο» να είναι αυτό που υποθάλπει τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Χριστόδουλος Ξηρός επικαλείται αρκετές φορές τους ήρωες του ‘ 21 και τους πρωταγωνιστές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, όπως και οι παραπάνω τρομοκρατικές επωνυμίες. «Είχαν τις ίδιες ‘εμμονές’, η ΟΠΛΑ, ο ‘Θανάσης Κλάρας’-Βασίλης Παλαιοκώστας και τελευταία η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη της διπλής δολοφονίας στο Ν. Ηράκλειο» επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Πληροφορίες από ντελίβερι φαγητού!

Πριν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας προβεί στις δηλώσεις και την ανακοίνωση της επικήρυξης, μίλησε σε αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών στο αμφιθέατρο του μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με κύριο θέμα την τρομοκρατία. Ο αρμόδιος υπουργός φαίνεται να ζήτησε από όλους τους αστυνομικούς και τις υπηρεσίες να δουλέψουν μαζί για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος δεν είναι δουλειά μόνο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τους ζήτησε να βρίσκονται σε εγρήγορση για την πρόληψη και την αποτροπή ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης. «Δραστηριοποιηθείτε, υπερβάλετε εαυτούς γιατί επίκειται χτύπημα που μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε δυσάρεστες συνέπειες . Να ερευνούν και να εξετάζουν όλες τις πληροφορίες που αφορούν την αναζήτηση των καταζητούμενων τρομοκρατών. Επιπλέον αναφερόμενος στη πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στις αποδοχές τους είπε πως ανταμείφθηκαν οι κόποι τους.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι οι αστυνομικοί αναζητούν πληροφόρηση ακόμη και από ντελίβερι καταστημάτων φαγητού, που έχουν παραδώσει παραγγελίες φαγητού σε ύποπτους πελάτες του κέντρου της Αθήνας.

Παλιές επικηρύξεις

Τα μέλη της 17 Νοέμβρη είχαν επικηρυχθεί με διάφορα χρηματικά ποσά κατά το παρελθόν από τις αμερικανικές, ελληνικές και τις βρετανικές αρχές μετά τη δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Στήβεν Σόντερς τον Ιούνιο του 2002.

Στις 26 Οκτωβρίου 2009, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης επικηρύσσει τους «ληστές με τα μαύρα» με 600.000 ευρώ. Ξημερώματα της επόμενης μέρας ακολουθεί η ένοπλη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παρασκευής με 99 σφαίρες πολεμικού καλάσνικοφ, με 7 τραυματίες. Τον Φεβρουάριο του 2011, επικηρύσσεται ο Βασίλης Παλαιοκώστας, έναντι 1.000.000 ευρώ, για την βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό πακέτο, που σκότωσε τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Το 2008, οι ΗΠΑ προσφέρουν χρηματική αμοιβή 1.000.000 ευρώ, και 800.000 ευρώ η ελληνική πλευρά, αναζητώντας πληροφορίες για τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, που εκτόξευσαν αντιαρματική ρουκέτα εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας στις 12 Ιανουαρίου 2007.

Το 2011, για ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ είχαν επικηρυχθεί οι άγνωστοι μέχρι σήμερα δράστες της επίθεσης με βιτριόλι κατά της συνδικαλίστριας καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Οι κατά καιρούς επικηρύξεις καταζητουμένων τρομοκρατών ή ποινικών δε συνεισέφερε κάτι στις έρευνες για τον εντοπισμό τους και περισσότερο αποσκοπούσε στην άσκηση ψυχολογικής πίεσης στους αναζητούμενους για την πιθανότητα να κάνουν το λάθος...

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου