Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς: Τελειώνουν τα δύσκολα - Μπαρόζο: Δε θα ήμασταν τίποτα χωρίς την Ελλάδα

- Η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα, είπε ο Ζοσέ Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη με τον Αντώνη Σαμαρά 
- Ελπίζουμε να βγει στις αγορές το 2014, αναγνωρίζω το βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός 
- Δεν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα, συμφωνία μέχρι τέλος του έτους, τόνισε ο πρωθυπουργός 
- Είμαστε ένα βήμα μπροστά κι ας μην καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς


Η Ευρώπη δε θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, μας... χτύπησε στην πλάτη, αναγνώρισε τις προσπάθειες των Ελλήνων, αναγνώρισε πως η στήριξη από μόνη της δε φτάνει και τώρα περιμένει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Μια συμφωνία που όπως είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «είμαι αισιόδοξος ότι εντός του έτους, όλο το πακέτο της διαπραγμάτευσης θα έχει ολοκληρωθεί».

Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εκκρεμότητες: «έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά (...) δεν καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα βρεθούν λύσεις», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο... μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν μου αρέσει να μιλάω για κόπωση, αλλά είναι αλήθεια ότι τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα».

Μπαρόζο: Ήταν μονόδρομος – Η Ευρώπη χρωστάει στην Ελλάδα

Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν ο μοναδικός τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο είπε ο Ζοσέ Μπαρόζο και πρόσθεσε πως η στήριξη της Κομισιόν από μόνη της, δεν αρκεί.

«Δεν φτάνει να παρακολουθούμε τις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει να βοηθήσουμε. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και οικονομική υποστήριξη», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν αφήνοντας αιχμές κατά της γραμμής σκληρής λιτότητας λέγοντας ότι «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».

Παρά τις συμβουλές περί αλληλεγγύης, όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν απάντησε στο αν συμφωνεί ή όχι με τη θέση της Ελλάδας (κόκκινη γραμμή για άλλους) πως νέα οριζόντια μέτρα δε μπορούν να ληφθούν γιατί η κοινωνία δεν τα αντέχει.

«Ακούσαμε προσεκτικά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε γνωρίζαμε. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς όφελος της Ελλάδας, για να κερδίσει τις χρηματαγορές. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Πρέπει να συζητήσουμε και με τους άλλους εταίρους, το ΔΝΤ, για να βρούμε λύση... Υπάρχει αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση από την στιγμή που επιτυγχάνεται ένας στόχος, μέχρι να το αντιληφθεί η κοινωνία. Καταλάβαμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα και υποστηρίξαμε τους Έλληνες εταίρους να κάνουν το καλύτερο δυνατό», είπε ο Μπαρόζο.

«Καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν προκλήσεις, κυρίως από κοινωνική άποψη», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «δεν είναι ώρα να πέσουμε θύματα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης». Της κόπωσης που δε θέλει να ακούει ο Αντώνης Σαμαράς...

Και μετά τις συμβουλές, αποθέωσε την Ελλάδα, χωρίς την οποία, όπως είπε, η Ευρώπη δε θα ήταν ίδια. «Χωρίς τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά... Έχουμε χρέος απέναντι στην Ελλάδα».

«Ελπίζουμε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τις εντυπωσιακές θυσίες των Ελλήνων» είπε ο Μπαρόζον, αναγνωρίζοντας και το «βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός».

«Καταλαβαίνω το βάρος των Ελλήνων. Η Κομισιόν υποστηρίζει την Ελλάδα, οι προσπάθειες των Ελλήνων είναι εντυπωσιακές και το αποτέλεσμα είναι θετικό».

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου