Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Οδηγίες του Υπ. Υγείας για την προστασία από την αιθαλομίχλη

Τι πρέπει να κάνουν καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα και όλοι οι άνω των 65 ετών 

Συναγερμός έχει σημάνει στις κρατικές υπηρεσίες λόγω της αιθαλομίχλης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας δίνει ειδικές οδηγίες για προστασία των παιδιών, όλων των πολιτών άνω των 65 ετών, των καρδιοπαθών, όων έχουν αναπνευστικά προβλήματα και όσων υποφέρουν από άσθμα.


Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το Υπουργείο Υγείας συστήνει:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Η Γενική Γραματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ παρακολοθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνει τους πολίτες».

Επισημαίνεται ότι με βάση τις μετρήσεις, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων τις βραδυνές ώρες του Σαββάτου έφτασε τα όρια ενεργοποίησης του κόκκινου συναγερμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στον σταθμό μέτρησης στο Μαρούσι το Σάββατο τα αιωρούμενα σωματίδια μετρήθηκαν στα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Στην Αριστοτέλους τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν τα 101 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στη Λυκόβρυση μετρήθηκαν λίγο πάνω από τα 90. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν ολόκληρο το χθεσινό 24ωρο. Με απλά λόγια, το βράδυ οπότε και το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο οι τιμές των μικροσωματιδίων εκτιμάται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερες από τον καταγεγραμμένο μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα όρια που έχουν τεθεί, ο πρώτος συναγερμός ενεργοποιείται όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπεράσουν τα 100 μικρογραμμάρια και ο κόκκινος συναγερμός «χτυπά» όταν τα μικροσωματίδια υπερβούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι σήμερα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαιτέρως οι καιρικές συνθήκες σε σχέση με το Σάββατο.

(protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου