Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Σαμαράς στο Ευρωκοινοβούλιο: "Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της" (Βίντεο)
- Τα “επιτεύγματα” της ελληνικής οικονομίας παρέθεσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο
- “Είμαι περήφανος, που η χώρα μου άντεξε και στέκεται πάλι στα πόδια της”, τόνισε ο Σαμαράς
- Eπανέλαβε ότι η ΕΕ έκανε λάθη στην προσέγγιση της ελληνικής κρίσης και ότι το πρώτο Μνημόνιο εμπεριείχε κατασκευαστικά λάθη

“Η Ελλάδα άντεξε, αλλάζει ριζικά και βαδίζει εκ του ασφαλούς στο δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος λίγο νωρίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο κύριος Σαμαράς έκανε ειδική μνεία στις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτήρισε, θυσίες του ελληνικού λαού παραπέμποντας στην εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και στο δυσθεώρητο ύψος της ανεργίας, που ξεπέρασε το 27%. “Είμαι περήφανος, που η χώρα μου άντεξε και στέκεται πάλι στα πόδια της” σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, πάντως, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους εταίρους μας ότι “δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη”.

Ο κύριος Σαμαράς ευχαρίστησε από του βήματος του Ευρωκοινοβουλίου τους εταίρους μας και τον κύριο Μπαρόζο, προσωπικά για τη στήριξη, που παρείχαν στην Αθήνα αλλά και τους λαούς της ΕΕ για την εμπιστοσύνη προς τον ελληνικό λαό, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα πλήρωσε τα δικά της διαχρονικά λάθη, τις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ αλλά και τα κατασκευαστικά λάθη του πρώτου Μνημονίου, που παραγνώρισε τη διόγκωση της ύφεσης κατά την πολύ σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

“Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες, που μιλούσαν για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και για συνολική αποτυχία της ΕΕ” επέμεινε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τίμησε την υπογραφή της, παραπέμποντας στις επικείμενες πολύ σημαντικές για την Αθήνα αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ως προεδρεύων του Ευρωπαικού Συμβουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στις επικείμενες Ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν υπό το πολιτικό πλαίσιο ότι η κρίση ξεπερνιέται. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες, που καλείται να υπηρετήσει η Ελληνική προεδρία ο κύριος Σαμάρας ξεχώρισε την κοινωνική διάσταση μιλώντας επί μακρόν για πολιτικές, που θα καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ανεργία. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η τραπεζική ένωση αλλά και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική προεδρία θα συμβάλλει ώστε να καταστεί ισχυρότερη η Ευρώπη. “Υπάρχουν δύο ελληνικές λέξεις, Ευρώπη και Δημοκρατία, τις οποίες οφείλουμε στους Έλληνες προγόνους μας” υπογράμμισε ο κύριος Μπαρόσο, σημειώνοντας ότι καθ οδόν προς τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να παραμεριστούν οι ακραίες και λαικίστικες ρητορικές, είτε προέρχονται από τη Δεξία είτε από την Αριστερά, και να προωθηθεί ο γνήσιος πολιτικός διάλογος.

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου